Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποχωρούν οι Αμερικανοί από την τουρική βάση του Incirlik;

Αποχωρούν οι Αμερικανοί από την τουρική βάση του Incirlik;
Πέντε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη εθεάθησαν να αποχωρούν από την αμερικανική βάση στο Incirlik - Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ, μετά την τουρκική επίθεση στη Συρία, σχεδίαζαν την απομάκρυνση 50 πυρηνικών βομβών από τη βάση
Τουλάχιστον πέντε αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πέταξαν από την τουρκική αεροπορική βάση Incirlik, όπου βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα 16/12, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Από τη βάση έφυγαν τρία βαρέα μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη C-17A Globemaster, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφοράς αυξημένου ωφέλιμου φορτίου C-5M Galaxy και ένα στρατιωτικό μεταγωγικό C-40B, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Interfax.
Η αεροπορική βάση Incirlik βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη τουρκική πόλη και χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία τόσο των ΗΠΑ όσο και της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ο Recep Tayyip Erdogan απείλησε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να κλείσει τις στρατιωτικές βάσεις Incirlik και Kurejik για αμερικανικά στρατεύματα, εάν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις λόγω των S-400, ενώ προ ημερών και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως η Άγκυρα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αποσύρσεως των αμερικανικών στρατευμάτων από την αεροπορική βάση Incirlik, για τον ίδιο λόγο.
Τον Οκτώβριο, η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη πηγές κοντά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι αμερικανικές αρχές, ειδικότερα εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Ενέργειας, που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των πυρηνικών οπλοστασίων, σκέφτονται την απομάκρυνση από την Τουρκία, 50 πυρηνικών βομβών Β61, οι οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες στην αεροπορική βάση Incirlik.
Το ερώτημα τέθηκε μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, στις 9 Οκτωβρίου, σε μία επίθεση, που σύμφωνα με την τουρκική προπαγάνδα, είχε στόχο του "τρομοκράτες" Κούρδους των YPG, που υποστηρίχθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη μάχη ενάντια του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο, τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Τουρκία είναι επί του παρόντος κάτι σαν όμηροι του Erdogan.
Η απομάκρυνσή τους θα σήμαινε το τέλος της τουρκοαμερικανικής συμμαχίας και η διατήρησή τους εκεί θα διαιώνιζε την πυρηνική ευπάθεια, η οποία θα έπρεπε να είχε εξαλειφθεί πριν από πολλά χρόνια, σημείωσε.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πέντε βάσεις στο εξωτερικό, οι οποίες αποθηκεύουν συνολικά 150 τακτικές πυρηνικές βόμβες.
Βρίσκονται στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο - 20 μονάδες σε κάθε χώρα, καθώς και στην Ιταλία - 40 και την Τουρκία - 50.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης