Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προϋπολογισμός 2020: Ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή – Η ψηφοφορία την Τετάρτη (18/12)

Προϋπολογισμός 2020: Ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή – Η ψηφοφορία την  Τετάρτη (18/12)
Η συζήτηση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των κομμάτων, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, άρχισε στην κατάμεστη αίθουσα της ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2020.
Η συζήτηση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των κομμάτων, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι κατά την επεξεργασία του προϋπολογισμού, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το σχετικό νομοσχέδιο είχε γίνει δεκτό κατά πλειοψηφία, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, να το καταψηφίζουν, και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την ολομέλεια.
Η συζήτηση άρχισε με τους γενικούς και ειδικούς εισηγητές και θα συνεχιστεί με κατάλογο ομιλητών εναλλάξ και ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν από αύριο Κυριακή οι τοποθετήσεις των υπουργών και των αρχηγών των κομμάτων.
Πρώτος στο βήμα ανήλθε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να αναβιώσουμε» την παράδοση της υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία της τουρκικής προκλητικότητας, αυτή η κίνηση θα είναι ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που φρουρούν με αυταπάρνηση την πατρίδα, ότι ενωμένοι τους στηρίζουμε.
Ο κ. Βολουδάκης για τον νέο προϋπολογισμό ανέφερε ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή της ουσιαστικής ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο ίδιος άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους "καταστροφικούς πειραματισμούς" του 2015, και για τους "συμβιβασμούς" με τους εταίρους που "δέσμευσαν" τη χώρα σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, ενώ περιγράφοντας τον νέο προϋπολογισμό τόνισε ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, χωρίς ταυτόχρονα να επέρχεται πραγματική μείωση δαπανών σε κανένα τομέα πολιτικής.
Ακολούθησε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, η οποία χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 βαθιά ταξικό και ιδεοληπτικό που υπηρετεί την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.
Όπως η ίδια ανέφερε «ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι βαθειά ταξικός, βαθειά ιδεοληπτικός και καταδεικνύει ότι η ΝΔ είναι πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδέες της.
Πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και καθόλου γενναιόδωρη με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα».
«Για να αναπνεύσει η οικονομία έπρεπε να υπάρξει από την αρχή επαναδιαπραγμάτευση για το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και να εξοικονομηθούν πόροι, τόσο στο αναπτυξιακό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού,
Αό την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Κ.Σκανδαλίδης, ανέφερε ότι «για να αναπνεύσει η οικονομία έπρεπε να υπάρξει από την αρχή επαναδιαπραγμάτευση για το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και να εξοικονομηθούν πόροι, τόσο στο αναπτυξιακό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο».
«Ο κρατικός προϋπολογισμός παραπέμπει στο μέλλον την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων, το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο είναι ανύπαρκτο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παραμένει σταθερά μειωμένο και βραδυκίνητο, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα κινείται ανάμεσα στους πλειστηριασμούς και την εξακολουθητική έλλειψη ρευστότητας, το φορολογικό νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά ενισχύει την επιχειρηματική πρωτοβουλία της μεσαίας τάξης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.  Σκανδαλίδης.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι ξένος με την ανάγκη νέας αναπτυξιακής δυναμικής, στις προκλήσεις της εποχής και εκτίμησε ότι η φορολογική λαίλαπα συνεχίζεται αμείωτη παρά τις ελαφρύνσεις, την ίδια ώρα που περικόπτονται αντί να αναβαθμίζονται οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος.
Στην τοποθέτησή του ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 υλοποιεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της ΝΔ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εξειδικεύει τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Καραθανασόπουλο, ο  νέος προϋπολογισμός αποδέχεται τη λογική της ενισχυμένης εποπτείας και τα "ματωμένα" πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και για το 2020, τα οποία φτάνουν μέχρι το 2060.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης