Τα πλεονεκτήματα της αεριοκίνησης - Όφελος έως και 65% στην κατανάλωση

Τα πλεονεκτήματα της αεριοκίνησης - Όφελος έως και 65% στην κατανάλωση
Οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τους κινητήρες που λειτουργούν με βενζίνη και 35% λιγότερο από αυτούς του ντίζελ
Σημαντικό όφελος στην κατανάλωση που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 65% μπορούν να εξοικονομήσουν οι οδηγοί οχημάτων, εάν χρησιμοποιήσουν καύσιμο φυσικού αερίου (CNG) για την κίνηση των οχημάτων τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με μόλις 10 ευρώ φυσικού αερίου, μπορούν να διανυθεί απόσταση περίπου 300 χλμ..
Το Fisikon της ΔΕΠΑ προσφέρει στους οδηγούς της Ελλάδας την επιλογή του φυσικού αερίου, που τους προσφέρει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν ακόμα και 60%-65% σε σχέση με τη βενζίνη, 35%-40% έναντι του υγραερίου κίνησης (LPG) και 35%-35% σε σχέση με το ντίζελ.

Τα οφέλη

Το φυσικό αέριο (CNG) είναι απόλυτα ασφαλές, καθώς διαχέεται αμέσως στην ατμόσφαιρα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ανάφλεξης.
Είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και έτσι «διασκορπίζεται» προς τα πάνω, χωρίς να δημιουργούνται συγκεντρώσεις και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια.
Στην περίπτωση που υπάρξει διαρροή ή τυχαία απελευθέρωσή του, δεν μολύνει το έδαφος ή το νερό, αφού δεν είναι τοξικό και προέρχεται από τη φύση.
Επίσης, το φυσικό αέριο έχει υψηλότερη θερμοκρασία ανάφλεξης από άλλα καύσιμα, πράγμα, που σημαίνει ότι δεν αναφλέγεται εύκολα.
Παράλληλα, όμως, το Fisikon είναι και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Κι αυτό γιατί οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τους κινητήρες που λειτουργούν με βενζίνη και 35% λιγότερο από αυτούς του ντίζελ.
Σε σύγκριση με τους βενζινοκινητήρες, οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιτυγχάνουν 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου.
Επίσης, σε σχέση με την αμόλυβδη βενζίνη, εκλύονται 25% λιγότεροι ρύποι CO₂, 35% λιγότερα μικροσωματίδια, 75% λιγότεροι αρωματικοί υδρογονάνθρακες και 53% λιγότερα οξείδια του αζώτου (ΝΟx).

Ενισχυμένο δίκτυο πρατηρίων

Για την ευκολία των οδηγών το δίκτυο πρατηρίων ενισχύεται συνέχεια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα 8 πρατήρια εντός Αττικής καθώς και άλλα 6 σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Λάρισα και Λαμία, που επιτρέπουν πλέον τη μετακίνηση με CNG σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τους, μιας και τα υπό κατασκευή πρατήρια ανέρχονται σε 12 και θα λειτουργήσουν σε Θεσσαλονίκη (3ο), Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Ξάνθη, Κοζάνη, Ευαγγελισμό Λαρίσης, Ηγουμενίτσα, Πάτρα (Ψαθόπυργος), Σχηματάρι και Χαλκίδα, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το δίκτυο.

Κινητήρες διπλού καυσίμου

Εν μεταξύ, ακόμα ένα προτέρημα της αεριοκίνησης είναι ότι όλοι σχεδόν οι κινητήρες βενζίνης μπορούν να μετατραπούν σε διπλού καυσίμου με φυσικό αέριο (bi-fuel), εύκολα και γρήγορα.
Σε περίπτωση μετατροπής πετρελαιοκινητήρα, η καύση καυσίμων θα είναι μικτή, δηλαδή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καίγονται ταυτόχρονα στον κινητήρα (dual-fuel). Και σε αυτή την περίπτωση επιτυγχάνεται οικονομία στην καύση.
Υπάρχουν 37 πιστοποιημένα συνεργεία, που αναλαμβάνουν την μετατροπή των οχημάτων σε διπλού καυσίμου, ενώ η μετατροπή μπορεί να γίνει εύκολα και οικονομικά, αφού υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επιλογής ανάλογα με τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό.

Image

Τα μοντέλα αυτοκινήτων διπλού καυσίμου

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη στραφεί στη λύση του φυσικού αερίου (GNC). Έτσι πολλοί κατασκευαστές έχουν λανσάρει μοντέλα διπλού καυσίμου (GNC και βενζίνης), τόσο επιβατικά, όσο και επαγγελματικά.
Η Skoda διαθέτει δυο νέα μοντέλα διπλού καυσίμου (Octavia, City Go) και αντίστοιχα η Seat (Arona, Leon), η Fiat (Fiorino, Panda) και η VW (Eco Up, Polo) επενδύουν σε νέα μοντέλα διπλού καυσίμου, για να εξυπηρετηθεί η αγορά, η οποία στρέφεται όλο και περισσότερο στο φυσικό αέριο.
Τα οχήματα, που χρησιμοποιούν διπλό καύσιμο, έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να κινηθούν και με βενζίνη, μέχρι να ανεφοδιαστούν σε κάποιο πρατήριο του συνεχώς διευρυνόμενου δικτύου πρατηρίων Fisikon.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS