Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κινήσεις ωραιοποίησης υψηλού ρίσκου επέδρασαν στο ΧΑ +1,25% στις 905 μον. - Βελτίωση στα ομόλογα 1,29%, μηδενίστηκε το spread με την Ιταλία

Κινήσεις ωραιοποίησης υψηλού ρίσκου επέδρασαν στο ΧΑ +1,25% στις 905 μον. - Βελτίωση στα ομόλογα 1,29%, μηδενίστηκε το spread με την  Ιταλία
Ο Γενικός Δείκτης στις 905 μονάδες στα υψηλά της ημέρας, με συντονισμένη στήριξη σε δεικτοβαρείς τίτλους λόγω ωραιοποιήσεων τέλους έτους
(upd18) Κινήσεις ωραιοποίησης ειδικά στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 σημειώθηκαν και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Lamda +5,91%, ΟΤΕ +3,16%, ΑΔΜΗΕ +2,97%, Coca Cola +2,37%....
Οι τράπεζες ενώ ήταν άτονες σε όλη την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης καθώς όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά είναι ήδη ακριβές, και δεν έχουν ουσιαστικά ανοδικά περιθώρια, στις δημοπρασίες έκλεισαν με ήπια κέρδη .
Ειδικότερα, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Alpha Bank +1,60% και Eθνική +1,48% και ακολούθησαν Eurobank +0,98 και Πειραιώς +0,34%, ενώ με ισχυρές απώλειες -6,82% έκλεισε η Attica Bank λόγω μεγάλης επιδείνωσης στα αποτελέσματα του 9μήνου του 2019.
Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων είναι η συντονισμένη προσπάθεια διατήρησης της αγοράς πλησίον των 900 μονάδων με στηρίξεις σε διαφορετικούς δεικτοβαρείς τίτλους σε κάθε συνεδρίαση.
Οι κινήσεις ωραιοποίησης λόγω του τέλους του 2019 είναι κερδοσκοπικό παιχνίδι υψηλού ρίσκου οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις 900 μονάδες επίπεδα που δοκιμάζονται οι αντοχές της αγοράς. 

Από την άλλη βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 1,29% από 1,36% χθες και με ιστορικό χαμηλό 1,155%, μηδενίζοντας το spread με το 10ετές ιταλικό ομόλογο.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στις 122 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5176 μονάδες βάσης από 5443 μονάδες βάσης
Η ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα αποδίδεται στα σχέδια της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο 2020 να απελευθερώσει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες.
Η απόφαση όμως αυτή έρχεται ετεροχρονισμένα, καθώς το ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει ήδη σημειωθεί και οι τράπεζες έχουν οριακά κεφάλαια για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.
Ισχυρά κέρδη +5,91% κατέγραψε η Lamda στο απόηχο της επιτυχούς έκβασης της ΑΜΚ συγκεντρώνοντας το ποσό των 650 εκατ. ευρώ για την εκκίνηση του έργου του Ελληνικού ενώ αναμένεται και η έκδοση ομολόγου συνολικού ύψους  300 εκατ  ευρώ αντί 150 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόθεση της διοίκησης  
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση ήταν και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα  Επενδύσεων) συμβάλλοντας το ποσό των 25 εκατ. ευρώ ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην συμπεριφορά της μετοχής στις 30 Δεκεμβρίου 2019 που θα εισαχθούν σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές.
Με απώλειες -1,26% έκλεισε η ΔΕΗ, με σωρευτικά κέρδη 214,53% από την αρχή του έτους λόγω των προσπαθειών της κυβέρνησης να βάλει τέλος στις μεγάλες ζημιές και να βελτιώσει τον ισολογισμό της αλλά κυρίως της προσδοκίας για την υλοποίηση των προσφάτων ανακοινώσεων του business plan.
Ωστόσο το επιχειρηματικό σχέδιο είναι πολύ αισιόδοξο με στόχο να πετύχει ισοσκελισμένο προυπολογισμό το 2020.
Από την άλλη, κέρδη +2,97% κατέγραψε η μετοχή της ΑΔΜΗΕ καθώς την έχει συμπαρασύρει η άνοδος της ΔΕΗ των τελευταίων συνεδριάσεων ενώ σημειώνεται ότι τα σωρευτικά της κέρδη από την αρχή του έτους είναι +57,18%. 

Δεν κέρδισε τα ουσιώδη ο Μητσοτάκης αλλά στηρίξεις στο κυβερνητικό έργο...

Πάντως σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι ο Μητσοτάκης δεν κέρδισε τα σημαντικά από την Lagarde (ΕΚΤ) αλλά έλαβε υποστήριξη σε τομείς που θα διευκολύνουν την κυβερνητική πολιτική ενώ φάνηκε να διάκειται θετικά σε ορισμένα θέματα όπως η χρήση των ANFAs των κερδών από τα ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ, η περαιτέρω μείωση των δανείων της Ελλάδος στο ΔΝΤ έως την quota την ποσόστωση δηλαδή περίπου τα 2,5 δισεκ. και η θετική αντιμετώπιση των τραπεζών στα stress tests του Ιουλίου 2020.
Η απελευθέρωση των ορίων αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί ετεροχρονισμένη κίνηση.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,18% και τον Γενικό Δείκτη -0,10%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στα μη τραπεζικά blue chips, όπως Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Coca Cola… αλλά και στις τράπεζες και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,25% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης με κέρδη +1,80%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 865,36 μονάδες με άνοδο +1,20%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,25% στις 905 μονάδες έχοντας υψηλό στις 905,66 μονάδες και χαμηλό στις 893,10 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων των πακέτων και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 21,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 46 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 21,5 εκατ. ευρώ και όγκου 2,19 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 438 χιλ. ευρώ, η Εθνική 200 χιλ. τεμάχια αξίας 584 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 482 χιλ. τεμάχια αξίας 908 χιλ. ευρώ...
Ο ΟΤΕ 1,069 εκατ. τεμάχια αξίας 14,44 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 299 χιλ. τεμάχια αξίας 3,58 εκατ. ευρώ.
Η Lamda 50 χιλ. τεμάχια αξίας 378 χιλ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 72,8 χιλ. τεμάχια αξίας 723 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 22,8 χιλ. τεμάχια αξίας 465 χιλ. ευρώ.l.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση της ζώνης των 900 – 910 μονάδων και ακολουθούν οι 940 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 890-880 μονάδες και ακολουθούν οι 860 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 865 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 880-890 μονάδες και ακολουθούν οι 910-920 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 830-820 μονάδων και οι 800 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Στις 19 ή 20 Δεκεμβρίου 2019 – το αργότερη έως την Παρασκευή – όπως έχει κατ΄ επανάληψη τονιστεί από το bankingnews κλείνει το deal της Eurobank με την DoValue στα 390 εκατ ευρώ.
Το deal αφορά 24 δισεκ. προβληματικά δάνεια τα οποία στην πορεία θα φθάσουν στα 30-32 δισεκ. NPEs καθώς η FPS η εταιρία διαχείρισης της Eurobank που θα πωληθεί σε ποσοστό 80% στην DoValue της Fortress θα αποκτήσει και άλλα NPEs.
Μέσα στον Φεβρουάριο του 2020 η τιτλοποίηση Cairo ύψους 7,5 δισεκ. θα ενταχθεί στον Ηρακλή και εκείνη την περίοδο θα λάβει και την αξιολόγηση από τους ελεγκτικούς οίκους.
Θα εκδοθεί κύριο ομόλογο senior bond σχεδόν 3 δισεκ. το οποίο και θα λάβει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από το σχέδιο Ηρακλής.
Να σημειωθεί ότι η αρνητική επίδραση στην Eurobank από την διαδικασία εξυγίανσης θα φθάσει στα 1,5 με 1,6 δισεκ. ευρώ.
Στην Fortress – DoValue καταλήγει το Neptune χαρτοφυλάκιο ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ το οποίο θα αποτιμηθεί περίπου στο 20% της ονομαστικής αξίας.
Η Alpha bank εν τω μεταξύ όπως έχει ανακοινώσει σχεδιάζει να υλοποιήσει μιας μεγάλης κλίμακας μείωση των NPEs τιτλοποιώντας 12 δισεκ. ευρώ τα οποία και θα ενταχθούν στο σχέδιο Ηρακλής με το συνολικό κόστος να εκτιμάται στα 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η Alpha bank θα προχωρήσει και σε έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500-600 εκατ με επιτόκιο πέριξ του 4%.

Η επικαιρότητα

Στην τήρηση όλων των προεκλογικών υποσχέσεων θα εστιάσει την ομιλία του απόψε 18/12 ο πρωθυπουργός κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2020.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός αποτυπώνει την αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, με μειώσεις φόρων και συγκράτηση δαπανών αλλά και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην πράξη.
Επιστρέφουν μετά τις 20 Ιανουαρίου του 2020 τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, και εν συνεχεία οι επικεφαλής, για την επίσημη έναρξη της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα σφραγίσει την διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ( ANFA’s – SMP’s).
Σημειώνεται ότι η δυνατότητα πάντως χρήσης αυτών των εσόδων για αναπτυξιακούς σκοπούς θα έχει σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ευεργετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 0,5% οδηγώντας έτσι την ανάπτυξη στο 3,3% το 2020 από 2,8% που είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού.
Την θέση ότι η Κίνα ευελπιστεί πως οι ΗΠΑ θα κάνουν περισσότερα για να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη διατύπωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Geng Shuang.
Αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ να περιορίσουν τις εξαγωγές κορυφαίων προϊόντων τεχνολογίας στην Κίνα, ο Geng Shuang, αφού εξέφρασε την αντίθεση του σε αυτήν την κίνηση, υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για το πότε αναμένεται να υπογραφεί αυτή η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας.
Σήμερα Τετάρτη 18/12 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, για την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump σε δίκη στη Γερουσία.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Trump, ο οποίος πάντως καταγράφει ρεκόρ δημοτικότητας.
Θα πρόκειται για μόλις την τρίτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος παραπέμπεται σε δίκη και κινδυνεύει με καθαίρεση τα 250 χρόνια του δημοκρατικού πολιτεύματος των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση ο Trump αναμένεται να βγει αλώβητος, αν όχι ενισχυμένος, από τη δίκη στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους

Ήπιες πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ήπιες πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα Τετάρτη (18/12) στις αγορές της Ασίας, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για το Brexit αντισταθμίστηκε από την αισιοδοξία που επικρατεί για την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,55%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,18% στις 3017,04 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,15% στις 27884,21 μονάδες

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οριακές μεταβολές καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο την άνοδο των μετοχών της σουηδικής Volvo και την  ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού κλάδου ενώ συνεχίζονται οι ανησυχίες για ένα σκληρό Brexit.
Ειδικότερα η μετοχή της σουηδικής εταιρίας φορτηγών Volvo AB ενισχύθηκε κατά 7,4%, καθώς συμφώνησε με την ιαπωνική Isuzu Motors να σχηματίσουν στρατηγική συμμαχία στα εμπορικά οχήματα που θα περιλαμβάνει την πώληση της θυγατρικής UD Trucks της Volvo στην Isuzu.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,50%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,02%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,07%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,15%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +0,07%, ο S&P στο +0,06%, ο Nasdaq στο +0,11% ενώ κέρδη +1,62% καταγράφει το ETF GREC (10,02 δολ.)

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές   

Ήπια αννοδικά έκλεισαν τελικά οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Alpha Bank και Εθνική και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9550 ευρώ με άνοδο +1,48%  με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,70 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,9060 ευρώ με άνοδο +1,60% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,90 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,99 ευρώ με άνοδο +0,34% με όγκο 679 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8765 ευρώ, με άνοδο +0,98% με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,25 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2540 ευρώ, με πτώση -1,42% και κεφαλαιοποίηση 560 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3960 ευρώ, με πτώση -6,82% και όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 183 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 14,20 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 282 εκατ. ευρώ.

Κινήσεις ωραιοποίησης στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Κέρδη κατέγραψε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda, ΟΤΕ, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΤITC.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,20 με άνοδο +2,37% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με άνοδο +3,16% και αποτίμηση 6,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,07 ευρώ με πτώση -1,26% και αποτίμηση 944 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,43 ευρώ, με άνοδο +2,97% και κεφαλαιοποίηση 564 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,98 ευρώ με πτώση -0,83% και αποτίμηση 3,85 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,60 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,43 ευρώ με άνοδο +1,57% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,36 ευρώ με πτώση -1,17% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,90 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,41  δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 19,24 ευρώ με άνοδο +2,34% και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3040 ευρώ, με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 248 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,67 ευρώ, με άνοδο +3,09% και με κεφαλαιοποίηση στα 294 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0912 ευρώ, με πτώση -0,55% και κεφαλαιοποίηση 86 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,29%, με την Ιταλία 1,29%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια των σχεδίων της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο 2020 να απελευθερώσει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες.
Η απόφαση όμως αυτή έρχεται ετεροχρονισμένα, καθώς το ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει ήδη σημειωθεί και οι τράπεζες έχουν οριακά κεφάλαια για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,29% από το ιστορικό χαμηλό 1,155% που σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019, ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,29%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,26% με το αμερικανικό 10ετές 1,87% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας σήμερα έχει μηδενιστεί.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 92 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης από 160 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 122 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.176 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,22% ή 122 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 18 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,29%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/12/2019 στο -0,27% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,37% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,29% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης