Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κολέγια εποπτών από EBA, EIOPA και ESMA κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

tags :
Κολέγια εποπτών από EBA, EIOPA και ESMA κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος
Στο στόχαστρο επιχειρήσεις με διασυνοριακές συναλλαγές
Οι τρεις εποπτικές αρχές της Ευρώπης, η ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), η ΕΙΟPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλιστικών Εταιριών) και η ESMA (Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών) θα συνασπίσουν τις δυνάμεις τους σε κρίσιμα θέματα όπως η ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την πάταξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Έτσι οι τρεις αρχές δημοσίευσαν τις κοινές κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών εγκαθιστώντας ειδικές επιτροπές - κολλέγια εποπτών- για το ξέπλυμα και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασφαλίσουν την αποτελεσματική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων αρχών.
Στόχος των μέτρων είναι να ενισχύσουν τις προσπάθειες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος.
Στόχος επίσης του εγχειρήματος είναι ένα minimum κοινών ενεργειών και ανταποκρίσεων στα αντίστοιχα ερεθίσματα ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα και όχι βλαπτική μεταχείριση των πολιτών.
Το οικονομικό έγκλημα δεν έχει σύνορα.
Οι πρόσφατες υψηλού προφίλ περιπτώσεις ξεπλύματος στις οποίες ήταν μπλεγμένες και ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνουν ότι όταν οι εταιρίες λειτουργούν σε διαφορετικές χώρες, η αποτυχία των εποπτών για το ξέπλυμα να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους Eυρωπαίους ομολόγους τους δημιούργησε κενά  που τελικώς  επέτρεψαν σοβαρές αστοχίες όσον αφορά στη συμμόρφωση,  ενώ τα κενά αυτά συνέχισαν να υφίστανται για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Οι τρεις εποπτικές αρχές σχεδίασαν τις κατευθυντήριες γραμμές κατά τρόπο που στο μέλλον οι επόπτες από διαφορετική χώρα μέλος θα έχουν ένα πλαίσιο επίσημης συνεργασίας το οποίο θα διασφαλίζει αποτελεσματική και επαρκή εποπτεία στο ξέπλυμα για τις εταιρίες που δουλεύουν σε διασυνοριακή βάση.
Έτσι λοιπόν στο επίκεντρο τίθενται οι επιχειρήσεις με διασυνοριακές συναλλαγές κάτι το οποίο στη χώρα μας αντιμετωπίζεται κυρίως σε ότι αφορά το φορολογικό επίπεδο δηλαδή τη διαφυγούσα φορολογητέα ύλη.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές στις περιπτώσεις που μια εταιρία λειτουργεί σε περισσότερες από τρεις χώρες μέλη οι επόπτες θα εγκαθιστούν ένα κολλέγιο εποπτών παρακολουθώντας διασυνοριακά τις συναλλαγές αυτές .
Για το σκοπό αυτόν έχουν διαμορφωθεί κανόνες για τη διακυβέρνηση του κολλεγίου των εποπτών.
Σε αυτές τις ομάδες θα συνεργάζονται με τους επόπτες του ξεπλύματος,  με εκείνους της εταιρίας και με τα άλλα σχετικά μέρη εγχώρια και διεθνικά.
Για παράδειγμα η προληπτική εποπτεία και οι επόπτες τρίτων χωρών θα έρχονται σε επαφή για την  αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που θα ανακύπτουν σε ότι αφορά τις συναλλαγές αυτών των εταιριών.  Τούτο  γίνεται διότι έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι όλοι οι επόπτες θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή πληροφόρηση σχετικά με την εταιρία και ότι θα χρησιμοποιούν την πληροφόρηση αυτήν για να αναβαθμίζουν την εποπτική τους προσέγγιση και την αξιολόγηση κινδύνου. Πολύ συχνά ο κίνδυνος υποαξιολογείται ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες υπεραξιολογείται χωρίς να υπάρχει λόγος.
Τα κολλέγια επίσης θα επιτρέψουν στους επόπτες να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση συμπεριλαμβανομένων και των συντονισμένων δράσεων που θα πρέπει να αναπτυχθούν.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης προβλέψεις για τη δομή της εποπτικής συνεργασίας σε καταστάσεις κατά τις οποίες η ίδρυση του κολλεγίου των εποπτών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
       
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης