Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το «πάρτι» των ΜΚΟ με τους πρόσφυγες: 450 οργανώσεις - φαντάσματα δρούσαν ανεξέλεγκτες

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το «πάρτι» των ΜΚΟ με τους πρόσφυγες: 450 οργανώσεις - φαντάσματα δρούσαν ανεξέλεγκτες
Τα εν λόγω στοιχεία προέκυψαν μετά από τους ελέγχους που έγιναν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Ακόμα και τις πιο ακραίες εκτιμήσεις των αρμοδίων αρχών ξεπερνούν τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν  μετά τον πλήρη έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που έχουν δράσει στην Ελλάδα για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά περίπου 450 οργανώσεις έχουν αναπτύξει δραστηριότητα τα τελευταία τρία χρόνια, εκτός κάθε νομικού πλαισίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews.
Τα εν λόγω στοιχεία προέκυψαν μετά από τους ελέγχους που έγιναν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από τελεσίγραφο 10 ημερών που απηύθυνε δημοσίως στις 26 Νοεμβρίου ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , ώστε όλες οι οργανώσεις να εγγραφούν στο σχετικό μητρώο.
Το μητρώο των ΜΚΟ έχει δημιουργηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 με το θεσμικό του περίγραμμα  να ενισχύεται περαιτέρω τον Οκτώβριο του 2018.
Το νομικό πλαίσιο περιλαμβάνει αυστηρές προδιαγραφές, ώστε να επιτρέπεται η δραστηριότητα των οργανώσεων, όπως είναι η αναφορά των πηγών χρηματοδότησης, η δήλωση όλων των στοιχείων που αφορούν τους εργαζόμενους και τους εθελοντές των ΜΚΟ.
Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα η συντριπτική τους πλειονότητα των οργανώσεων που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα, δεν συμμορφώθηκε με τον νόμο.
Μέχρι και το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη, το μητρώο των ΜΚΟ περιελάμβανε 70 εγγραφές, από τις οποίες οι 61 αφορούσαν ελληνικές οργανώσεις ή παραρτήματα διεθνών οργανώσεων στην Ελλάδα, ενώ οι 9 αφορούσαν αμιγώς ξένες οργανώσεις.
Οι οργανώσεις που ουδέποτε κατέθεσαν τα στοιχεία που ζητούν οι νόμοι πλησιάζουν τις 450!
Αυτός ο τεράστιος αριθμός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφορά οργανώσεις οι οποίες μέχρι σήμερα είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να εγγραφούν στο μητρώο, δίχως ωστόσο να ολοκληρώσουν ποτέ την πλήρη αποστολή των στοιχείων που απαιτούνται.
Επισημαίνεται ότι, εκτός από την αναφορά των πηγών χρηματοδότησης και τα στοιχεία εργαζομένων και εθελοντών, για να εγγραφούν στο μητρώο οι ΜΚΟ πρέπει να δηλώνουν στοιχεία, όπως ΑΦΜ, ΔΟΥ, έδρα, καταστατικός, γεωγραφική εμβέλεια δραστηριοποίησης, στοιχεία νόμιμου εκπροσώπου στην Ελλάδα και ισολογισμό των τελευταίων δύο ετών.
Επιπλέον υποχρεούνται να αναφέρουν ακριβώς το είδος δράσεών τους, τον αριθμό όλων όσοι ωφελούνται, το κόστος λειτουργία κ.α.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το υφιστάμενο πλαίσιο είναι αρκετά αυστηρό αλλά έχει ένα σημαντικό κενό.
Μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται το είδος των κυρώσεων που μπορεί να υποστεί μία ΜΚΟ, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα στη χώρα μας ακόμα και εάν έχει διαγραφεί ή δεν εγγράφηκε ποτέ σε αυτό.
Για την κάλυψη του κενού η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση, στην οποία θα προβλέπεται η σύσταση μικτών κλιμακίων ελέγχου με τη συμμετοχή ελεγκτών από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Οικονομικών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι κυρώσεις θα προσομοιάζουν με αυτές που υφίστανται οι επιχειρήσεις, οι οποίες διαπιστώνεται πως παρανομούν, χωρίς να αποκλείονται και αυστηρότερες ποινές.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζουν πως στόχος δεν είναι να παρεμποδιστεί το έργο των ΜΚΟ αλλά αυτές να λειτουργούν υπό καθεστώς νομιμότητας και διαφάνειας. 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης