Τελευταία Νέα
Διεθνή

Al Jazeera: Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην μετά Gaddafi εποχή στην Λιβύη κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Μεσόγειο λόγω Τουρκίας – Ελλάδος

Al Jazeera: Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην μετά Gaddafi εποχή στην Λιβύη κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Μεσόγειο λόγω Τουρκίας – Ελλάδος
Με βάση το Al Jazeera Τουρκία και Ελλάδα εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν μετά από μια αμφισβητούμενη συμφωνία που επεκτείνει τις τουρκικές διεκδικήσεις έως τις ακτές της Λιβύης.
Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην μετά Gaddafi εποχή στην Λιβύη κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Μεσόγειο λόγω της κλιμακούμενης κόντρας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος… με την εμπλοκή της Λιβύης.
Με βάση το Al Jazeera Τουρκία και Ελλάδα εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν μετά από μια αμφισβητούμενη συμφωνία που επεκτείνει τις τουρκικές διεκδικήσεις έως τις ακτές της Λιβύης.
Ο στρατηγός Kalifa Haftar (Καλίνι Χαφτάρ) που εκπροσωπεί την LNA στην Λιβύη από την Βεγγάζη, δήλωσε ότι ο εθνικός στρατός του Λιβύης έχει ξεκινήσει την "τελική αποφασιστική μάχη του" για να ελέγξει την πρωτεύουσα την Τρίπολη ενάντια στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από το ΟΗΕ.
Ο στρατηγός Haftar εδώ και 8 μήνες έχει ξεκινήσει την πολιορκία της Τρίπολης, η οποία έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες.
Η Τουρκία ήταν ο στενότερος στρατιωτικός υποστηρικτής του GNA της Τρίπολης, υπογράφοντας πρόσφατα μια αμφιλεγόμενη ναυτιλιακή συμφωνία, προσφέροντας σε αντάλλαγμα βαριά όπλα για να αποκρούσει την επίθεση του Haftar.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/libyarivals.jpg?itok=G05ecSsw
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/maritimezonemap.jpg?itok=VwAeHObn
Το καλοκαίρι του 2019 η LNA που μάχεται κατά της GNA στην Λιβύη επιτέθηκε ακόμη και στα τουρκικά ναυτικά πλοία.
Αυτή η παράμετρος του «πολέμου αντιμαχόμενων πλευρών» τώρα απειλεί να εμπλέξει και την Ελλάδα.
Πριν από μέρες ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία υπέγραψε διμερές μνημόνιο, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 27 Νοεμβρίου και επιτρέπει στις τουρκικές δυνάμεις να εισέλθουν στο έδαφος ή τα ύδατα της Λιβύης κατόπιν αιτήματος των αρχών του GNA
«Με αυτή τη νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μπορούμε να διεξάγουμε κοινές επιχειρήσεις εξερεύνησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες που καθορίσαμε» δήλωσε ο Erdogan.
Η συμφωνία καθιέρωσε μια υφαλοκρηπίδα και μια οριακή γραμμή 18,6 ναυτικών μιλίων αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία με μια μονομερή ενέργεια επιχειρεί να αποκτήσει δικαιώματα ερευνών και γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Ειδικότερα, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν κατηγορήσει την Τουρκία για παραβίαση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στις χώρες τους κατηγορώντας την Τουρκία για επιθετικότητα.
Αλλά τώρα η συνεχιζόμενη διένεξη με επίκεντρο την ενέργεια μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου έχει μεταφερθεί στη αρένα της Λιβύης.
Ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του LNA, Faraj Mahdawi αποκάλυψε μια συμφωνία με την Ελλάδα που αποσκοπεί στο να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία να εισέλθουν στη θαλάσσια λωρίδα που συνδέει την Κρήτη με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης.
Η Al-Masdar News με έδρα τη Βηρυτό αναφέρει τα εξής :
Ο στρατηγός Faraj al-Mahdawi δήλωσε προς τον Al-Arabiya ότι «υπάρχει μεγάλος συντονισμός μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβύης, προκειμένου να παρακολουθείται η κίνηση των Τουρκικών πλοίων για πετρέλαιο ή η πρόσβαση στα λιμάνια της δυτικής Λιβύης για την παράδοση όπλων στις πολιτοφυλακές, ειδικά το λιμάνι Misurata»
Τα τουρκικά και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο αρχηγός του ναυτικού απείλησε επίσης να "βυθίσει τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη" που θα φθάσουν στις ακτές της Λιβύης για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Έχω εντολή ... μόλις φτάσουν τα τουρκικά ερευνητικά πλοία, θα τα βυθίσω εγώ, έχω αυτή την εντολή δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της Λιβύης.
Δεδομένου ότι ο Erdogan έχει υποστηρίξει την Τρίπολη θέτοντας της ως προτεραιότητα και δεδομένου ότι φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία να εισέλθουν στις θαλάσσιες ζώνες κοντά στην Κρήτη ο κίνδυνος να διεθνοποιηθεί ένας πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πλέον υψηλός.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης