Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ η αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ της Lamda καλύφθηκε επιτυχώς… απέδειξε ότι οι ξένοι δεν είναι έτοιμοι για μεγάλο ρίσκο στην Ελλάδα

Ενώ η αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ της Lamda καλύφθηκε επιτυχώς… απέδειξε ότι οι ξένοι δεν είναι έτοιμοι για μεγάλο ρίσκο στην Ελλάδα
Το 2020 θα αποδείξει εάν μπορούν οι εταιρίες αντί ομολογιακών να πειραματιστούν και με αυξήσεις κεφαλαίου που δεν έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στην λειτουργία μιας εταιρίας.
Η αύξηση κεφαλαίου της Lamda των 650 εκατ ευρώ καλύφθηκε και προφανώς αποτελεί μια επιτυχία της εταιρίας που έτυχε της στήριξης του ελληνικού κράτους και πολυδιαφημίστηκε το Ελληνικό ως το μεγαλύτερο επιχειρηματικό project της χώρας.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την συμπεριφορά της μετοχής έως τα τέλη Δεκεμβρίου όπου θα εισαχθούν για διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές.
Στις αυξήσεις κεφαλαίου τοποθετούνται όσοι είναι μέτοχοι και μια αύξηση δεν μπορεί να συγκριθεί με μια IPO δηλαδή δημόσια εγγραφή ή μια δημοπρασία ομολόγων όπου υπερκαλύπτεται ο στόχος για το αντλούμενο ποσό.
Όμως ενώ η Lamda προφανώς και ενδιαφέρεται για την επίτευξη του στόχου των 650 εκατ ευρώ και εκεί θα εστιάσει για να αναδείξει ότι το εγχείρημα της ήταν επιτυχές, ωστόσο πολλοί ξένοι οίκοι που παρακολούθησαν την αύξηση κεφαλαίου τόνιζαν στο bankingnews ότι ακόμη δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για σημαντική έκθεση σε ελληνικά assets.
Το Ελληνικό είναι ένα project που αφορά την αξιοποίηση γης, αποτελεί μια παραδοσιακή επένδυση, δεν είναι νέα τεχνολογία και εν μέρει μπορεί να ειπωθεί ότι αποτελεί μια σχετικά ασφαλή επένδυση.
Μια μέση ετήσια απόδοση κεφαλαίου 10% για τους ξένους επενδυτές θεωρείται λογισκός στόχος σε μια επένδυση που στο Ελληνικό θα αρχίσει να αποδίδει όταν το έργο θα ολοκληρωθεί μετά από 5-6 χρόνια.
Όμως ακόμη και για το Ελληνικό οι ξένοι επενδυτές δεν επένδυσαν πάνω από 100-120 εκατ ποσό δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το ύψος και το μέγεθος της επένδυσης.
Η αύξηση κεφαλαίου της Lamda έρχεται να αποδείξει ότι π.χ. μια ελληνική τράπεζα δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια εάν δεν είχε την ενεργή στήριξη των βασικών μετόχων.
Η οικογένεια Λάτση ήταν ισχυρά παρούσα στην αύξηση αν και δεν θα φθάσει στον άτυπο στόχο του 72% λόγω της συμμετοχής των μετόχων της εταιρίας.
Εάν εξαιρέσει κανείς τα ελληνικά ομόλογα όπου οι τοποθετήσεις έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, οι επενδύσεις σε βασικά επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα ακόμη δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Ο στόχος του κειμένου αυτού δεν είναι σε καμία περίπτωση να υποτιμήσει την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου, που αποτελεί θετική εξέλιξη για την Lamda αλλά να αναδείξει ένα ευρύτερο ζήτημα ότι οι ξένοι αγοράζουν μόνο ελεγχόμενα το ελληνικό ρίσκο.
Π.χ. ομολογιακά εταιριών ή εκδόσεις κρατικών ομολόγων.
Το 2020 θα αποδείξει εάν μπορούν οι εταιρίες αντί ομολογιακών να πειραματιστούν και με αυξήσεις κεφαλαίου που δεν έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στην λειτουργία μιας εταιρίας.
Αν και τα ομολογιακά τιμολογούνται σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια η ουσία είναι η αύξηση κεφαλαίου είναι ο πιο καθαρός τρόπος ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων μιας εταιρίας ή τράπεζας.
Οι τράπεζες και οι βασικοί μέτοχοι δεν είναι έτοιμοι για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης