Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Είναι λάθος να επιχορηγούνται οι εφημερίδες με κρατικά κεφάλαια – Ένα μέσο ενημέρωσης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εταιρία

tags :
Είναι λάθος να επιχορηγούνται οι εφημερίδες με κρατικά κεφάλαια – Ένα μέσο ενημέρωσης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εταιρία
Οι εφημερίδες είναι εταιρίες που έχουν έσοδα και έξοδα, δεν μπορεί να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση, εάν μια εταιρία παρά τις γενναίες περικοπές δεν μπορεί να επιβιώσει συρρικνώνεται ή κλείνει.
(upd) Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει διάταξη για επιχορήγηση των εφημερίδων είναι κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση.
Η κυβέρνηση επηρεαζόμενη προφανώς από ορισμένα συμφέροντα έσπευσε να αποσύρει την πρόταση της να ενισχυθούν οικονομικά με 200.000 ευρώ διάφορες εφημερίδες.
Πρωτίστως η κρατική επιχορήγηση είναι απαράδεκτη ως ενέργεια.
Εάν ένα μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά, προβαίνει σε γενναίες αποφάσεις μείωσης του κόστους και εάν και πάλι δεν καταφέρνει να ισοσκελίσει έσοδα έξοδα τότε κλείνει.
Ενώ κάποιοι εστιάζουν εάν το Μακελειό θα έπαιρνε 200.000 ευρώ έναντι άλλων εφημερίδων η ουσία είναι αλλού.
Κανείς εκδότης εφημερίδας δεν πρέπει να πάρει ούτε ένα ευρώ από το κράτος με την μορφή άμεσης κρατικής βοήθειας.
Πρωτίστως είναι ενέργεια ενάντια στην ισότητα της ενημέρωσης, γιατί να πάρουν κρατική βοήθεια οι εφημερίδες και να μην πάρουν και τα κανάλια ή τα site στο διαδίκτυο υποστήριξαν ορισμένοι.
Και αυτή η προσέγγιση είναι λάθος.
Θεωρούμε ανεπίτρεπτο το κράτος να επιδοτεί τις εφημερίδες, αποτελεί μια προσβλητική ενέργεια απέναντι στην ελευθερία του τύπου, όποιος δεν μπορεί να επιβιώσει δεν μπορεί να καταφεύγει στα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων.
Κάθε εκδότης εφημερίδας θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις κρίσεις με προληπτικά μέτρα εξυγίανσης.
Οι εφημερίδες είναι εταιρίες που έχουν έσοδα και έξοδα, δεν μπορεί να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση, εάν μια εταιρία παρά τις γενναίες περικοπές δεν μπορεί να επιβιώσει συρρικνώνεται ή κλείνει.
Η έννοια της κρατικής στήριξης είναι τουλάχιστον απαράδεκτη ως ενέργεια σε μια ελεύθερη αγορά όπου το κράτος δεν πρέπει να επιδοτεί με χρήματα των φορολογουμένων εφημερίδες.
Η κυβέρνηση απέσυρε το σχέδιο κρατικής χρηματοδότησης όχι γιατί δεν πρέπει να χρηματοδοτεί μέσα ενημέρωσης αλλά γιατί οι μισοί εκδότες άρχισαν να επιτίθενται στους άλλους μισούς.
Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις εφημερίδες ως εταιρίες, οι εκδότες και βασικοί μέτοχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εφημερίδες ως εταιρίες.
Η εταιρία έχει ισολογισμό, έχει έσοδα και έξοδα, ένας σοβαρός επιχειρηματίας προβαίνει σε κινήσεις εξυγίανσης δεν περιμένει από το κράτος να τον διασώσει.
Καμία λογική δεν δικαιολογεί κρατική βοήθεια ειδικά σε μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται ως ανεξάρτητα και βρίσκονται απέναντι από κάθε μορφής εξουσίας.
Το κράτος με την πολιτική επιδοτήσεων στέλνει λάθος μηνύματα στην κοινωνία, όποιος δεν μπορεί να επιβιώσει, όποιος απέτυχε στο εγχείρημα του θα έρθει το κράτος δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος να τον διασώσει αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

Πέτσας: Στο επίδομα θέρμανσης το αδιάθετο ποσό για την ενίσχυση του Τύπου

Την απόφαση της κυβέρνησης το αδιάθετο ποσό από το πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων, το οποιο ακυρώθηκε για το 2019 μετά τις αντιδράσεις, να διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στόχος είναι να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης, που έφτασαν τις 600.000.
 
Τί ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που πήρε πίσω την απόφαση επιδότησης των εφημερίδων

Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων.
Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.
Όμως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.
Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση», δήλωσε ο κ. Πέτσας.
«Με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία», συμπλήρωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και ανακοίνωσε ότι το ποσό που είχε εξασφαλιστεί για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα.
«Δεδομένου ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020 θα κληθούν, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους φορείς ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Image
Image
Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης