Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Σελόντα – Νηρεύς: Η ολοκλήρωση ενός deal και η εξαφάνιση ενός ακόμη κλάδου από το ΧΑ

tags :
Σελόντα – Νηρεύς: Η ολοκλήρωση ενός deal και η εξαφάνιση ενός ακόμη κλάδου από το ΧΑ
Παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί και τα θετικά δημοσιεύματα, οι τιμές των μετοχών είναι χαμηλότερες έναντι των αρχών του 2018 επιβεβαιώνοντας το ΒΝ
Ολοκληρώνεται με την κατάθεση των δημόσιων προτάσεων το deal της εξαγοράς των Νηρέα και Σελόντα από τις τράπεζες στην Ανδρομέδα.
Το τίμημα δείχνει πως για τη Σελόντα η Ανδρομέδα κάνει μία υπέρβαση που λίγες φορές την έχουμε δει από επιχειρηματίες που εξαγοράζουν εταιρείες.
Ενώ η εισηγμένη αξίζει 0 (μηδέν) βάσει έκθεσης αποτίμησης και η τιμή είναι στα 0,051 ευρώ, η Ανδρομάδα δίνει 0,10 ευρώ ανά μετοχή που σημαίνει αποτίμηση 25 εκατ. ευρώ περίπου.
Για την Νηρεύς που είχε κλείσιμο στις 17/12 0,22 ευρώ ή αποτίμηση 64,6 εκατ. ευρώ δίνει 0,23 ευρώ.
Αν επιτύχουν οι δημόσιες προτάσεις, ουσιαστικά δεν θα υπάρχουν πλέον εισηγμένες από τον κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας στο ΧΑ.
Με την αποχώρηση λόγω δημόσιας πρότασης της Γαλαξίδι παλαιότερα και ακόμα πιο παλιά την αποχώρηση της εταιρείας Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες λόγω οικονομικών προβλημάτων, ένας ακόμη καθαρά εξαγωγικός κλάδος θα απουσιάζει από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Στο θέμα του τιμήματος, η στήλη αισθάνεται δικαιωμένη αφού πριν 20 μήνες, όταν υπήρχαν σενάρια για το υποτιθέμενο τίμημα και «βροχή» θετικών δημοσιευμάτων για το ενδιαφέρον στο διαγωνισμό, είχε δημοσιεύσει θέμα με τίτλο: Περί πώλησης Νηρέα και Σελόντα από τις τράπεζες: Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι (https://bankingnews.gr/index.php?id=352801).
Στις 22/2/2018 επειδή ακούγονταν πολλά σενάρια για το ύψος της δημόσιας πρότασης και το ύψος της καθαρής θέσης του Νηρέα κυρίως, είχαμε γράψει ότι το ταμπλό δε δείχνει ότι οι επενδυτές παρασύρονται από τα θετικά δημοσιεύματα.
Άλλωστε και τα σενάρια για δημόσια πρόταση που ακούγονταν δε θα μπορούσαν να είχαν βάση αφού το διάστημα ήταν μεγάλο και η καθαρή θέση όπως και όλος ο ισολογισμός θα μπορούσαν να επηρεαστούν, όπως και έγινε με τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν λόγω Τουρκίας.
Τότε (22/2/18) η αποτίμηση της Νηρεύς ήταν στα 94 εκατ. ευρώ ή 0,32 ευρώ ανά μετοχή και της Σελόντα ήταν στα 0,22 ευρώ ανά μετοχή με αποτίμηση 55,7 εκατ. ευρώ.
Λίγους μήνες αργότερα (24/6/2018) και με δεδομένο πλέον το τίμημα είχαμε επανέλθει σημειώνοντας ουσιαστικά πως δεν θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση στους ισολογισμούς από την πρόταση (https://bankingnews.gr/index.php?id=372107).
Στο διάστημα που μεσολάβησε δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα που έδειξαν ραγδαία επιδείνωση λόγω Τουρκίας.
Σήμερα οι αποτιμήσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις παραπάνω ημερομηνίες ακόμα και στη Σελόντα όπου δίνεται prelium σχεδόν 100%.
Αναφορικά με τις δημόσιες προτάσεις σημειώνεται πως ο προτείνων έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες αγοραπωλησίας με δώδεκα (12) Μετόχους για την απόκτηση επιπλέον 23.488.250 Μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 9,58% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, με τιμή ανά Μετοχή ίση με το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα.
Αυτό σημαίνει πως από το 20,38% που υπάρχει ελεύθερο κατέχει ήδη το 9,58% επομένως είναι πολύ κοντά στο να επιτύχει η δημόσια πρόταση.
Αντιστοίχως στη Νηρεύς έχει υπογράψει συμφωνίες για το 12,27% του συνόλου των μετοχών και η δημόσια πρόταση αφορά το 25,66% του συνόλου των μετοχών.
Άρα και εδώ η δημόσια πρόταση είναι πολύ κοντά στο να στεφθεί με επιτυχία.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης