Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNNBusiness: Γιατί η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια στο 0% το 2020

tags :
CNNBusiness: Γιατί η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια στο 0% το 2020
Απόλυτα βέβαιοι ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια εμφανίζονται ορισμένοι αναλυτές
Μία διαφορετική άποψη από αυτήν που υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές, εκφράζει σε άρθρο του το CNNBusiness, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα η Fed να αναγκαστεί να μειώσει τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ στο 0% εντός του 2020.
Η Fed σε κάθε ευκαιρία που δίνεται στα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, υποστηρίζει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στα επιτόκια πριν από τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.
Έχοντας, ήδη, προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2019, στην τελευταία της ανακοίνωση (την Τετάρτη 11/12/2019) υποστήριξε ότι «η νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη» και άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια μπορεί να μείνουν αμετάβλητα έως και το 2021 ή ακόμη και παραπάνω.
Όμως υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που θέτουν ορισμένοι ειδικοί: Και εάν ο μέσος αναλυτής κάνει λάθος;
Κανείς δεν ξεχνά ότι οι περισσότεροι αναλυτές στις αρχές του 2019 εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η Fed θα προχωρήσει σε δύο ή ακόμη και τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων.
Όμως ο Jerome Powell και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της τράπεζας διέψευσαν τους πάντες και προχώρησαν σε μειώσεις επιτοκίων προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη των ΗΠΑ.
«Η Fed δεν ελέγχει απολύτως τίποτα», δηλώνει ο Philip Marey, επικεφαλής αναλυτής της Rabobank για τις ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα εκτίμησε ότι «η τράπεζα θα προχωρήσει σε συνεχείς μειώσεις έως ότου τα αμερικανικά επιτόκια φθάσουν στο 0% και αυτό θα συμβεί πριν από το τέλος του 2020».
Κατά τον Marey οι τρεις μειώσεις που πραγματοποίησε η Fed το 2019 δεν είναι αρκετές ώστε να αποτρέψουν μία ύφεση στις ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει διατήρηση της κλίμακας του βασικού επιτοκίου μεταξύ 1,5% και 1,75% έως τον Απρίλιο του 2020 και κατόπιν θα ξεκινήσουν οι μειώσεις.
Πάντως, βάσει του CME FedWatch Tool, οι επενδυτές βλέπουν μόλις 15% πιθανότητα η Fed να προχωρήσει σε παραπάνω από μία μειώσεις επιτοκίων το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης