Αύριο η 3η συνάντηση των ηγετών Αλβανίας, Β. Μακεδονίας, Σερβίας για την «μικρή Σένγκεν»

Αύριο η 3η συνάντηση των ηγετών Αλβανίας, Β. Μακεδονίας, Σερβίας για την «μικρή Σένγκεν»
Προχωρούν οι συνομιλίες για μια συμφωνία διαβαλκανικής συνεργασίας για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, εμπορευμάτων, κεφαλαίων και εργατικής δύναμης, με την δημιουργία της αποκαλούμενης «μικρής Σένγκεν»
Αφίχθηκαν σήμερα στα Τίρανα ο πρόεδρος της Σερβίας Alexander Vucic και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, για να συμμετάσχουν αύριο στην τρίτη επίσημη συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την επίτευξη συμφωνίας διαβαλκανικής συνεργασίας για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, εμπορευμάτων, κεφαλαίων και εργατικής δύναμης, με την δημιουργία της αποκαλούμενης «μικρής Σένγκεν».
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Edi Rama, τον Alexander Vucic και τον Zoran Zaev οι οποίοι συναντήθηκαν για το σκοπό αυτό για πρώτη φορά στις αρχές Οκτωβρίου στο Νόβι Σαντ της Σερβίας.
Μια δεύτερη συνάντηση επαναλήφθηκε ένα μήνα σχεδόν αργότερα στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, όπου παρευρέθηκαν και αντιπροσωπείες από το Μαυροβούνιο και την Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Στην αυριανή επίσημη συνάντηση, παρά την προσπάθεια για διεύρυνσή της, έχει δηλώσει συμμετοχή μόνον ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Juganovic.
Το Κόσοβο χαρακτηρίζει «χωρίς νόημα» τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για περιφερειακή συνεργασία και ο πρόεδρος του Hashim Thaci δηλώνει ότι αρνείται να συμμετάσχει στην συνάντηση αυτή, διότι «η Σερβία υπονομεύει τις προσπάθειες για την εδραίωση της κρατικής υπόστασης του Κοσόβου»
Η άφιξη σήμερα του Vucic στα Τίρανα συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οπαδοί στην Αλβανία του κινήματος «Αυτοδιάθεση», που κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου στο Κόσοβο.
Στα Τίρανα ωστόσο η αντιπολίτευση, μέσω της προέδρου του κινήματος Σοσιαλιστικής Ένταξης, Monica Kryemadhi, κρίνει ότι η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού Ράμα αποτελεί ένα μέσο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS