Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Με τον προϋπολογισμό στηρίζουμε την οικονομία - Θέτουμε συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς στόχους

tags :
Σταϊκούρας: Με τον προϋπολογισμό στηρίζουμε την οικονομία - Θέτουμε συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς στόχους
Τους στόχους του προϋπολογισμού για την οικονομία και την κοινωνία ανέπτυξε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών
Τους βασικούς στόχους του προϋπολογισμού για το 2020, απαντώντας παράλληλα στις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασε η αντιπολίτευση, ανέπτυξε στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άφησε εκτεθειμένη την οικονομία, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την πολιτική που ασκεί κατορθώνει η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της στο διεθνές περιβάλλον.

Πρόωρη αποπληρωμή περισσότερων δανείων του ΔΝΤ

ην πρόωρη αποπληρωμή περισσότερων δανείων του ΔΝΤ εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση για το 2020 με στόχο να πείσει τους Ευρωπαίους δανειστές για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων.
«Είναι πιθανή, νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείου από το ΔΝΤ το 2020» δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Η νέα αποπληρωμή θα πρέπει να είναι μέχρι ένα ορισμένο ποσό που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα έως το τέλος της μεταμνημονιακής περιόδου εποπτείας» διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Τον Νοέμβριο του 2019, η Ελλάδα προχώρησε στην αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ δανείων στο ΔΝΤ, μειώνοντας το ποσό που οφείλει στο Ταμείο στα 5,5 δισ. ευρώ.
Αυτά τα δάνεια έχουν μέσο επιτόκιο 1,9% και λήγουν σταδιακά έως το 2024.
Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι μέρος της στρατηγικής ανάκαμψης της Ελλάδας, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αθήνα επιθυμεί να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.
Όπως σχολιάζει το Reuters, «η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας πιστεύει ότι τα χαμηλότερα κόστη δανεισμού, οι επενδύσεις, οι μειώσεις φόρων και οι μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην εκτόξευση της ανάπτυξης».
«Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την αναζωογόνηση κάθε πτυχής της οικονομίας» είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Στη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές περιλαμβάνονται υψηλοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% έως το 2022 και 2,2% στη συνέχεια).
«Τα οικονομικά της έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και η Αθήνα τώρα ελπίζει σε μείωση των στόχων» αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί με τους επίσημους δανειστές το επόμενο έτος, «όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες».
«Είναι εφικτό όσο κινούμαστε με συνετό τρόπο.
Πρώτα πρέπει να πείσουμε τους δανειστές ότι οι στόχοι πρέπει να μειωθούν» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών.
«Με cash buffer της τάξης του 30 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της το επόμενο έτους» αναφέρεται το Reuters.
Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί η παρουσία στις αγορές.
«Πρέπει να υπάρχει αλληλεπίδραση με τις αγορές» είπε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης