Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Νέους εμπορικούς πολέμους και πίεση στη Fed θα φέρει μία δεύτερη θητεία Trump

CNBC: Νέους εμπορικούς πολέμους και πίεση στη Fed θα φέρει μία δεύτερη θητεία Trump
Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του Trump εάν επανεκλεγεί σύμφωνα με τους αναλυτές
Καμία αλλαγή στη γενικότερη πολιτική του Donald Trump δεν αναμένουν οι ειδικοί της Wall Street, σε περίπτωση που κερδίσει μία δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020, όπως αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του το CNBC.
Σύμφωνα με τους ειδικούς μία δεύτερη θητεία του Trump θα σημάνει περισσότερους εμπορικούς πολέμους, ισχυρότερη πίεση και πιθανώς αποπομπή του Jerome Powell από την προεδρία της Fed και ίσως νέες φοροαπαλλαγές από το 2021 και μετά.
«Δεν νομίζω ότι πρόκειται να αλλάξει στο ελάχιστο εάν επανεκλεγεί», υποστηρίζει ο Chris Krueger πολιτικός αναλυτής της εταιρείας Cowen και προσθέτει «αλλά πιθανώς να αποπέμψει τον Powell».
Βεβαίως, ένα διασπασμένο Κογκρέσο είναι πιθανό να κρατήσει υπό έλεγχο όποιον κερδίσει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο του 2020.
Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να κρατήσουν τη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Βάσει των εκτιμήσεων αυτή τη στιγμή υπάρχει πιθανότητα 60% το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να διατηρήσει την πλειοψηφία στη Γερουσία και 74% το Δημοκρατικό να διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Εάν συμβεί αυτό θα μετριάσει και τις πιο επιθετικές προτάσεις πολιτικής και θα ελέγξει τις προσπάθειες του Trump να ξαναγράψει μακροχρόνιες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και των οικονομικών εταίρων του.

Επίθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου;

Σε συγκέντρωση τον Ιούνιο του 2016, ο Trump (τότε υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα) τόνισε στους οπαδούς του ότι βασική αιτία για την «καταστροφή των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ» αποτελούσε η συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Β. Αμερικής (NAFTA) και η είσοδος της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Οι προτεραιότητες του προέδρου δεν έχουν αλλάξει πολύ.
Μία από τις κυριότερες διπλωματικές νίκες της κυβέρνησής του ήρθε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Λευκός Οίκος κατέληξε σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς της Βουλής για να προχωρήσει η νέα συμφωνία που αντικαθιστά τη NAFTA.
«Ήταν ίσως η πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία του εμπορίου ποτέ. Εκείνη την ημέρα υποβάλαμε τη Συμφωνία ΗΠΑ-Αμερικής, Μεξικού και Καναδά με υποστήριξη και στήριξη της επιχείρησης, της εργασίας και της γεωργίας ", δήλωσε ο υπεύθυνος για θέματα Εμπορίου του Λευκού Οίκου, Robert Lighthizer.
Επίσης, η Κίνα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι είχαν φτάσει σε μια μακρόπνοη εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης».
Το σύμφωνο, το οποίο δεν έχει ακόμη υπογραφεί, περιλαμβάνει διατάξεις για την ελάφρυνση ορισμένων δασμών που η Ουάσινγκτον είχε επιβάλει στο Πεκίνο με αντάλλαγμα υποσχέσεις της Κίνας για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
Ένα αδιέξοδο μεταξύ των ΗΠΑ και των άλλων μελών του ΠΟΕ απειλεί να «παγώσει»το ανώτατο δικαστήριο του οργανισμού προκειμένου να αποφανθεί σε μία σωρία αγωγών για τη επιθετική χρήση των δασμών από τη διοίκηση του Trump.

Νέες πιέσεις στον Powell

Όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποτυγχάνει να προσαρμόσει τα επιτόκια προς την κατεύθυνση - ή με την ταχύτητα – που αρέσει στον Trump αρέσει, αυτός δεν διστάζει να εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του και να επιτεθεί στον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell.
Όπως εκτιμά ο Ed Mills, αναλυτής της Raymond James Washington σε καμία περίπτωση ο Trump δεν πρόκειται να προτείνει εκ νέου τον Powell για πρόεδρο της Fed, όταν λήγει η θητεία του το 2022.
«Είναι ξεκάθαρο ότι εάν επανεκλεγεί ο Trump, ο Powell δεν θα έχει μία δεύτερη θητεία στη Fed.
Παράλληλα ακόμη και εάν εκλεγεί ένας Δημοκρατικός πρόεδρος και αυτός θα θέλει να τοποθετήσει στη Fed ένα «δικό» του πρόσωπο.
Ως εκ τούτου ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί δεν θα υπάρξει δεύτερη θητεία για τον Powell».
Ο Trump εδώ και χρόνια απαιτεί από τη Fed να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια και υποστηρίζει ότι το συγκριτικά υψηλό κόστος δανεισμού των ΗΠΑ υπονομεύει τις προσπάθειές του για διαγραφή των εμπορικών ελλειμμάτων.
Το Κογκρέσο, το οποίο επιβλέπει την Fed, της αναθέτει να προσαρμόσει τα επιτόκια για να μεγιστοποιήσει την απασχόληση και να διατηρήσει σταθερές τις τιμές, μια δουλειά που έχει γίνει καλά τα τελευταία χρόνια, με την ανεργία να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο -στο 3,5%- εδώ και μισό αιώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης