Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κοιτάζει προς τις 900 μονάδες με βοήθεια και από τις ξένες αογρές

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κοιτάζει προς τις 900 μονάδες με βοήθεια και από τις ξένες αογρές
ΑΓΟΡΑ: Το θετικό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού δίνει βοήθεια στην εγχώρια αγορά. Η εβδομάδα έχει αρκετές εξελίξεις και κυρίως αφορούν ΔΕΗ, Lamda κ.α. Με το ξεκίνημα γίνεται νέα ανοδική προσπάθεια υπέρβασης των 895 μονάδων με το βλέμμα να πηγαίνει βέβαια στις 900 μονάδες.

Το κλίμα έχει γίνει πάλι καλύτερο και υπάρχει αισιοδοξία στα στελέχη της αγοράς, αφού και η προηγούμενη διόρθωση κινήθηκε εντός επιτρεπόμενων ορίων. Μάλιστα στην πλειονότητά τους οι ειδικοί της αγοράς εμφανίζονται ιδιαιτέρως θετικοί και για το 2020.

ΔΕΗ: Πρέπει να αναλυθούν αρκετά, γιατί μπορεί να μάθαμε τις βασικές γραμμές του επιχειρηματικού σχεδίου, αλλά υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα καθορίσουν πολλά. Για παράδειγμα μάθαμε για την εκτίμηση των EBITDA, αλλά δε μάθαμε πως θα χρηματοδοτηθεί η επένδυση στις ΑΠΕ με στόχο το 1GW μέχρι το 2024.

Οι πωλήσεις από τη Silchester δημιουργούν ένα θόρυβο και φυσικά δημιουργείται το ερώτημα πρώτον γιατί αποφάσισε να πουλήσει μετά από τόσα χρόνια και δεύτερον αν σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω το ποσοστό της. Δεν έγιναν γνωστές οι μέρες που έγιναν οι πωλήσεις, αλλά για να δώσεις 3% δε γίνεται σε μία-δύο μέρες.

Σε λίγη ώρα θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου και στις 15:00 θα γίνει η ενημέρωση των αναλυτών. Από εκεί θα βγουν τα σημαντικά. Στο άνοιγμα η μετοχή κοιτάζει ξανά προς τα 4 ευρώ με υψηλό ημέρας στα 3,9860 ευρώ και όγκο 40 χιλ. τεμάχια.

LAMDA: Έχουμε την εντύπωση ότι η αύξηση θα πάει καλά και θα σταλεί και ένα μήνυμα για την αγορά μας που θα δείξει ότι μπορεί ξανά να χρηματοδοτήσει μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Με μικρή άνοδο διαπραγματεύεται ο τίτλος.

ΕΥΔΑΠ: Έκανε αρκετά κομμάτια στο άνοιγμα στα 7,25 ευρώ και βγήκαν στη συνέχεια υψηλότερα οι αγοραστές. Ο όγκος ξεπέρασε γρήγορα τις 20 χιλ. τεμάχια. Είπαμε, μπαίνει στον FTSE 25, βλέπουμε σημαντικό πωλητή εδώ και μέρες αλλά σε αυτά τα επίπεδα οι επενδυτές δε θα πρέπει να ανησυχούν. Μετά την απορρόφηση των κομματιών που ρευστοποιήθηκαν η μετοχή ενισχύεται 2% και βρίσκεται στα 7,44 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Νέα ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Αυξάνονται οι φήμες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και μάλλον η αγορά περιμένει άμεσα ανακοινώσεις. Εμείς θα πούμε πως τη γνωστή διαδρομή την έχει κάνει αρκετές φορές και τώρα βρίσκεται και πάλι σε εξέλιξη.

Θέλουμε ανοδική διάσπαση των προηγούμενων υψηλών για να πούμε ότι έχουμε κάτι διαφορετικό. Στα 2,42 ευρώ με άνοδο 2,54% και όγκο 5 χιλ. τεμάχια. Για τα δεδομένα της μετοχής ο όγκος στο άνοιγμα είναι υψηλός.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Χαμηλός ο όγκος στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με τη μετοχή να κινείται γύρω από τα επίπεδα του κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής και μεταξύ 1,64 ευρώ (αγοραστής) και 1,6440 ευρώ (πωλητής).

COCA COLA: Δίνει βοήθεια στην ανοδική κίνηση αφού ενισχύεται 1,91% και κάνει πράξη οριακά κάτω από τα 30 ευρώ. Καλός ο όγκος στο ξεκίνημα.

ΕΧΑΕ: Η αύξηση της Lamda, της BriQ, αλλά και της Trastor αλλάζουν το κλίμα στην αγορά μας. Στέλνει ξανά το μήνυμα ότι οι εισηγμένες μπορούν να αντλήσουν φθηνό χρήμα και μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και εταιρικών ομολόγων. Αν βελτιωθούν και οι συναλλαγές το 2020 θα μπορεί να δει καλύτερα επίπεδα τιμών. Πρέπει όμως να δούμε συναλλαγές κοντά στα 100 εκατ. ευρώ και δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εύκολο.

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Πάνω από τα 8 ευρώ η μετοχή αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Η αποτίμηση στα 119 εκατ. ευρώ η οποία κατά την άποψη της στήλης είναι χαμηλή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης