Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συνάντηση Σταϊκούρα - Σαρρηγεωργίου για φοροαπαλλαγές στα ασφαλιστήρια συμβόλαια και ασφάλιση αγροτών παραγωγών

tags :
Συνάντηση Σταϊκούρα - Σαρρηγεωργίου για φοροαπαλλαγές στα ασφαλιστήρια συμβόλαια και ασφάλιση αγροτών παραγωγών
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, ο κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου ζήτησε την απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα της δαπάνης για ασφαλιστήρια συμβόλαια
Σε δύο κινήσεις ΜΑΤ για την ενίσχυση του ρόλου της ασφαλιστικής αγοράς προχώρησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με «μενού» τις φορολογικές ελαφρύνσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τον ρόλο των ασφαλιστικών εταιριών στο 2 ο και 3 ο πυλώνα ασφάλισης.
Ταυτόχρονα εκκρεμεί, ενδεχόμενα και εντός της μέρας ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση των αγροτών, και ιδιαίτερα στο κομμάτι της παραγωγής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, ο κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου ζήτησε την απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα της δαπάνης για ασφαλιστήρια συμβόλαια, ώστε να δοθούν κίνητρα για ασφαλίσεις.
Η πρόταση της ασφαλιστικής αγοράς, έχει κατατεθεί και προβλέπει η απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα να αφορά όχι μόνο τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα αποταμίευσης, αλλά και τα προγράμματα υγείας ή την ασφάλιση κατά του σεισμού, που αποτελεί σημαντικό πεδίο ανάπτυξης εργασιών για τον ασφαλιστικό κλάδο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε ένας επικοδομητικός διάλογος για τη συνεργασία μεταξύ κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης με στόχο να αναπτυχθούν κοινές λύσεις και να αντιμετωπιστεί αφενός μεν το φαινόμενο της υποασφάλισης της ελληνικής κοινωνίας, αφετέρου δε να ελαφρυνθεί το κράτος από το κόστος καταστροφών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης έχει αναφερθεί και παρέδωσε στοιχεία της ΤτΕ για το υψηλό επίπεδο φερεγγυότητας που χαρακτηρίζει τον κλάδο, ο οποίος ειδικά μετά την εφαρμογή των κεφαλαιακών κανόνων, γνωστών ως Solvency II, διαθέτει για κάθε 1 ευρώ τζίρου ισόποσα κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια του ασφαλιστικού κλάδου ανέρχονται σήμερα στα 3,7 δισ. ευρώ, όταν οι απαιτήσεις του Solvency II είναι μόλις 1,8 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα με ίδιες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 14 δις ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στα αιτήματα του κλάδου, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα γίνει στα επικουρικά ταμεία μέσα στονβ Ιανουάριο, εκτός από την παροχή φορολογικών κινήτρων ζητείται η εξομοίωση της φορολογίας των επαγγελματικών ταμείων με τη φορολογία των ομαδικών συμβολαίων που συνάπτουν οι επιχειρήσεις για
το προσωπικό τους, προκειμένου να απαλειφθεί η προνομιακή μεταχείριση του τομέα επαγγελματικής ασφάλισης εις βάρος της ομαδικής ασφάλισης.  

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης