Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Ένα ανεξήγητο φαινόμενο χαρτονομίσματα και χρυσός…εξαφανίζονται

Goldman: Ένα ανεξήγητο φαινόμενο χαρτονομίσματα και χρυσός…εξαφανίζονται
Που βρίσκονται τα χαρτονομίσματα που τυπώνονται και εξαφανίζονται;
Κάτι πολύ παράξενο συμβαίνει παγκοσμίως.
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες εισφέρουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα σε ηλεκτρονικό χρήμα για να περιορίσουν την μεταβλητότητα και αβεβαιότητα στις αγορές… την ίδια στιγμή πολλά χαρτονομίσματα που τυπώνουν οι κεντρικές τράπεζες όπως και σε κάποιο βαθμό ο χρυσός.
Κατά την Goldman Sachs την ίδια ώρα που οι κεντρικές τράπεζες εκτυπώνουν νέα χρήματα, ταυτόχρονα συγκεντρώνουν χρυσό ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής αβεβαιότητας σημειώθηκε ρεκόρ ζήτησης χρυσού από τις ίδιες τις κεντρικές τράπεζες.
Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αγοράζουν χρυσό με πολύ έντονο ρυθμό καθώς και το 2019 φαίνεται να είναι ένα έτος ρεκόρ για τις αγορές χρυσού με στόχο να φθάσουν στους 750 τόνους.
Κατά την Goldman, σημειώθηκε μια ανεξήγητη ροή χρυσού περίπου 1.200 τόνοι ή 57 δισεκ. δολάρια τα τελευταία 3 χρόνια.
Όπως αναφέρει ο Mikhail Sprogis της Goldman, ο αυξανόμενος πολιτικός κίνδυνος - μαζί με τους αρνητικούς ρυθμούς στην Ευρώπη σε ορισμένους τομείς - μπορεί να είναι ένας σημαντικός λόγος που να εξηγεί αυτές τις ροές χρυσού.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/CB%20purchases.jpg?itok=pOh9plhf
Στην Ευρώπη, Ελβετία και Βρετανία παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο των αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες.   
Και μια άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι ότι από το τέλος του 2016 η σιωπηρή επένδυση των αδιαφανών επενδύσεων σε χρυσό ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με επενδύσεις π.χ. σε ETFs χρυσού.
Οι επενδυτές προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο π.χ. των φόρων περιουσίας, τότε αγοράζουν ράβδους χρυσό σε φυσική μορφή.
Εάν οι επενδυτές θεωρούν ότι θα προκύψουν πολιτικοί ή οικονομικοί κίνδυνοι έχουν την τάση να αγοράζουν χρυσό.  
Η Goldman επισημαίνει ότι μόλις τα τρία τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει δεκάδες δισεκατομμύρια που κατευθύνονται στον χρυσό και τα οποία εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς και ανεξήγητα.
Κατά ορισμένους το 1% του πληθυσμού οι πολύ πλούσιοι δηλαδή αγοράζουν χρυσό.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/gold%20flows%20goldman.jpg?itok=e3HLV5EW
Αλλά δεν είναι μόνο ο χρυσός που εξαφανίζεται.
Ενώ οι τράπεζες εκτυπώνουν περισσότερα τραπεζογραμμάτια φαίνεται ότι «εξαφανίζονται από το πρόσωπο της γης» και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται ή γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο
Από τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μετρητά που βρέθηκαν σε κυκλοφορία το 2018 (από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια 5 χρόνια πριν), η μεγάλη πλειοψηφία κατευθύνεται σε off shore εταιρίες.
Δεκάδες δισεκ. δολάρια σε χαρτονομίσματα εξαφανίζονται και μαζί με τον χρυσό αποτελούν τις δύο επιλογές αποταμίευσης.
Ένας οικονομολόγος της Fed, ο Ruth Judson, έγραψε το 2017 ότι περίπου το 60% του συνόλου των αμερικανικών χαρτονομισμάτων και περίπου το 75% των εκατοσταδόλαρων είχαν εξαχθεί από τις ΗΠΑ έως τα τέλη του 2016.
Εκτιμάται ότι 900 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ βρίσκονται στο  εξωτερικό.
Στην Αυστραλία π.χ. το απόθεμα των τραπεζογραμματίων δολαρίου Αυστραλίας σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας είναι κοντά στο υψηλότερο που έχει τα τελευταία 50 χρόνια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας.
Εκτιμάται ότι κάθε αυστραλός έχει 2.000 δολάρια κατ΄  ελάχιστο στον λογαριασμό του.
Που βρίσκονται τα χαρτονομίσματα που τυπώνονται και εξαφανίζονται;
Η περίπτωση του βαρόνου κοκαΐνης Pablo Escobar δείχνει ότι πολλά παράνομα χαρτονομίσματα θάβονται, έχει κρύψει δεκάδες δισεκατομμύρια στο έδαφος.
Κατά τον λογιστή του ο Escobar κέρδιζε τόσα πολλά κάθε χρόνο που μπορούσε να διαγράψει το 10% των χρημάτων ή περίπου 2,1 δισεκ. δολάρια τα οποία τα έτρωγαν οι ποντικοί ή τα διάβρωνε το νερό.
Οι εγκληματικές συμμορίες και οι οικονομικοί απατεώνες συνήθως θάβουν τα χρήματα τους στο έδαφος για προστασία.
Τα φυσικά μετρητά είναι επίσης δημοφιλή για όσους ανησυχούν για μια μελλοντική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ωστόσο, αυτές οι δύο ομάδες είναι πολύ μικρές για να εξηγήσουν την μεγάλη απώλεια μετρητών, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να ανακαλύψουν τα χρήματα που τυπώνουν.
 Όπως σημειώνει η WSJ, οι τραπεζίτες δεν κυνηγούν μόνο τα μετρητά για να ικανοποιήσουν τη δική τους περιέργεια.
Εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν ξέρουν πόσα μετρητά υπάρχουν σε κυκλοφορία, θα μπορούσαν να εκτυπώσουν περισσότερα χαρτονομίσματα επιδρώντας στον πληθωρισμό.
Στη συνέχεια, υπάρχουν παράξενα περιστατικά όπως αυτά:
-Εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών σε εσκαφές πρόσφατα βρήκαν περίπου 140.000 δολάρια που είχαν ταφεί σε πακέτα σε μια τοποθεσία στην χρυσή ακτή της Αυστραλίας.
-Τον Σεπτέμβριο 2019 ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε για μια υπόθεση όπου ένας πολίτης είχε επενδύσει πάνω από 500.000 ευρώ σε ένα προβληματικό λέβητα θέρμανσης.
Οι άνθρωποι κρύβουν τα χρήματά τους παντού", δήλωσε ο Sven Bertelmann, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ανάλυσης της Bundesbank στο Mainz της Γερμανίας.
Μερικές φορές τα τραπεζογραμμάτια είναι θαμμένα στον κήπο, όπου αρχίζουν να αποσυντίθενται ή κρύβονται στις σοφίτες, όπου τα ποντίκια κατασκευάζουν φωλιές.
Κατά την Bundesbank, περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ στην Γερμανία αναζητούνται.
Τα χρήματα υπάρχουν ακόμη, αναζητώνται τόνισε ο Henk Esselink, επικεφαλής του τμήματος έκδοσης και κυκλοφορίας στο τμήμα διαχείρισης νομισμάτων της ΕΚΤ.
-Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας λέει ότι μόνο το ένα τέταρτο των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούν χρησιμοποιούνται για καθημερινές συναλλαγές.
Το 8% των μετρητών χρησιμοποιείται για φοροαποφυγή ή παράνομες πληρωμές - ενώ θα μπορούσε να φθάσει στο 10%. Αυτό αντιστοιχεί σε 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (5,2 δισεκατομμύρια δολάρια) που βρίσκονται σε στρώματα ή μαξιλάρια καναπέ.
Το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών βρίσκεται σε χρηματοκιβώτια, και στο πίσω μέρος των ντουλαπιών, στην Αυστραλία όσο και αλλού σε όλο τον κόσμο.
Οι υπάλληλοι της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας κατέληξαν σε μια άλλη θεωρία τα χαρτονομίσματα που είναι αποθηκευμένα πρέπει να φθείρονται λιγότερο επειδή δεν χρησιμοποιούνται για καθημερινές συναλλαγές.
Η ζήτηση για χαρτονομίσματα υψηλής ονομαστικής αξίας τείνει να αυξάνεται όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, τα νοικοκυριά αισθάνονται δυσπιστία στο τραπεζικό σύστημα ή οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν συναλλαγές ανώνυμα.
Στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση ελβετικών φράγκων σημείωσε μεγάλη άνοδο γύρω στο 2000, πιθανώς λόγω του φόβου της μετάβασης στην νέα χιλιετία αλλά και κατά την περίοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και την εισαγωγή του ευρώ.
Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2007 επίσης αύξησε την τάση χαρτονομίσματα να κρύβονται εκτός τραπεζών.
Εν τω μεταξύ, για ορισμένες χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, η εξάντληση των χρημάτων γίνεται εθνικό χόμπι.
Ο Christian Hawkesby, από την Τράπεζα αποθεμάτων της Νέας Ζηλανδίας, αναρωτιέται πού έχουν εξαφανιστεί όλα τα μετρητά.
Περίπου το ένα τρίτο των νέων χαρτονομισμάτων της Νέας Ζηλανδίας κατευθύνεται στο εξωτερικό από 6% τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Αυτό συνέβη την εποχή που ο τουρισμός ξεπέρασε τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως τον κύριο εξαγωγέα χρημάτων της χώρας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μπόρεσε να εντοπίσει μόνο το 25% των μετρητών.
Τα υπόλοιπα, περίπου 75%, έχουν εξαφανιστεί.
Η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να εξηγήσει πως εξαφανίζονται τόσα μετρητά από την κυκλοφορία και σίγουρα αγνοεί που βρίσκονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης