Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Χωρίς τη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών οι αγορές θα είχαν καταρρεύσει

Rabobank: Χωρίς τη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών οι αγορές θα είχαν καταρρεύσει
Ο βασικός παράγοντας που στηρίζει την καλή πορεία των αγορών είναι τα προγράμματα QE των κεντρικών τραπεζών, σημειώνει η Rabobank
Σταθερά υπέρ της άποψης ότι η νομισματική πολιτική, αλλά κυρίως η εφαρμογή προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από τις κεντρικές τράπεζες αποτελεί την βασική αιτία της ανόδου των διεθνών αγορών, παραμένει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Σε νέα ανάλυσή της αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη διοχέτευση ρευστότητας στις αγορές μέσω των προγραμμάτων QE δεν αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο βοηθά στην ανάκαμψη των οικονομιών, αλλά στην ουσία στο «φούσκωμα» των αγορών και στην απόκρυψη των πραγματικών προβλημάτων που υπάρχουν.
Ένας άλλος παράγοντας που στήριξε τις αγορές ήταν το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, με τους επενδυτές να θεωρούν ότι η επανεκλογή του Boris Johnson θα οδηγήσει και σε αύξηση των δαπανών τη Βρετανία.
Βέβαια ο Johnson  χάλασε ελαφρώς την ευφορία των επενδυτών όταν ξεκαθάρισε ότι το Brexit θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Δεκέμβριο του 2020 είτε υπάρχει ομαλή μετάβαση σε αυτό είτε όχι.
Με απλά λόγια Ευρώπη και Βρετανία διαθέτουν μόλις 11 μήνες για να συμφωνήσουν σε όλα για τη νέα τους σχέση ή θα υπάρξει ένα σκληρό Brexit.
Φυσικά εάν υπάρξει ένα σκληρό Brexit κάποιοι ευελπιστούν ότι την… παρτίδα θα σώσουν εκ νέου οι κεντρικές τράπεζες διοχετεύονταν ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στις αγορές προκειμένου να «κρύψουν» τα προβλήματα που θα δημιουργήσει και αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη.
Ακόμη, πάντως και οι πιο αισιόδοξοι, κατανοούν, όταν εξετάζουν ορισμένα μακροοικονομικά δεδομένα, ότι δεν υπάρχει «χαρά και αγαλλίαση» στην παγκόσμια οικονομία.
Απτό παράδειγμα η ανακοίνωση για την πορεία της μεταποίησης στην Ευρώπη, με την επίσημη ανακοίνωση να αποκαλύπτει ότι οι θέσεις εργασίας χάνονται στον συγκεκριμένο κλάδο με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2012 και όλοι αναμένουν ότι στο δ’ τρίμηνο 2019 η πορεία του θα είναι ακόμη πιο αρνητική.
Ίσως, όμως, αυτό να οδηγήσει την ΕΚΤ να εφαρμόσει ένα πιο επιθετικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή να ρίξει και αυτή περισσότερη ρευστότητα στις αγορές και να κρύψει εκ νέου τα προβλήματα.
Το τελικό συμπέρασμα έρχεται αυθόρμητα και είναι πολύ απλό, τονίζει η Rabobank: «Όλοι είμαστε παγιδευμένοι.
Όταν, όμως, παγιδευτούν στο ίδιο τους το παιχνίδι και οι κεντρικές τράπεζες, τι θα γίνει;»…
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης