Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές παρά τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,29% και τις 23.952,35 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές παρά τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,29% και τις 23.952,35 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,56% στις 2.984,39 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (16/12) οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,29% στις 23.952,35 μονάδες, με τις μετοχές των Z Holdings και FamilyMart να ενισχύονται κατά +3,24% και +2,21% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με ισχυρή άνοδο της τάξεως του +1,63% στις 6.849,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξεως του -0,10% στις 2.168,15 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,10% στις 11.939,77 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά -0,47% στις 27.559 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Sunny Optical και Galaxy Entertainment ενισχύθηκαν κατά +2,38% και +1,04% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της AIA Group υποχώρησε κατά -2%.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,56% στις 2.984,39 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,53% και τις 10.158,24 μονάδες.
Όπως δήλωσε χθες (15/12) ο Αμερικανός αντιπρόσωπος του Εμπορίου, Robert Lighthizer, η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνία «έχει ολοκληωθρεί πλήρως», προσθέτοντας ότι η Κίνα δεσμεύθηκε να αγοράσει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα συνολικής αξίας 40 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Οι δύο χώρες προχώρησαν μάλιστα στην ακύρωση των δασμών που είχαν προγραμματιστεί να τεθούν σε εφαρμογή χθες, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας θα ξεκινήσουν άμεσα.
«Προς το παρόν, η κλιμάκωση φαίνεται ότι είναι εκτός του τραπεζιού», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών στην AxiTrader, Stephen Innes, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η πορεία για τη συνολική συμφωνία είναι ακόμα μίλια μακριά».
«Η πρώτη φάση της συμφωνίας δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της αγοράς και πιθανώς να μην είναι αρκετή ώστε να αποκαταστήσει πλήρως την επιχειρηματική εμπιστοσύνη ή να δημιουργήσει μία ουσιαστική ανάκαμψη των εξαγωγών και των επενδύσεων», πρόσθεσε ο κ. Innes.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, αμετάβλητη παρέμεινε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ιαπωνία για τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των Jibun Bank και Markit, καθώς ο μεταποιητικός κλάδος παρέμεινε αρκετά χαμηλότερα από τη ζώνη των 50 μονάδων.
Ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τον μεταποιητικό κλάδο όσο και τον κλάδο υπηρεσιών, διαμορφώθηκε στις 49,8 μονάδες, παραμένοντας στάσιμος σε μηνιαία βάση.
Ο κλάδος υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο στις 50,6 μονάδες, έναντι 50,3 μονάδων τον Νοέμβριο του 2019, ενώ αντίθετα ο μεταποιητικός κλάδος υποχώρησε στις 48,8 μονάδες, έναντι 48,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών κατέγραψε άνοδο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, μετά την πτώση που σημειώθηκε τον Νοέμβριο, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησε με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ήπιες απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά την άνοδο που σημείωσε κατά την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο της περιορισμένης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,21% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 65,08 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,23% στα 59,84 δολ. ανά βαρέλι.
Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας θα ξεκινήσουν άμεσα, το Πεκίνο κατέστησε σαφές ότι προκειμένου οι δύο χώρες να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν στην πρώτη φάση.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της 50 Park Investments, Adam Sarhan, δήλωσε ότι «με τόσα πολλά που έχουν συμβεί τους τελευταίους 17 μήνες, οι αγορές αναμένουν ακριβείς λεπτομέρειες για τα όσα συμφώνησαν οι δύο πλευρές, προκειμένου να μετρήσουν την επιτυχία των μελλοντικών διαπραγματεύσεων», διευκρινίζοντας ότι «ο διάβολος βρίσκεται πραγματικά στις λεπτομέρειες και υπάρχουν πολύ λίγες εδώ πέρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης