Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χιλή: Ναι από το Κογκρέσο σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2020 για νέο Σύνταγμα

tags :
Χιλή: Ναι από το Κογκρέσο σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2020 για νέο Σύνταγμα
Βασικό αίτημα των διαδηλωτών η αναθεώρηση του Συντάγματος
Στην ικανοποίηση ενός βασικού αιτήματος των διαδηλωτών που βρίσκονται στο δρόμο εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες προχώρησε το Κογκρέσο της Χιλής, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για να διεξαχθεί δημοψήφισμα τον Απρίλιο προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν εάν πρέπει να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα.
Σημειώνεται πως το σημερινό Σύνταγμα της Χιλής έχει καταρτιστεί επί της στρατιωτικής δικτατορίας του Pinochet (1973-1990).
Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον τρόπο που θα γίνει εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο (την κάτω Βουλή την Τετάρτη και τη Γερουσία χθες) με μεγάλη πλειοψηφία.
Μια πρόταση της αντιπολίτευσης να συμπεριληφθούν ποσοστώσεις στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή γυναικών, αυτοχθόνων και μη πολιτικών προσωπικοτήτων στην επιτροπή που θα αναλάβει την κατάρτιση του νέου Συντάγματος μπήκε στο συρτάρι μετά την αντίσταση που πρόβαλε η δεξιά.
Εισηγήτρια της πρότασης ήταν η Isabel Allende, η κόρη του πρώην προέδρου Salvador Allende, η οποία επιμένει ότι θα επαναφέρει το αίτημα.
«Πιστεύουμε πως αν η κρίση σε αυτή τη χώρα οφείλεται στην έλλειψη αντιπροσώπευσης, αυτό [το δημοψήφισμα με την τρέχουσα μορφή του] δεν αρκεί.
Ο λαός θέλει να συμμετέχει και να ακούγεται στην πολιτική ζωή» τόνισε η Allende.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης