Πολιτική κρίση στη Γαλλία - Παραιτήθηκε ο «τσάρος» του Macron για το συνταξιοδοτικό

Πολιτική κρίση στη Γαλλία - Παραιτήθηκε ο «τσάρος» του Macron για το συνταξιοδοτικό
Ο «κ. Συντάξεις» κατηγορείται ότι παρέλειψε να δηλώσει 14 (!) θέσεις που κατέχει παράλληλα με το κυβερνητικό του αξίωμα
Κατηγορούμενος για σειρά παραλείψεων στην δήλωσή του περί σύγκρουσης συμφερόντων, ο ύπατος επίτροπος αρμόδιος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Ζαν-Πολ Ντελεβουά αποφάσισε να παραιτηθεί, «με δική του πρωτοβουλία», όπως διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.
Ο Jean Paul Delevoye υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, την οποία έκανε δεκτή με λύπη του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Emmanuel Macron, όπως τονίζεται.
Ο «κ. Συντάξεις» ανέλαβε την κυβερνητική θέση τον Σεπτέμβριο 2017 με αποστολή την προετοιμασία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας. Κατηγορείται ότι παρέλειψε να δηλώσει θέσεις που κατέχει παράλληλα με το κυβερνητικό του αξίωμα.
Η παραίτησή του έρχεται την στιγμή της κλιμάκωσης της κοινωνικής αναταραχής στην Γαλλία για το θέμα της μεταρρύθμισης των συντάξεων, εμβληματικό σχέδιο της θητείας του Μacron.

Απεργία για 12η ημέρα - Πιθανή «παράλυση» τα Χριστούγεννα

Στην δωδέκατη ημέρα της εισήλθε σήμερα η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γαλλία σε διαμαρτυρία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ, καθώς καμία λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, οι δύο πλευρές, η κυβέρνηση από τη μία και τα συνδικάτα από την άλλη, ρίχνουν η μία στην άλλη τις ευθύνες για ενδεχόμενη παράλυση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.
Μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις έχουν προκληθεί σήμερα στα μέσα μεταφοράς στο Παρίσι και σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας, με το ίδιο να ισχύει και για τους χρήστες του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ για αύριο, Τρίτη, τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις σε πανεθνικό επίπεδο κατά της μεταρρύθμισης-σταθμό για το σύστημα συνταξιοδότησης του προέδρου Macron.
Σήμερα το πρωί λίγο πριν από τις 08:00 τοπική ώρα η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή του Παρισιού εκτεινόταν σε περισσότερα από 620 χιλιόμετρα, ενώ η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα ήταν συχνά ηλεκτρισμένη, με ποδηλάτες, πεζούς, χρήστες πατινιών και αυτοκινητιστές να εμπλέκονται τακτικά σε καυγάδες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια υπό καταρρακτώδη βροχή.
Την ίδια ώρα και μολονότι ήδη διαφαίνεται ο κίνδυνος να συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και την περίοδο των Χριστουγέννων, οι τόνοι δεν έχουν πέσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα.
Η αυριανή ημέρα αναμένεται να είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς σε απεργίες και διαδηλώσεις έχει καλέσει το σύνολο των συνδικάτων στη Γαλλία.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS