Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Τα πλεονεκτήματα και τα ερωτήματα μετά το business plan

tags :
ΔΕΗ: Τα πλεονεκτήματα και τα ερωτήματα μετά το business plan
Οι νέες προϋποθέσεις, τα στοιχήματα και οι προεξοφλήσεις της αγοράς
Το 5ετές πλάνο της ΔΕΗ θα παρουσιασθεί αναλυτικά στο πρώτο τρίμηνο του 2020 όπως ανέφερε το μάνατζμεντ στο teleconference με τους επενδυτές που ακολούθησε τα αποτελέσματα.
Το Business plan της ΔΕΗ δημιούργησε ενθουσιασμό τους επενδυτές με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας να προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ωστόσο στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθούν ορισμένα στοιχεία που αποτελούν και ζητούμενα για την επιτυχή υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου ανασυγκρότησης της επιχείρησης.
Το πρώτο, ότι θα απαιτηθεί να υλοποιήσει η ΔΕΗ επενδύσεις υψηλές με ένα CAPEX spread 1 δις για τα επόμενα 10-15 χρόνια που έχει να κάνει και με την υποκατάσταση των λιγνιτών και με την χρηματοδοτική δυνατότητα όπως επισημάνει στη ανάλυσή του ο κ. Πάρης Ματζαβράς, επικεφαλής ανάλυσης της Pantelakis AXEΠΕΥ, που είναι και η πρώτη χρηματιστηριακή που εντόπισε το στόρυ της αναδιάρθρωσης εδώ και δύο χρόνια.
Σήμερα διαπραγματεύεται 7 φορές τα προβλεπόμενα καθαρά Ebitda του 2020, σχέση που πέφτει στο 5 σε σχέση με τα αναμενόμενα του 2024.
Aπό την άλλη  πλευρά στην κεφαλαιοποίηση των 900 εκατ ευρώ μπορεί να ξεκλειδώσουν αξίες που έχουν να κάνουν με ένα real estate portfolio ύψους 600 εκατ ευρώ και να εισπραχθεί τμήμα των κόκκινων απαιτήσεων των 2,6 δις.
Το ερώτημα επίσης που θέτουν παράγοντες της αγοράς είναι με ποιά διαδικασία θα προχωρήσει η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, και ταυτόχρονα θα αποδεσμευθούν οι εγγυήσεις στις τράπεζες για τα δάνεια.
Σημειώνεται ότι αυτά ακόμη δεν έχουν αρχίσει να μειώνονται και αναμένεται το 2020 να παραμείνουν σταθερά.
Ερώτημα επίσης είναι που θα διοχετευθούν και πως θα διοχετευθούν τα κεφάλαια από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, που μπορεί πράγματι να καταστεί ένα επιτυχημένο εγχείρημα από πλευράς αποτίμησης.

Target Model, αρνητικό EΛΑΠΕ στα ερωτήματα

Το επόμενο ζήτημα που η αγορά περιμένει είναι ποια θα είναι η εφαρμογή του target model και πως θα προσαρμοστεί η συνολική πολιτική στην αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, την ώρα που η υπόλοιπη αγορά έχει λαμβάνειν.
Δεν θα πρέπει να διαφύγει επίσης ότι το ΕΛΑΠΕ κλείνει φέτος αρνητικά, που σημαίνει ότι ευεργετική επίδραση της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγια με αποτέλεσμα την αναμενόμενη ωφέλεια κατά 500 εκατ ευρώ για την ίδια την ΔΕΗ το 2020, θα πρέπει να αναζητήσει νέα λύση.
Η ΔΕΗ επίσης ανακοίνωσε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ΑΠΕ ύψους 1,5 GW, για αυτό πέραν της εξοικονόμησης των επενδύσεων στις λιγνιτικές θα απαιτηθούν επίσης κεφάλαια.
Στα πλεονεκτήματα που θα έχει η νέα ΔΕΗ θα είναι το ότι με μια αύξηση της κερδοφορίας που θα λάβει χώρα θα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την σχέση χρέους προς EBITDA και έτσι να προβεί σε σταδιακές ομολογιακές εκδόσεις μειώνοντας το χρηματοοικονομικό κόστος, παράλληλα από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ ενδέχεται να έχει βελτιώσει σημαντικά  και την κεφαλαιακή διάρθρωση.
Το σχέδιο του 2024 επιτρέπει για την ΔΕΗ την πλήρη αναμόρφωση με εξάλειψη της λιγνιτικής παραγωγής στο 8% από 37% σήμερα, αύξηση των ΑΠΕ στο 17% από 2% και των τομέων φυσικού αερίου – υδροηλεκτρικών στο 74% από 61% ενώ οι εκπομπές CO2 θα περιοριστούν στο 25% σε σχέση με σήμερα, συνοψίζει ο κ. Ματζαβράς.
Αυτή η ΔΕΗ πράγματι μπορεί να γράψει μια κεφαλαιοποίηση υψηλότερα από 1,5 δις και μέχρι 2 δις, πρώτα από όλα όμως θα πρέπει να δούμε την υλοποίηση των σχεδίων.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης