Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Aπεργιακές κινητοποιήσεις για 14η ημέρα - Ανυποχώρητα τα συνδικάτα

Γαλλία: Aπεργιακές κινητοποιήσεις για 14η ημέρα - Ανυποχώρητα τα συνδικάτα
Aνησυχία για «παράλυση» στο Παρίσι τα Χριστούγεννα
Για 14η ημέρα συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Macron.
Η γαλλική κυβέρνηση διόρισε χθες, Τρίτη, το βράδυ τον Laurent Pietraszewski  ως νέο πολιτικό αρμόδιο για την εξέταση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας.
Σήμερα, επομένη της 3ης ημέρας διεπαγγελματικών διαδηλώσεων και απεργιών σε όλη τη χώρα, που είχαν εξαγγείλει σύσσωμα τα συνδικάτα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση, και 14η ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο πρωθυπουργός Edouard Philippe, αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με εκπροσώπους των συνδικάτων και της εργοδοσίας σε μια προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης, καθώς είναι πιθανή η συνέχιση του αποκλεισμού των μέσων μεταφοράς την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.
Η συνάντηση που αναμένεται περισσότερο από όλες είναι αυτή με τον Laaurent Berger, τον γενικό γραμματέα του μεγαλύτερου συνδικάτου στη Γαλλία, της CFDT, η οποία θα γίνει αργά το απόγευμα.
Ο Berger αναμένεται να εκφράσει εκ νέου κατά πρόσωπο στον Γάλλο πρωθυπουργότην αντίθεσή του στην ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια μέσω ενός συστήματος "μπόνους-εκπτώσεων" ώστε να παροτρύνονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
"Για το CFDT είναι σαφές: δεν το θέλουμε", υπενθύμισε ο Berger.
Το νέο καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα, μεταξύ των οποίων ειδικά καθεστώτα, τα οποία επιτρέπουν κυρίως, όπως συμβαίνει με την περίπτωση των οδηγών τρένων, στους εργαζόμενους σε κάποιους κλάδους να παίρνουν σύνταξη νωρίτερα.
Χθες στο Παρίσι περίπου 76.000 άνθρωποι μετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες υπολογίζουν σε 615.000 τον αριθμό των ανθρώπων σε όλη τη Γαλλία που κατέβηκαν στους δρόμους σε αντίδραση στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη 2η ημέρα διεπαγγελματικών διαδηλώσεων και απεργιών που είχε διοργανωθεί στις 10 Δεκεμβρίου (339.000).
Ωστόσο η συμμετοχή στις χθεσινές κινητοποιήσεις υπολείπεται αυτής της πρώτης ημέρας που είχε διοργανωθεί στις 5 Δεκεμβρίου, όταν 806.000 άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης