Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά δύο μηνών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Δεκέμβριο 2019 - Στις 45,9 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά δύο μηνών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Δεκέμβριο 2019 - Στις 45,9 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων καθόλη τη διάρκεια του έτους
Περαιτέρω πτώση κατέγραψε ο μεταποιητικός κλάδος τον Δεκέμβριο του 2019, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (16/12) η Markit.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 45,9 μονάδες, έναντι 46,9 μονάδων τον Νοέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος στις 47,3 μονάδες.
Ο δείκτης που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων καθόλη τη διάρκεια του έτους, ενώ τον Δεκέμβριο ο υποδείκτης που αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών.
Αντίθετα, ο κλάδος υπηρεσιών σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 52,4 μονάδες, έναντι 51,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 52 μονάδες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο σύνθετος δείκτης PMI να παραμείνει στάσιμος στις 50,6 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 50,7 μονάδες, με την παραγωγή των επιχειρήσεων για το σύνολο του τετάρτου τριμήνου να είναι η ασθενέσθερη από το 2013.
Παράλληλα, η Markit δήλωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ήταν το ασθενέσθερο από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, όταν και η οικονομία της Ευρωζώνης βγήκε από την ύφεση.
Στη Γερμανία, η δραστηριότητα των επιχειρήσεων υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με τον κλάδο υπηρεσιών να αντισταθμίζει ωστόσο την πτώση που σημειώθηκε στον μεταποιητικό κλάδο.
Όσον αφορά τη Γαλλία, η επιχειρηματική δραστηριότητα συνέχισε την ανοδική της τάση, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή στον κλάδο της μεταποίησης παρέμεινε κοντά στη στασιμότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης