Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ψάλτης (Alpha Bank): Χρηματοδοτήσεις ύψους 14 δισ. ευρώ θα στηρίξουν την οικονομία έως το 2022

Ψάλτης (Alpha Bank): Χρηματοδοτήσεις ύψους 14 δισ. ευρώ θα στηρίξουν την οικονομία έως το 2022
Το σχέδιο μετασχηματισμού της Alpha Bank περιγράφει ο Β. Ψάλτης
Τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 14 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σχεδιάζει η Alpha Bank, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
«Έχει έρθει η ώρα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των ετών της κρίσης», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alpha Bank, Β. Ψάλτης, ο οποίος εξηγεί πως «η Alpha Bank θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της εθνικής προσπάθειας, διασφαλίζοντας πιστώσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ύψους 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2022».
«Γνώμονάς μας», προσθέτει ο κ. Ψάλτης, «είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να είναι ανταγωνιστικές στον διεθνή στίβο και , βεβαίως, η χρηματοδότηση επενδύσεων με ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, όπως ενδεικτικά, οι υποδομές, η ενέργεια και τα καινοτόμα projects στην αγορά ακινήτων».
Ακόμη, επισημαίνει ότι την αλλαγή σελίδας στην Alpha Bank σηματοδοτεί το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων και μετασχηματισμού του ομίλου που έχει εκπονήσει η διοίκηση της τράπεζας.
Υπογραμμίζει για το σχέδιο «Galaxy», το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, πως «αντανακλά τον βαθμό αποφασιστικότητας της Alpha Bank να αφήσει πίσω της τα προβλήματα της κρίσης και να «ξαναγίνει τράπεζα» , επαναβεβαιώνοντας τον ηγετικό της ρόλο ως χρηματοδότης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας.
Δεν πρόκειται απλώς για τη σημαντικότερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στην Ελλάδα, αλλά για την τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Είναι μία συναλλαγή που μας επιτρέπει να περιορίσουμε τον δείκτη των NPE από 44% φέτος σε επίπεδα  χαμηλότερα από 20% το 2020 και τελικά, σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022.
Αντιστοίχως, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (  NPL) θα υποχωρήσουν κάτω του 5% το 2002».
Προσθέτει ότι «προχωράμε με αποφασιστικό τρόπο στην εξυγίανση του ισολογισμού μας προκειμένου να αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια σε αυτό που κάνουμε καλά, την τραπεζική και τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Και το πράττουμε τώρα, όχι μόνον επειδή διαθέτουμε την εμπειρία και την κεφαλαιακή ευρωστία για να στοχεύσουμε ψηλά, αλλά διότι πλέον πληρούνται τρεις κρίσιμες προϋποθέσεις: οι εποπτικές αρχές ωθούν προς την ανάληψη  ανάλογων πρωτοβουλιών, καταγράφεται μια εντυπωσιακή βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, που φέρνει τη χώρα μας στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και τρίτον, ενεργοποιείται ο «Ηρακλής» , το ελληνικό Asset Protection Scheme».  
Για το ποιο είναι το μέγεθος της νέας Alpha Bank που θα προκύψει από το 2020 και πότε αναμένεται να αποτυπωθούν τα οφέλη του μετασχηματισμού, ο κ. Ψάλτης απαντά ότι «η απομόχλευση του ενεργητικού αφορά το πλέον προβληματικό σκέλος του δανειακού χαρτοφυλακίου, το οποίο επιβαρύνει ετησίως τα αποτελέσματα με υψηλές προβλέψεις.
Η μείωση των προβλέψεων μετά την υλοποίηση  του «Galaxy» αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα βελτίωσης των αποτελεσμάτων τα επόμενα χρόνια».
Συμπληρώνει πως «αυτό είναι ένα στοιχείο διαφοροποίησης έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, όπου εκεί ήδη το κόστος πιστωτικού κινδύνου κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περί τις 40 μονάδες βάσης, όταν στη χώρα μας το κόστος αυτό, λόγω των προβλέψεων, φθάνει και τις 200 μονάδες».        
Σημειώνει ότι το «Galaxy» είναι μόνο ένας από τους πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου που υλοποιείται για την «αλλαγή σελίδας» της Alpha Bank και συμπληρώνει ότι οι υπόλοιποι πυλώνες αφορούν «τον μετασχηματισμό του λειτουργικού μας μοντέλου, την πελατοκεντρική ανάπτυξη και βεβαίως, την προσήλωσή μας στις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης».
Συνολικά, όπως αναφέρει, «αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από 30 δράσεις, που αφορούν τη βελτίωση της αποδοτικότητας της τράπεζας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών διοίκησης και συνολικά, στην εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας λειτουργίας, ώστε να βάλουμε ξανά τις ανάγκες των πελατών μας στο επίκεντρο της προσοχής μας».
Κληθείς να απαντήσει σε ποιους πυλώνες θα στηριχθεί η εκτιμώμενη κερδοφορία της, με δεδομένη την απώλεια σημαντικών εσόδων από τόκους και το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, αφού τονίζει πως «είναι γεγονός ότι τα αρνητικά επιτόκια επιβαρύνουν την κερδοφορία του κλάδου», αναφέρει πως «πανευρωπαϊκά  όλο και περισσότερες τράπεζες προβαίνουν σε αναθεώρηση του λειτουργικού τους μοντέλου, αποσκοπώντας σε βελτίωση της παραγωγικότητας και σε εξορθολογισμό των δαπανών μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.
Σε αυτήν την περιοχή δίνουμε και εμείς μεγάλη έμφαση, επιδιώκοντας παράλληλα να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες μας, να γίνουμε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί».
Συμπληρώνει ότι «το σχέδιο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που υλοποιούμε από το 2017, έχει ως βασικούς άξονες την ενίσχυση των ψηφιακών μας υποδομών και την εξοικείωση των πελατών με τις νέες τεχνολογίες», με την ανταπόκρισή τους να είναι ιδιαιτέρως θετική, αφού όπως αναφέρει «η ετήσια αύξηση των ενεργών χρηστών του mobile banking  ξεπερνά το 50% και του web banking το 25%».
Ωστόσο, «τα αρνητικά επιτόκια συνιστούν εκτός από  πρόβλημα και ευκαιρία», υπογραμμίζει και εξηγεί «διότι η αναζήτηση αποδόσεων σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση των αποταμιευτικών κεφαλαίων της πελατείας μας.
Η διείσδυση επενδυτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά είναι πολύ χαμηλή, μόλις 6% των συνολικών κεφαλαίων υπό διαχείριση, έναντι 40%-50% στην ευρωζώνη».
 «Είναι επίσης ένας τομέας όπου έχουμε χτίσει σημαντικές υποδομές για να μπορούμε  να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και προϊόντα», προσθέτει. 
Σχετικά με τον στόχο της μείωσης των λειτουργικών εξόδων και αν αυτός επιτυγχάνεται με την μετακίνηση σημαντικοί αριθμού εργαζομένων σε νέα εταιρεία servicer  για τα κόκκινα δάνεια σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε, ο κ. Ψάλτης τονίζει ότι στην Alpha Bank το ανθρώπινο δυναμικό δεν αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα ως κόστος, «μια τέτοια οπτική θα ήταν εξαιρετικά άδικη και επιχειρηματικά ολέθρια, ειδικά όταν συζητούμε για χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει καθοριστικά στην εξασφάλιση της ηγετικής θέσης της» και προσθέτει ότι ωστόσο, την ίδια στιγμή σε κανονιστικό επίπεδο, τόσο μέσω των οδηγιών της ΕΚΤ για τις τιτλοποιήσεις, όσο και του προγράμματος «Ηρακλής», «η επιλογή της τράπεζας ως προς το σχήμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, μέσω ανεξάρτητου servicer, συνιστά μονόδρομο».
Ξεκαθαρίζει ότι η τράπεζα διαμορφώνει ένα πλαίσιο ώστε να είναι σαφές στους εργαζομένους της ότι θα συνεχίσουν να κάνουν την ίδια δουλειά που επιτελούν σήμερα, με τον ίδιο ρόλο και τα ίδια προνόμια, σε μια ισχυρή οντότητα.
Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία διατηρεί σταθερή δυναμική μεγέθυνσης και η διεθνής επενδυτική κοινότητα ανακτά την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της χώρας, τονίζοντας ότι στους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την αναπτυξιακή δυναμική είναι «πρώτον η υιοθέτηση ενός μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής φιλικού προς την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, το οποίο παράλληλα περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα κοινωνικής προστασίας, δεύτερον η εντατικοποίηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με στόχο την ενίσχυση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας και τρίτον, ο περιορισμός της αβεβαιότητας σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλουν, που κατά τη γνώμη μου, απαιτείται για το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής σε μακροχρόνιο ορίζοντα».
Τέλος, για το θέμα των προμηθειών, ο κ. Ψάλτης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται, όντως, σε για ένα λεπτό ζήτημα που αφορά την οικονομική πραγματικότητα πολλών συμπολιτών μας, στην εύλογη ετοιμότητα της κυβέρνησης να αφουγκράζεται τι συμβαίνει στην κοινωνία και, βεβαίως, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μιας ανεξάρτητης αρχής να προβαίνει σε ελέγχους».
Συμπληρώνει χαρακτηριστικά «μην ξεχνάμε ωστόσο ότι οι επιχειρηματικές αποφάσεις μας οφείλουν να υπακούουν στις βασικές ανάγκες της Χρηματοοικονομικής, που απαιτούν την κάλυψη των επενδυτικών δαπανών που έχουν γίνει στην Ψηφιακή οικονομία και δη στα εναλλακτικά δίκτυα».’
Ο ίδιος κάνει λόγο για εικόνα προόδου, αφού «το 2017 ανοίγαμε 5.000 νέα βιβλιάρια κάθε μήνα, ο αριθμός σήμερα έχει περιοριστεί στα 400 με 500», κάτι που «δείχνει ότι οι πελάτες μας όχι μόνο προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, αλλά και αναγνωρίζουν τις δυνατότητες  που τους παρέχουν οι σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες».
«Και αυτή είναι η εικόνα προόδου που τροφοδοτεί και το δικό μου όραμα: να απελευθερωθούν στο μέλλον τα καταστήματα  από τις καθημερινές συναλλαγές, προκειμένου το σύνολο της ενέργειας και  του χρόνου μας να διατεθεί στην προσφορά καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων, που θα δημιουργούν αξία για τους πελάτες μας», προσθέτει χαρακτηριστικά.   
Ο κ. Ψάλτης καταλήγει τονίζοντας ότι «ψηφιακή τραπεζική αποσκοπεί βεβαίως στην επιτάχυνση και διευκόλυνση των συναλλαγών όλων μας, όμως συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, λειτουργώντας ως μια αξιόλογη δημόσια υποδομή περιορισμού της άδηλης οικονομίας και της φοροδιαφυγής».
      
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης