Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Επεισόδιο - μυστήριο» μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ στην κυπριακή ΑΟΖ – Το αμυντικό σχέδιο της Ελλάδας για την τουρκική προκλητικότητα

«Επεισόδιο - μυστήριο» μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ στην κυπριακή ΑΟΖ – Το αμυντικό σχέδιο της Ελλάδας για την τουρκική προκλητικότητα
Το τουρκικό πλοίο απαίτησε από τους ερευνητές να μετακινηθούν άμεσα από την περιοχή λέγοντας οτι βρισκόντουσαν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ» - Η Ελλάδα ετοιμάζει αμυντικό σχέδιο
(upd) Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις, κάτι που επιβεβαιώνεται - όχι επίσημα- με ένα «μυστηριώδες» επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ισραηλινής Jerusalem Post που επικαλείται κυβερνητικές πηγές της χώρας, το τουρκικό πολεμικό πλοίο Yavuz εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό πλοίο που έπλεε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πριν από δύο εβδομάδες.
Την είδηση σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα επιβεβαίωσε και το ισραηλινό υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων.
Στο ωκεανογραφικό σκάφος Bat Galim της Ωκεανογραφικής και Λιμνολογικής Ερευνητικής Υπηρεσίας, επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, οι οποίοι πραγματοποιούσαν υποθαλάσσια έρευνα για τον αγωγό EastMed μετά από εντολή της ισραηλινής κυβέρνησης.
Το τουρκικό πλοίο εξέπεμψε μήνυμα και οι Τούρκοι απαίτησαν από το πλοίο και τους ερευνητές να μετακινηθούν άμεσα από την περιοχή γιατί βρισκόντουσαν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ».
Το Τελ Αβίβ δεν προχώρησε ούτε σε διάβημα, ούτε έστειλε κάποια ναυτική ή αεροπορική βοήθεια στο ερευνητικό σκάφος του το οποίο είχε λάβει σχετική άδεια από τις κυπριακές Αρχές.
Οπως υπογραμμίζει η Ισραηλινή εφημερίδα, παρότι η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή της Μεσογείου, στην οποία βρίσκονταν οι ερευνητές, το τουρκικό πολεμικό πλοίο απαίτησε τη μετακίνηση του Bat Galim προς τα νότια, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο κανάλι 13.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρώην διπλωμάτη του Ισραήλ στην Άγκυρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να τον ενημερώσει ότι το σχέδιο του Ισραήλ για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, θα συνεχιστεί.

Διαψεύδει η κυπριακή κυβέρνηση

Διαψεύδει η κυπριακή κυβέρνηση  οποιοδήποτε επεισόδιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ ισραηλινού ερευνητικού σκάφους και τουρκικού πολεμικού πλοίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», διέψευσε ότι έχει λάβει χώρα οποιοδήποτε επεισόδιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ ισραηλινού ερευνητικού πλοίου και τουρκικού πολεμικού πλοίου.


Image

Το αμυντικό σχέδιο της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ την άμυνά της οργανώνει η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο, καθώς η τουρκική πολεμική ρητορική είναι πλέον καθημερινή και οι εξελίξεις ενδεχομένως απρόβλεπτες, όσο απομονωμένη και να εμφανίζεται η Άγκυρα, που συν τοις άλλοις δημιουργεί βάση για drones στα κατεχόμενα της Κύπρου.  Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένο αμυντικό σχέδιο για την περίπτωση κατά την οποία τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινηθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης σε εφαρμογή της «συμφωνίας» με τη Λιβύη ενώ αποκτά μεγάλη γεωστρατηγική σημασία το νησί.

Σε μία τέτοια περίπτωση η ελληνική απάντηση θα δοθεί σε τρία στάδια:

-Αρχικά θα γίνει αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία μέσω της διπλωματικής οδού.

-Εάν το σκάφος δεν αλλάξει πορεία και συνεχίσει, τότε θα δοθεί εντολή σε δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού να το απωθήσουν.

-Εάν ούτε αυτό έχει αποτέλεσμα, τότε περνάμε στο τρίτο στάδιο και τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

-Αν και στις επιδιώξεις του Πενταγώνου δεν είναι η δημιουργία θερμού επεισοδίου,  εάν κριθεί απαραίτητο τότε στο σημείο αυτό προβλέπεται καταβύθιση του τουρκικού πλοίου.

Στον κάτωθι χάρτη μπορείτε να διαπιστώσετε την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία της Κρήτης και τη σπουδή της Τουρκίας να τη «σβήσει» μέσω της λεγόμενης συμφωνίας με τη Λιβύη και της θαλάσσιας διαδρομής που παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο της θαλάσσας και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε ελληνικά ύδατα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/maritimezonemap.jpg?itok=VwAeHObn

Cavusoglu: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στην Αν. Μεσόγειο

Νωρίτερα τον τόνο των απειλητικών διαθέσεων της Τουρκίας έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μevlut Cavusoglu.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε το Σάββατο (14/12/2019) ο Cavusoglu.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβερνητική αρχή της Λιβύης, Fayez al-Sarraj, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.
Μετά τη συνάντηση, ο Cavusoglu έγραψε σε ένα tweet ότι συζητήθηκε το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Εξάλλου οι δηλώσεις τόσο του υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar, όσο και του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, δείχνουν ότι η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τελικά πολύ… απαραίτητη για να δεχθεί απειλές, κάτι, όμως, που δεν είναι βέβαιο ότι ισχύει, καθώς η επιβίωσή της εξαρτάται και από την ΕΕ, οι σχέσεις της με την οποία όλο και χειροτερεύουν.
Ακόμη και η απειλή του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος έχει καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να σώσει την Τουρκία σε περίπτωση που διανοηθεί να κάνει πράξη τις απειλές των τελευταίων εβδομάδων τόσο  προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι είναι πρόθυμη να στραφεί για στήριξη στη Μόσχα, χωρίς, πάντως, να θυμάται ότι στην περίπτωση της Λιβύης, το Κρεμλίνο στηρίζει τον στρατηγικό Haftar και όχι τον «αναγνωρισμένο» Λίβυο πρωθυπουργό, Fayez al-Sarraj, με τον οποίο ο Recep Tayyip Erdogan υπέγραψε το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης