Αχτσιόγλου:Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μέσο, το στοίχημα αφορά την κοινωνία – Η κυβέρνηση καταργεί τη 13η σύνταξη

Αχτσιόγλου:Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μέσο, το στοίχημα αφορά την κοινωνία – Η κυβέρνηση καταργεί τη 13η σύνταξη
"H κυβέρνηση έσπευσε να καταργήσει θετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους", τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου
Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί τη 13 σύνταξη, κάτι που πρακτικά σημαίνει περικοπή συντάξεων της τάξης των 500 ευρώ, δηλώνει η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή στο στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Όπως σημειώνει, «δυστυχώς, υπό την παρούσα κυβέρνηση η 13η σύνταξη (ολόκληρη για χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για ψηλότερες συντάξεις) δεν θα καταβληθεί.
Αυτό το έχουν πια δηλώσει και μέλη της κυβέρνησης.
Καταργείται λοιπόν όχι μια έκτακτη παροχή -όπως επιχειρεί ψευδώς να το παρουσιάσει η ΝΔ-, αλλά ένα μόνιμο μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων.
Πρακτικά τούτο σημαίνει περικοπή συντάξεων της τάξης των 500 ευρώ.
Είναι μια πολιτική επιλογή μνημονιακού χαρακτήρα».
Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έσπευσε να καταργήσει θετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους και μάλιστα, κατήργησε την αιτιολόγηση των απολύσεων και μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, έπληξε τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις δημιουργώντας έναν μηχανισμό μείωσης μισθών.
«Η αίσθησή μου είναι ότι ολοένα και περισσότερο οι εργαζόμενοι αισθάνονται την τιμωρητική απέναντί τους πολιτική της ΝΔ και όσο οι αντιδράσεις τους χλευάζονται από την κυβέρνηση, τόσο θα κινητοποιούνται», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα , η κ. Αχτσιόγλου αφού σημειώνει ότι τους δίνουν ώθηση  οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού, υπενθυμίζει ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από το καλοκαίρι του 2019, ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 4,5% περίπου σε σχέση με το 2018 διότι «επαναφέραμε την καθολική ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, καταργώντας τον υποκατώτατο».
Η ΝΔ, όπως τονίζει,  κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και μάλιστα, «υποβάθμισε και πάλι τις συλλογικές συμβάσεις, όπως συνέβαινε στην περίοδο του μνημονίου, και φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού.
Δημιουργεί έτσι έναν μηχανισμό συμπίεσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια ώρα που αυξάνει τους μετακλητούς υπαλλήλους και τις αμοιβές τους».
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι η μείωση φόρων αποδείχτηκε κοροϊδία των 17 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και πρόσθετος φόρος αν δεν συγκεντρώσουν 30% του εισοδήματος σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και ότι η συντριπτική πλειονότητα (85%) των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιμένουν αυξήσεις 20% στις εισφορές τους, ενώ ήδη οι πολίτες επιβαρύνονται με τις άδικες αυξήσεις στο ρεύμα.
Μόνοι κερδισμένοι μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνει, είναι  το 2,5% των επιχειρήσεων και το 1% των φορολογουμένων, δηλαδή μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και ατομικά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Κληθείσα να αξιολογήσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική, η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι «η κυβέρνηση εμφανίστηκε διπλωματικά ανέτοιμη και αμήχανη απέναντι στην ένταση της τουρκικής προκλητικότητας» και το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά τις τυμπανοκρουσίες, έμεινε μόνο σε καταδικαστικές δηλώσεις για την Τουρκία.
«Δεν είμαστε, όμως, πια στη φάση των δηλώσεων, αλλά στη φάση των κυρώσεων που θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «υπό την πρωθυπουργία του κ. Τσίπρα ελήφθη απόφαση για κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτήν τη φορά, και παρότι η τουρκική προκλητικότητα έχει αναβαθμιστεί και απειλεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιορίστηκε σε δηλώσεις.
 Και πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού ο κ. Μητσοτάκης ούτε καν ζήτησε την εφαρμογή κυρώσεων.
Με τέτοια στάση όμως ή με διαπιστώσεις του τύπου «όλα θα βελτιωθούν αν υπάρχει καλή διάθεση», δεν θέτεις θεμέλια απόκρουσης παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ που προχωρά στον μετασχηματισμό του και αν μπορεί να κερδίσει το στοίχημα για την κυβερνώσα Αριστερά, απαντά πως «το στοίχημα αφορά την ίδια την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα, είναι απλώς το μέσο, το όχημα.
Ο στόχος είναι πάντα η κοινωνία».
Η ίδια συμπληρώνει ότι «η  δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε από την κοινωνική του αναφορά. Ουδέποτε ήταν η δύναμή μας η στήριξη από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα ή ΜΜΕ.
 Επομένως και ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ θα προκύψει μέσα από την ενδυνάμωση των δεσμών με τον κόσμο της εργασίας, τους νέους και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
Οι δικές τους ανάγκες, οι προσδοκίες και οι ελπίδες θα αποτυπωθούν στο πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης της επόμενης μέρας».
Τέλος, δηλώνει ότι «όσο πιο μαζικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο ριζοσπαστικός θα είναι».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS