Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαμηλότερη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 1,37% από το ιταλικό στο 1,40%

tags :
Χαμηλότερη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 1,37% από το ιταλικό στο 1,40%
Η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν από το χαμηλό του 0,805% στο 1,40% την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου
Η εμπιστοσύνη των αγορών στα ελληνικά ομόλογα φαίνεται ότι βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα ακόμη και από εκείνα πριν από την κρίση, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να διαμορφώνεται σήμερα στο 1,37%, ενώ εκείνη του ιταλικού στο 1,40%.
Μετά τις 7 Νοεμβρίου 2019 που για πρώτη φορά το spread μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων "γύρισε" υπέρ της Ελλάδας, σήμερα η διαφορά αυτή είναι κατά 3 μονάδες βάσης και πάλι υπέρ της Ελλάδας.
Πλέον το χρέος της Ιταλίας είναι πιο "επικίνδυνο" από εκείνο της Ελλάδας.
Σε άλλους τίτλους αυτό είχε ήδη συμβεί.
Αλλά τώρα η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την Ιταλία ακόμα και στα δεκαετή κρατικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες:
α) οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν εκ νέου από χτες όταν υπήρξε η φήμη ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να κατέχουν περισσότερα κρατικά ομόλογα
β) οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν κατατάσσοντας την Ιταλία στον πυθμένας της ευρωζώνης.
THE GREEK SORPASS

Οι (ελληνικοί) λόγοι υπέρβασης

Τον Φεβρουάριο του 2020 αναμένεται ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το ανώτατο όριο κατοχής κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, επισημαίνοντας ότι ήδη το ζήτημα συζητήθηκε μεταξύ της επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde, και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Το ανώτατο όριο κατοχής ελληνικών ομολόγων, που καθορίστηκε το 2015 για «λόγους προληπτικής εποπτείας», δεδομένης της σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών της χώρας εκείνη την εποχή, αναμένεται να αρθεί τον Φεβρουάριο, αναφέρει το Bloomberg.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Lagarde συζήτησαν την άρση του ανώτατου ορίου στα κρατικά ομόλογα κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Οι αποδόσεις σε ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν στην είδηση ​​ότι οι τράπεζες θα είναι πλέον σε θέση να κάνουν απεριόριστες αγορές κρατικών τίτλων.

Οι (ιταλικοί) λόγοι πτώσης

Μπορεί η ελληνική οικονομία να επιταχύνει, αλλά η ιταλική επιβραδύνει.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν από το χαμηλό του 0,805% στο 1,37% την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.
Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε επίσης.
Οι λόγοι είναι πολλοί και σε μεγάλο βαθμό πολιτικοί και συνδέονται με τον φόβο των πρόωρων εκλογών.
Το ιταλικό ομόλογο άρχισε να αποδυναμώνεται (έτσι οι αποδόσεις άρχισαν να αυξάνονται) καθώς η κυβέρνηση Conte δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί την εγχώρια πραγματικότητα.
Οι αγορές στην πραγματικότητα φοβούνται τις πρόωρες εκλογές, επειδή πιστεύουν ότι μια επιτυχία της Λέγκας θα μπορούσε να επαναφέρει το ζήτημα της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.
Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα θέμα που δεν βρίσκεται πλέον στην ατζέντα, εντούτοις, οι επενδυτές εξακολουθούν να παρουσιάζουν μια - αν και ελάχιστη - ανησυχία για το θέμα αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης