Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η «Φάση 1» δεν σηματοδοτεί το τέλος του εμπορικού πολέμου

Capital Economics: Η «Φάση 1» δεν σηματοδοτεί το τέλος του εμπορικού πολέμου
Η Capital Economics εμφανίζεται επιφυλακτική σχετικά με την ανθεκτικότητα της συμφωνίας
Η «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας δεν σηματοδοτεί το τέλος του εμπορικού πολέμου, εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics.
Η Capital Economics εμφανίζεται επιφυλακτική σχετικά με την ανθεκτικότητα της συμφωνίας.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, ενώ απομακρύνει τους καθοδικούς κινδύνους, η συμφωνία δεν δικαιολογεί μια αλλαγή στις βασικές προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, την Κίνα ή τον υπόλοιπο κόσμο.
«Η πρώτη φάση της συμφωνίας, δεν αποτελεί το τέλος των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες είναι πιθανό να επιμείνουν σε τομείς τεχνολογίας και επενδύσεων», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.
Τα άμεσα αποτελέσματα της συμφωνίας για τη Φάση 1 πιθανότατα θα είναι περιορισμένα, με τη επίδραση στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας να είναι μικρή.
Συγκεκριμένα, η Capital Economics εκτιμά ότι η συμφωνία θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Κίνας κατά +0,2%, ενώ ακόμα χαμηλότερη θα είναι η αύξηση γα το αμερικανικό ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι τόσο οι αναλυτές της Goldman Sachs, όσο και της Morgan Stanley, έχουν χαρακτηρίσει τη συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για τη «Φάση 1», κατώτερη των προσδοκιών.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναστείλουν την επιβολή δασμών, ύψους 160 δισ. δολ. στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου 2019.
Επίσης συμφώνησαν να μειώσουν τους δασμούς που είχαν επιβληθεί στον Σεπτέμβριο σε κινεζικές εισαγωγές, ύψους 120 δισ. δολ., στο 7,5% από 15%.
Ως αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Κίνα θα αγοράσει επιπλέον 200 δισ. δολάρια αμερικανικών εισαγωγών (σε σύγκριση με το επίπεδο του 2017) για δύο χρόνια, εκ των οποίων 40 έως 50 δισ. δολάρια ετησίως θα αφορούν γεωργικά προϊόντα.
Υποτίθεται επίσης ότι η Κίνα θα προσυπογράψει έναν μηχανισμό επιβολής για την εποπτεία αυτών των συμφωνιών.
Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το Πεκίνο, όπως σημειώνει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης