Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα από Societe Generale και Τρ. Πειραιώς και το 2020

Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα από Societe Generale και Τρ. Πειραιώς και το 2020
Το τρέχον επίπεδο των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι υποτιμημένο κατά περίπου 23 μβ στις 157 μβ.
Διορθωτικές κινήσεις παρατηρήθηκαν στην εγχώρια αγορά ομολόγων βάζοντας προσωρινό φρένο στην ανοδική τάση που επικράτησε στα ελληνικά κρατικά ομόλογα για όλο το διάστημα του έτους, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Τρ. Πειραιώς.  
Την ίδια ώρα, η Societe Generale συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν overweight στα ελληνικά ομόλογα το 2020, τονίζοντας ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλο και να "γυρίσουν" σε θετικές τις θέσεις τους στους ελληνικούς τίτλους.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Societe Generale για τις προοπτικές του 2020, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα στηρίξει την πορεία των ομολόγων στην ευρωζώνη και ειδικά της περιφέρειας.
Εικόνα
Όπως αναφέρει υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας το οποίο και θα στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα.
Επίσης, η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος που της επιτρέπει να κινηθεί τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς καμία πίεση έκδοσης χρέους.
Τα ελληνικά ομόλογα θα εξακολουθήσουν να παρέχουν μια ευκαιρία για διαφοροποίηση, σε σχέση με το ιταλικό χρέος και κίνδυνο.
Σύμφωνα με την Societe Generale τα ελληνικά assets έχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης του πιστωτικού τους προφίλ, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και αν η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων παραμείνει σταθερή, το spread με τα ιταλικά μπορεί και να μειωθεί.
Εικόνα

Τρ. Πειραιώς: Τεχνικής υφής οι πρόσφατες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Σύμφωνα με την Τρ. Πειραιώς, πιέσεις παρατηρήθηκαν από το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στον Δείκτη Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται από αντίστοιχη επιδείνωση στα εγχώρια μακροοικονομικά θεμελιώδη και τους δείκτες οικονομικού κλίματος.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον ίδιο μήνα εγκρίθηκε η αποπληρωμή μέρους δανείων 2,7 δις) του ΔΝΤ όπως επίσης αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της 2 ης δόσης 767 εκ από τα κέρδη των ANFAs και SMPs από το Eurogroup στις αρχές Δεκέμβριου.
Εικόνα
Παρόλα αυτά, ως αποτέλεσμα αυτής της διόρθωσης στα κρατικά ομόλογα, ο δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,17% φτάνοντας τις 632 μονάδες στα τέλη του μήνα με την καθοδική τροχιά να συνεχίζεται και την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου.
Αντίστοιχα, το YtM του δείκτη το οποίο αντικατοπτρίζει το κόστος δανεισμού της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές σημείωσε αύξηση κατά 24 μβ στο 1 36 στα τέλη Νοεμβρίου
Όσον αφορά τα επιμέρους ομόλογα του Δείκτη, η μεγαλύτερη μεταβολή στο YtM καταγράφηκε στο ομόλογο με λήξη το 2042, 22 ετία) το οποίο βρέθηκε να είναι 31 μβ υψηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο στο 2,4%.
Παρομοίως κινήθηκαν και το 10 ετές (λήξη 2029) και 5 ετές ομόλογο (λήξη 2025) τα οποία κατέγραψαν απώλειες της τάξης των 28 και 24 μβ αντίστοιχα.
Συνέπεια των ανωτέρω, είναι η καμπύλη επιτοκίων να παρουσιάσει μια παράλληλη μετατόπιση προς τα πάνω κατά περίπου 25 - 30 μβ για τις λήξεις 5 - 10 ετών ενώ για τις πιο μακροπρόθεσμες λήξεις η αύξηση στα επιτόκια ξεπέρασε τις 35 μβ.
Εικόνα
Αντίστοιχα, το εύρος επιτοκίων της ελληνικής 10 ετίας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων κατέγραψε αύξηση τον Νοέμβριο κατά 24 μβ στις 181 μβ με τις αποτιμήσεις που βασίζονται σε θεμελιώδεις παράγοντες τις ελληνικής οικονομίας ωστόσο να δείχνουν προς χαμηλότερα επίπεδα.
Συγκεκριμένα, δεδομένων των συγκριτικά βελτιωμένων μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το μοντέλο αποτιμήσεων του εύρους των 10 ετών ομολογιακών αποδόσεων εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο είναι υποτιμημένο κατά περίπου 23 μβ στις 157 μβ.
Μικρές απώλειες κατέγραψε και ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς τον Νοέμβριο εμφανίζοντας ήπια καθοδική τάση από τις αρχές του μήνα.
Συγκεκριμένα, το μεσοσταθμικό YtM του δείκτη έφτασε το 3,36% στα τέλη Νοεμβρίου αυξημένο από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο 3,03% που σημειώθηκε στις αρχές του ίδιου μήνα.
Η πτώση του δείκτη έγινε εμφανής σε όλο το εύρος των ομολόγων που τον αποτελούν με τις σημαντικότερες πιέσεις να εμφανίζονται στα 2 ομόλογα της MLS με απώλειες 22 μβ για το ομόλογο λήξης το 2022 και 8,7% για το ομόλογο με λήξη το 2024 όπως επίσης και στο ομόλογο της Intralot 5,56% με λήξη το 2024.
Σε αντίθεση με την αγορά ομολόγων ο δείκτης οικονομικού κλίματος ESI παρουσίασε οριακή ανάκαμψη φτάνοντας τις 107 μονάδες, αυξημένος κατά 0,3% καθιστώντας παροδική την επιβράδυνση που κατέγραψε ο δείκτης τον προηγούμενο μήνα.
Σχετικά με τους επιμέρους τομείς του συνολικού δείκτη, βελτίωση κατέγραψαν η καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία.
Αντίστοιχη βελτίωση σημείωσε και ο δείκτης PMI για την ελληνική μεταποίηση ο οποίος διαμορφώθηκε στις 54,1 μονάδες τον Νοέμβριο, αυξημένος κατά 1,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στα τέλη του μήνα προχωρήσαμε στην ενσωμάτωση στον δείκτη του 5 ετούς ομολόγου της Μυτιληναίος αξίας 500 εκ του οποίου το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 2,5% δηλαδή 25 μβ χαμηλότερα από το αρχικό επιτόκιο πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.
Επιπλέον, η έκδοση έτυχε ευρείας αποδοχής από τους επενδυτές των οποίων οι προσφορές έφθασαν τα 1,91 εκ υπερκαλύπτοντας την έκδοση 3,8 φορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης Fitch και S&P αξιολογούν το ομόλογο σε BB και BB αντίστοιχα με τις προοπτικές να αξιολογούνται ως σταθερές.
Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο θα ενσωματωθεί στον δείκτη το ομόλογο της Ελλάκτωρ αξίας 600 εκ και λήξη τον Δεκέμβριο του 2024 του οποίου το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 6,375% με τις προσφορές να δημιουργούν υπερκάλυψη του ομολόγου κατά 2 φορές.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συμμετοχή χαρτοφυλακίων από το εξωτερικό ήταν σημαντική αποτελώντας περίπου τα ¾ του συνόλου των επενδυτών.

Οι τρεις χαμηλότερες επιδόσεις του Νοεμβρίου παρατηρήθηκαν στα ομόλογα
− MLS 22,1% με λήξη το 2022
− MLS 8,7% με λήξη το 2024
− ΙΝΤΡΑΛΟΤ 5,56% με λήξη το 2024
• Τις τρεις υψηλότερες αποδόσεις κατέγραψαν τα ομόλογα
√ WIND 2,03% με λήξη το 2024
√ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 0,29% με λήξη το 2024
√ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 0,18% με λήξη το 2025
• Πληρωμή κουπονιού Νοέμβριος 2019
≡ 1 Νοεμβρίου για το ομόλογο της MOTOROIL με κουπόνι 3,25% και λήξη το 2022
≡ 4 Νοεμβρίου για τα ομόλογα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και HOUSEMARKET με κουπόνι 3,95% και 5% και λήξεις το 2025 και 2021 αντίστοιχα
≡ 11 Νοεμβρίου για το ομόλογο της MLS με κουπόνι 5,3% και λήξη το 2020
≡ 14 Νοεμβρίου για το ομόλογο των ΕΛΠΕ με κουπόνι 4,875% και λήξη το 2021
≡ 25 Νοεμβρίου για το ομόλογο της MLS με κουπόνι 4,3% και λήξη το 2024
Εικόνα

• Η χαμηλότερη τιμή εντός του Νοεμβρίου για τον δείκτη ήταν στις 631 μονάδες ενώ η υψηλότερη ήταν στις 645 μονάδες
• Η αξία του Δείκτη Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων στις 29 Νοεμβρίου μειώθηκε κατά 2 17 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα
• Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία η απόδοση του δείκτη, σε μηνιαία βάση, στο τέλος του Νοεμβρίου ήταν υψηλότερη από το 18% των ιστορικών αποδόσεων
Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στην παρατήρηση ότι παρόμοιες και χαμηλότερες αποδόσεις από το επίπεδο του 2 17 σε μηνιαία βάση εμφανίσθηκαν στην διάρκεια 13 μηνών στο σύνολο των 92 μηνιαίων αποδόσεων του δείκτη

Εικόνα
• Η χαμηλότερη τιμή εντός του Νοεμβρίου για το δείκτη ήταν στις 138,6 μονάδες ενώ η υψηλότερη ήταν στις 139,1 μονάδες
• Η αξία του Δείκτη Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων στις 29 Νοεμβρίου μειώθηκε κατά 0,33% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα
• Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία η απόδοση του δείκτη, σε μηνιαία βάση, στο τέλος του Νοεμβρίου ήταν υψηλότερη από το 16 των ιστορικών MoM αποδόσεων
Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στην παρατήρηση ότι παρόμοιες και χαμηλότερες αποδόσεις από το επίπεδο του 0,33% σε μηνιαία βάση εμφανίσθηκαν στην διάρκεια 13 μηνών στο σύνολο των 82 μηνιαίων αποδόσεων του δείκτη
Εικόνα
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS