Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Έχουμε χρονικό περιθώριο μέχρι τον Μάρτιο του 2020 να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος

Αργεντινή: Έχουμε χρονικό περιθώριο μέχρι τον  Μάρτιο του 2020 να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος
«Πρέπει να επιδιώξουμε την επίλυση του προβλήματος έτσι ώστε, στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε ένα βιώσιμο μακροοικονομικό πρόγραμμα», δήλωσε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Santiago Cafiero
Η Αργεντινή έχει χρονικό περιθώριο μέχρι το Μάρτιο να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος ύψους 100 δισεκ. δολαρίων με κατόχους ομολόγων και άλλους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, έκανε γνωστό ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Alberto Fernandez στην εφημερίδα La Nacion.
Ο κεντροαριστερός πολιτικός Fernandez ορκίστηκε την περασμένη εβδομάδα ως πρόεδρος σηματοδοτώντας μια μετατόπιση προς τα αριστερά για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, το φόβο της χρεοκοπίας και την αυξανόμενη φτώχεια, επισημαίνει το Reuters. 
«Η ομάδα των οικονομικών συμβούλων διαπραγματεύεται», δήλωσε ο Santiago Cafiero στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (15/12).
«Πρέπει να επιδιώξουμε την επίλυση του προβλήματος του χρέους έτσι ώστε, στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε ένα βιώσιμο μακροοικονομικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Cafiero, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Οικονομίας Martin Guzman έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τους πιστωτές πριν από το τέλος του 2019.
Ο Cafiero δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει φόρο 20% στα αγαθά και τις υπηρεσίες που αγοράζονται σε αμερικανικά δολάρια.
Η κίνηση αυτή στοχεύει στη σταθεροποίηση του πέσο, το οποίο έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας του κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού σε περισσότερο από 50%.
Βασικός στόχος είναι να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για την εξόφληση του χρέους και για τη χρηματοδότηση κυβερνητικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την άμβλυνση του ρυθμού αύξησης της φτώχειας, αλλά οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την αύξηση του φόρου καθώς είναι πολύ πιθανό να χτυπηθούν από τον νέο φόρο επί των αγορών σε δολάρια.
«Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και ότι υπάρχουν πολλές εισροές γεωργικών προϊόντων σε δολάρια, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση Macri είχε υποτιμήσει το νόμισμα, κάτι πους τους παρείχε μεγάλη κερδοφορία», δήλωσε ο Cafiero.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης