Οικονομία

Σταϊκούρας: Τον Μάιο θα πουμε πως θα γίνει η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% στο 2020 και της εισφοράς αλληλεγγύης

Σταϊκούρας: Τον Μάιο θα πουμε πως θα γίνει η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% στο 2020 και της εισφοράς αλληλεγγύης
Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, φτάνουμε στο μέσο όρο της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας που ισχύει στο εξωτερικό είπε ο κ.Σταϊκούρας
Τη θέση ότι τον Μάιο του 2020 θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να πει πώς θα γίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και ποια θα είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε πως τότε θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις καθώς θα είναι γνωστός και ο δημοσιονομικός χώρος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ.Σταϊκούρας αφού υποστήριξε ότι με τις μειώσεις φόρων οι πολίτες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, είπε ότι η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμική, αναφέροντας πως μέλημα του είναι αυτή να γίνει, όπως ακριβώς έγινε και με την προηγούμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.
«Εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει το 2020 όταν ολοκληρωθεί και η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες που στόχος είναι αυτή να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο προκειμένου η μείωση να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου.
Η δική μου εισήγηση είναι να είναι μεσοσταθμική η μείωση του 8% και να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα όπως κάναμε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%» πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών συμπληρώνοντας πάντως ότι όλα εξαρτώνται από την εκτέλεση του προυπολογισμού.
Η εικόνα των μειώσεων των φόρων δείχνει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται καλύτερα στις υποχρεώσεις τους.
Ο ΕΝΦΙΑ αύξησε την εισπραξιμότητα από το 80% στο 85% μετά τη μείωση 22%.
Αυτό το 5% δίνει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ» είπε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε ότι εφόσον το επιτρέπουν και τα δημοσιονομικά μεγέθη, η νέα μείωση θα φανεί στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ τον ερχόμενο Αύγουστο.
«Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% φτάνουμε στο μέσο όρο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό.
Πρόθεσή μας είναι να μειωθεί περισσότερο αλλά εχουμε και άλλους έμμεσους και άμεσους φόρους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, αναφέροντας ενδεικτικά τον ΦΠΑ, για τον οποίο είπε ότι «θα αντιμετωπιστεί μέσα στην επόμενη διετία-τριετία».
«Θα θέλαμε να είχαμε τον δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε και άλλες μειώσεις.
Ότι μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι πολύ δύσκολο να τεθούν οι προτεραιότητες για το ποιοι φόροι θα μειωθούν.
«Δεν μπορώ να πω για το ποιο θα είναι το ποσοστό μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης
Μπορούμε όμως να κάνουμε ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Το Μάιο θα έχουμε μια καλή εικόνα και για τους δύο αυτούς φόρους» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα είπε ότι δεν υπήρχε ο δημοσιονομικός χώρος για τη διανομή, τονίζοντας ότι αυτό το είχε παραδεχθεί και ο κ.Τσακαλώτος.
Ο κ.Σταϊκούρας υποστήριξε ότι πράγματι υπάρχουν αδικίες όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα, τόνισε ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες κατηγορίες πολιτών, αλλά επεσήμανε ότι οι όποιες στρεβλώσεις οφείλονται στο πολύ μικρό ποσό που είναι διαθέσιμο.
«Δυστυχώς όταν έχεις να μοιράσεις ένα μικρό χρηματικό ποσό που σου δημιουργείται από το υστέρημα των πολιτών προσπαθείς με κάποια χαρακτηριστικά να ικανοποιήσεις τους περισσότερους.
Στα ΑμεΑ ξεκινήσαμε με άσκηση 24.000 άτομα, ήρθαμε και το διορθώσαμε βάζοντας όλα τα ΑμεΑ βάζοντας ομως τις προυποθέσεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες.
Εκτιμώ ότι μπορεί μέχρι το τέλος της χρονιάς να υπάρξει αύξηση ποσού για τα ΑμεΑ γιατί κάθε εβδομάδα θα εξετάζουμε τα δημοσιονομικά στοιχεία» είπε ο ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι «δεν προβλέπεται μέρισμα το 2020» διευκρινίζοντας πως «ό,τι επιπλέον δημοσιονομιό χώρος δημιουργείται θα κατευθύνεται με αναλογία 80%-20% για μείωση φόρων και αύξηση δαπανών».
«Το 20% αύξηση δαπανών δεν είμαι σε θέση να σας πω πώς θα κατανεμηθεί.
Μπορεί να είναι σε τομείς όπως υγεία άμυνα ή μπορεί να είναι μέρισμα» υποστήριξε ο κ.Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «υπάρχει στον προυπολογισμό η "δήθεν 13η σύνταξη" που θα αξιοποιηθεί όπως κρίνει το υπ. Εργασίας».
Χαρακτήρισε κρισιμη προτεραιότητα τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, αξιολόγηση αντικειμενικών αξιών, καλύτερη αξιολόγηση απο τις πλατφόρμες μίσθωσης όπως το Airbnb, τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση
«Η όποια επιτυχία θα γίνει για διεύρυνση φορολογικής βάσης θα πάει κατευθείαν στην κοινωνία» είπε ο κ.Σταϊκούρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης