Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσιάρας: Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης

Τσιάρας: Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης
Για αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών δεσμεύτηκε ο Κ. Τσιάρας
«Δεν θα επιτρέψουμε βεβαίως την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των δικαστικών λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης,  Κ. Τσιάρας, κατά τις εργασίες της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (Ε.Δ.Ε.), οι οποίες διεξήχθησαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «προτεραιότητα μας παραμένει η προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους».
Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης, ενώ σημείωσε πως προσήλθε στην γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε. «έχοντας πλήρη συναίσθηση της κομβικής αποστολής, που καλούμαστε από κοινού να επιτελέσουμε, για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, για την προάσπιση και την εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για την αποτελεσματική προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών».
Κάνοντας αναφορά στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωσε πως «έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει, όμως, να κάνουμε πολλά περισσότερα».
Υπογράμμισε ότι «οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι οποίοι ως αυθεντικοί και αμερόληπτοι εφαρμοστές του δικαίου, μέσα από την πολυετή υπηρεσιακή εμπειρία τους, μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της απονομής της.
Και να διευκολύνουν τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, κρατώντας πάντοτε ψηλά τον πήχη της ποιότητας της Δικαιοσύνης, στην οποία αντικατοπτρίζεται, τελικά, η ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας».
Ακόμη, ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι «η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που υπονομεύουν το κύρος του Έλληνα Δικαστή και πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της», συμπληρώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στους Δικαστές όλα τα αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο τους».
Ο υπουργός δεσμεύτηκε «για την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα Πρωτοδικεία, στα Εφετεία και στις αντίστοιχες Εισαγγελίες της χώρας» κατά το μεγαλύτερο μέρος, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης σε θέματα που τέθηκαν κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε στην υλοποίηση «Δικαστικού Καλλικράτη» και ότι δεν γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης.
«Δεν ξέρω που μπορεί να ανακαλύπτει κανείς λέξεις που δεν έχουν ειπωθεί από μένα, όπως π.χ. ότι υπάρχει σχέδιο Καλλικράτης στη Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά και αποσαφήνισε ότι η αναφορά σύμπραξης του Δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό ανατρέχει και μόνο στην κτιριακή υποδομή της Δικαιοσύνης και πουθενά αλλού.
Σχετικά με το συνδικαλισμό στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως πρέπει να έχει ένα άλλο αποτύπωμα, όχι όπως αυτό που έχουν οι άλλοι φορείς, «πρέπει να είναι ένας συνδικαλισμός που να έχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση και δεν μπορεί από αυτή τη προσπάθεια να απουσιάζει η θεσμική νηφαλιότητα. Πρέπει η θεσμική νηφαλιότητα να υπάρχει πάντα».
Στην γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε. παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν οι βουλευτές Σ. Λάπας (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Γιαννακοπουλου (ΚΙΝΑΛ), Μ. Κομνηνάκα (ΚΚΕ), Β.  Γραμμένος (Ελληνική Λύση) και Α. Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25), ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δ. Κράνης, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ι.Τσαλαγανίδης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτας, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κ. Χαλκιάς, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κ.Μενουδάκος, κ.α.
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ι. Τσαλαγανίδης τόνισε ότι μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα το μεγάλο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι δικαστές, ενώ ως προς την διαμεσολάβηση σημείωσε ότι δεν οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση τη Δικαιοσύνη.
Η πρόεδρος του ΣτΕ, Αικ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την αναγκαιότητα αυτοσυγκράτησης του δημόσιου διαλόγου από τους δικαστές και ειδικότερα από τους ενασχολούμενους με τον συνδικαλισμό, ενώ αναφέρθηκε και στην ελευθερία έκφρασης των δικαστών.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλίωτας,, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ταχείας και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης και στην ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, ενώ ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.,  Χρ. Σεβαστίδης υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του πολιτεύματος και για το λόγο αυτό επιμένουμε συχνά να το αναδεικνύου ως κυρίαρχο».
Ακόμη, ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε έστειλε το μήνυμα στους συναδέλφους του ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς στον δρόμο της προσωπικής τους αξιοπρέπειας δεν βαδίζουν μόνοι.
Τέλος, σημειώνεται  ότι στην γενική συνέλευση τιμητικά καλεσμένος ήταν ο Πολωνός Bogdan Jędrys, Εφέτης Κρακοβίας και για πολλά χρόνια εκπρόσωπος της χώρας του στην Διεθνή Ένωση Δικαστών, ο οποίος έρκανε αναφορά στην κατάσταση του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι επιδεινούμενη,  με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις δικαστών που εκδίδουν μη αρεστές αποφάσεις στην κυβέρνηση ή ασκούν κριτική.
Όπως ανέφερε, «οι Πολωνοί δικαστές δέχονται πιέσεις από τον πρόεδρο, από τον πρωθυπουργό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης