Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεφούσκωσε η ωραιοποίηση και με rebalancing πωλήσεων, το ΧΑ -1,19% στις 892 μον. – Πιέσεις στα ομόλογα το 10ετές 1,42%

tags :
Ξεφούσκωσε η ωραιοποίηση και με rebalancing πωλήσεων, το ΧΑ -1,19% στις 892 μον. – Πιέσεις στα ομόλογα το 10ετές 1,42%
Με πιέσεις σε τράπεζες και FTSE 25, o Γενικός Δείκτης επέστρεψε πλησίον της πρώτης στήριξης των 890 μονάδων, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων
(upd14)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 892 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με αρκετά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών τους, ενώ αρνητικά επέδρασε και το rebalancing λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE, η οποία έλαβε χώρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης με διπλασιασμό του τζίρου και όγκου συναλλαγών.
Ειδικότερα στις τράπεζες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Πειραιώς με σημαντικές απώλειες -3,40% ενώ στο υψηλό της ημέρας +1,21% έκλεισε η Eurobank.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, πτωτικά έκλεισε σχεδόν το σύνολο των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση ΟΠΑΠ -4,47%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,49%, ΑΔΜΗΕ -3,12%, ΕΧΑΕ -3,12%... στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες 
Σημειώνεται, ότι από την συνεδρίαση της 23/12 προστίθεται στον FTSE 25 η ΕΥΔΑΠ σε αντικατάσταση της μετοχής της CENERGY HOLDING ενώ στον Eurostoxx Emerging Markets εισάγεται η Lamda.
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η υψηλή μεταβλητότητα, καθώς στη λήξη των παραγώγων εντάθηκαν οι πιέσεις ειδικότερα στις τράπεζες αλλά και στο δεικτοβαρή ΟΠΑΠ.. οι οποίες απορροφήθηκαν μισή ώρα αργότερα, στην συνέχεια εμφανίστηκαν εκ νέου πιέσεις οι οποίες εντάθηκαν στις δημοπρασίες
εξαιτίας και του rebalacing..
Οι ωραιοποιήσεις των προηγούμενων ημερών δεν έπεισαν ήταν χειραγωγούμενες, τυπικής κερδοσκοπίας που έχρηζαν προσοχής.
Άπαξ και οι τράπεζες είναι αδύναμες και δεν μπορούν ούτε ωραιοποιήσεις να κάνουν, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε κάποια νέα προσπάθεια ωραιοποίησης έως το τέλος του 2019 στις επόμενες 4 συνεδριάσεις η οποία δεν θα έχει κάποιο νόημα.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφονται πωλήσεις με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,42% και το ιταλικό 10ετές στο 1,42%, μηδενίζοντας το μεταξύ τους spread. .
Βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 112 μονάδες βάσης από 122 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 5028 μονάδες βάσης από 4684 μονάδες βάσης

 Υπέρ των χαμηλότερων δημοσιονομικών στόχων η ΤτΕ, καθώς θα επιτρέψουν περαιτέρω μείωση της φορολογίας και ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων με εκτίμηση το ΑΕΠ στο +2,4% το 2020 και στο +2,5% το 2021.
Στον τραπεζικό κλάδο, ολοκληρώθηκε το deal της Eurobank με την DoValue με στόχο την μείωση των NPEs στο 15% του συνόλου των δανείων και με επίδραση 1,6 δισεκ. στα κεφάλαια της .
Από την άλλη, για ένα σύνθετο και σίγουρα πιο κοστοβόρο κεφαλαιακά μοντέλο που αφορά 26 δισεκ. NPEs έλαβε 288 εκατ από τα οποία θα πάρει 248 εκατ ευρώ άμεσα ενώ τα υπόλοιπα 40 εκατ σε μέλλοντα χρόνο.
Σημειώνεται, ότι το τίμημα δεν ενθουσίασε,  και γενικότερα αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι  ότι ενώ αρχικά υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα ξένα funds για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στην πορεία ο πήχης έπεσε καθώς είναι πλέον αντιληπτό ότι θα υπάρξει κόπωση και δυσκολίες στην συγκέντρωση εσόδων.
Επίσης, η Eurobank με την τιτλοποίηση του Cairo ύψους 7,5 δισεκ. θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ενταχθεί στο σχέδιο Ηρακλής λαμβάνοντας εγγύηση για το senior bond που θα εκδώσει 2,4 δισεκ. ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,01%  και τον Γενικό Δείκτη -0,14%.
Περί τις 15:15 εντάθηκαν οι πιέσεις τράπεζες . και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,89%.
Στις δημοπρασίες με πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,22%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 853,53 μονάδες με πτώση -0,95%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,19% στις 892 μονάδες έχοντας υψηλό στις 901,71 μονάδες και χαμηλό στις 891,73 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 118,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 38,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,5 χιλ. ευρώ και όγκου 526 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 35 χιλ. τεμάχια αξίας 400 χιλ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 64 χιλ. τεμάχια αξίας 506 χιλ. ευρώ, ο Ελλάκτωρας 200 χιλ. τεμάχια αξίας 329 χιλ. ευρώ και ο Φουρλής 200 χιλ. τεμάχια αξίας 1,14 εκατ. ευρώ..

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 890- 880 μονάδες και ακολουθούν οι 860 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900-910 μονάδων και ακολουθούν οι 920 και οι 940 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 853 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 850 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 830-820 μονάδων και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 880-890 μονάδες και ακολουθούν οι 910-920 μονάδες.

Σύγκριση των μοντέλων εξυγίανσης  Eurobank και Πειραιώς

Η Eurobank για ένα σύνθετο και σίγουρα πιο κοστοβόρο κεφαλαιακά μοντέλο που αφορά 26 δισεκ. NPEs έλαβε 288 εκατ  υπό όρους καθώς θα πάρει 248 εκατ ευρώ άμεσα ενώ τα υπόλοιπα 40 εκατ σε βάθος ετών .
Από την άλλη η Πειραιώς λόγω της κεφαλαιακής αδυναμίας δεν υιοθέτησε μοντέλο τιτλοποιήσεων αλλά μόνο διαχείρισης με την Intrum και για 27 δισεκ. διαχείριση NPEs πήρε 410 εκατ ευρώ.
Με όρους πραγματικής εξυγίανσης η Πειραιώς ξεκάθαρα υπολείπεται του μοντέλου της Eurobank αλλά η Πειραιώς πήρε καλύτερο τίμημα και με χειρότερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών ανοιγμάτων.
O δείκτης coverage ratio NPEs δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις της Eurobank είναι ξεκάθαρα καλύτερος 55% έναντι 46% της Πειραιώς.
Το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων της Eurobank είναι καλύτερο σε σχέση με αυτό της Πειραιώς αλλά η Πειραιώς πήρε σχεδόν 160 εκατ καλύτερο τίμημα (410 εκατ) από την Eurobank (248 εκατ).
Η Πειραιώς το βασικό της μειονέκτημα είναι τα οριακά της κεφάλαια.
Εάν σήμερα η Πειραιώς – με βάση το μοντέλο Eurobank – επιδίωκε να μηδενίσει τα NPEs θα έπρεπε να δαπανήσει περίπου 3,7 με 4 δισεκ. κεφάλαια.
Όμως η Πειραιώς με την λύση που υιοθέτησε πήρε 410 εκατ πληρώνοντας τα 167 εκατ τους τόκους για το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές Cocos ύψους 2 δισεκ., αποπλήρωσε την Fortress περί τα 150 εκατ για το ομολογιακό που έληξε στην Attica Group καθώς και τους τόκους για το ομολογιακό tier 2 των 400 εκατ που εξέδωσε πρόσφατα.

Η επικαιρότητα

Να γίνει άμεσα η δίκη του ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων έγινε ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης έρευνας του Κογκρέσου.
Από την άλλη, η απόφαση παραπομπής του από την, ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς, Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν επηρέασε στο ελάχιστο τη συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ
Όσο η οικονομία ακολουθεί καλή πορεία και παράλληλα ο Trump έχει την πλήρη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δεν υπάρχει πιθανότητα να αποπεμφθεί από το προεδρικό αξίωμα
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της επικύρωσης της νέας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά (USMCA).
Σημειώνεται ότι η σημερινή ψηφοφορία ήταν η τελευταία του έτους για τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τη Γερουσία προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του 2020.
Σε έγκριση του νομοσχεδίου του Boris Johnson για το Brexit προχώρησε η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών, ανοίγοντας τον δρόμο στον Βρετανό πρωθυπουργός να υλοποιήσει την υπόσχεση του για έξοδο από την ΕΕ.
Ειδικότερα, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε -στη δεύτερη ανάγνωση του- με 358 ψήφους υπέρ και 234 κατά το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το νομοσχέδιο δεσμεύει τη Βρετανία για Brexit στις 31 Ιανουαρίου του 2020 και ολοκλήρωσε των εμπορικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του 2020.
Τη θέση ότι η Κίνα δεν θα επιτρέψει καμία ξένη παρέμβαση σε Χονγκ Κόνγκ και Μακάο διατύπωσε ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, τονίζοντας ότι η διαχείριση των δύο αυτών ειδικών διοικητικών περιοχών είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση του Πεκίνου.
Στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για την 20ή επέτειο από την παράδοση του Μακάο σε κινεζική κυριαρχία τόνισε ότι η διαχείριση των υποθέσεων αυτών των δύο Ειδικών Διοικητικών Περιοχών είναι αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα της Κίνας, όχι ξένων δυνάμεων και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία ξένη δύναμη να παρεμβαίνει


Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα Παρασκευή (20/12) στις ασιατικές αγορές,  παρά τα νέα ιστορικά υψηλά που σημείωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street, διευρύνοντας τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας δημοσίευσε τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό της χώρας που αφορά τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε επιτάχυνση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όμως να εξακολουθεί να παραμένει μακριά από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας στο 2%.
Στην Κίνα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια της κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -020%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,40% στις 3004,94 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,25% στις 27871,35 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ειδικότερα την  μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει ο FTSE MIB στο Μιλάνο, με οδηγό την άνοδο της μετοχής της Nexi μετά τη συμφωνία με την Intesa SanPaolo.
H ιταλική τράπεζα συμφώνησε να πουλήσει τη μονάδα λιανικής στη Nexi, έναντι 1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,65%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,65%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +0,35%, ο S&P στο +0,45%, ο Nasdaq στο +0,35% ενώ απώλειες -1,04% καταγράφει το ETF GREC (9,98 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Εξαίρεση τα κέρδη +1,21% της Eurobank.

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα με εξαίρεση την Eurobank η οποία έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν Εθνική και Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9070 ευρώ με πτώση -2,45%  με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,88 ευρώ με πτώση -1,05% με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,90 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,84 ευρώ με πτώση -3,40% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8785 ευρώ, με άνοδο +1,21% με όγκο 10,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,26 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,24 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 553 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3940 ευρώ, με άνοδο +2,74% και όγκο 411 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 182 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με άνοδο +2,24% και κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Απώλειες -4,47% για τον ΟΠΑΠ 

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, CENER....
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνο Φουρλής και ΟΤΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,57 με πτώση -0,67% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,77 ευρώ, με άνοδο +0,22% και αποτίμηση 6,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,10 ευρώ με πτώση -1,16% και αποτίμηση 951 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3250 ευρώ, με πτώση -3,12% και κεφαλαιοποίηση 539 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,32 ευρώ με πτώση -4,47% και αποτίμηση 3,64 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,62 ευρώ, με πτώση -0,64% και με κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,39 ευρώ με πτώση -1,29% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,24 ευρώ με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,63 ευρώ με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 1,38  δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,14 ευρώ με πτώση -1,63% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,2960 ευρώ, με πτώση -2,56% και κεφαλαιοποίηση 246 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis στα 5,83 ευρώ έκλεισε με άνοδο +1,92% και με κεφαλαιοποίηση στα 302 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0911 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 86 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,42%, ομοίως και η Ιταλία 1,42%

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα που παρακολουθούν την τάση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης που σήμερα δέχονται πιέσεις.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,42% από 1,155% πρόσφατα, ομοίως και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,42%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,42% με το αμερικανικό 10ετές 1,94% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας έχει μηδενιστεί
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης.
Το spread μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 165 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5028 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,12% ή 112 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  

Πωλήσεις σημειώνεται σήμερα και στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία κυρίως στο πλαίσιο της κατοχύρωσης κερδών   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,743% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 20 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,42%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/12/2019 στο -0,23% με υψηλό 0,758% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,42% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,51%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης