Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατατέθηκε στην Τουρκική Βουλή η συμφωνία για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Κατατέθηκε στην Τουρκική Βουλή η συμφωνία για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη
Η Τουρκία δηλώνει πως οι συμφωνίες που υπέγραψε με την Λιβύη βασίζονται στο διεθνές δίκαιο
Κατατέθηκε προς ψήφιση στην τουρκική Βουλή  η συμφωνία που υπέγραψε  η Άγκυρα με την  Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA).
Όπως αναφέρει το Reuters, τον περασμένο μήνα, η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης του Al Sarraj, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και η Τουρκία υπέγραψαν μια διευρυμένη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας καθώς και ένα μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.
Επιδιώκοντας να "παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας" μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA), η συμφωνία περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.
Έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής στις 27 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Erdogan δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση GNA.
Παράλληλα χθες Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu συναντήθηκε στο πλαίσιο του 19ου Φόρουμ Ντόχας με τον Sarraj και συζήτησαν το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες για τη θαλάσσια δικαιοδοσία.
Τη συνάντησή του ανακοίνωσε ο ίδιος o Τούρκος ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter αναφέροντας ότι "θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο".
Συνάντηση με τον ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης είχε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος τόνισε πως "οι συμφωνίες που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και πως οι δύο χώρες απλώς επιδιώκουν να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους στην περιοχή".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης