Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικανικές κυρώσεις με υπογραφή Trump σε εταιρείες για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 - Αντιδράσεις από ΕΕ, Ρωσία και Γερμανία

Αμερικανικές κυρώσεις με υπογραφή Trump σε εταιρείες για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 - Αντιδράσεις από ΕΕ, Ρωσία και Γερμανία
O νόμος δίνει περιθώριο 60 ημερών στον Trump για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream
Σχέδιο νόμου που συμπεριλαμβάνει τον αμερικανικό στρατιωτικό προϋπολογισμό ύψους 738 δισ. δολ., αλλά και την επιβολή κυρώσεων σε όλους όσους συμμετέχουν στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2, που στοχεύει να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου που μεταφέρονται απευθείας στη Γερμανία, υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, D. Trump.
Η επικύρωση νόμου από τον Αμερικανό πρόεδρο ,D. Trump, για την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα λειτουργήσει τους επομενους μήνες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΕ, της Ρωσίας, αλλά και της Γερμανίας.
«Υπογράφω με υπερηφάνεια και κάνω νόμο τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στον στρατό των ΗΠΑ», δήλωσε ο Trump στην τελετή επικύρωσης του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα, ο νόμος δίνει περιθώριο 60 ημερών στον Trump για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.
Ήδη,η ΕΕ, Η Μόσχα και το Βερολίνο καταδίκασαν  έντονα τις κυρώσεις, ενώ ο  πρόεδρος της Ρωσίας V. Putin έχει προειδοποιήσει ότι  θα υπάρξουν αντίποινα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου που αφορούν τον αγωγό, ο Nord Stream 2 , που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη γερμανική αγορά μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, αποτελεί «εργαλείο εξαναγκασμού και πολιτικής μόχλευσης» που θα μπορούσε να εξασθενίσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Ο Nord Stream 2, που αναμένεται να λειτουργεί τους επόμενους μήνες, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας οικονομικής και γεωπολιτικής διένεξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Ο αγωγός θα διπλασιάσει τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που διατίθεται στη δυτική Ευρώπη μέσω Γερμανίας.
Ανάμεσα στις εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι η AllSeas, ολλανδοελβετικών συμφερόντων, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο πλοίο τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών στον κόσμο, το Pioneering Spirit, που συμμετέχει στο έργο βάσει σύμβασης με τη Gazprom.
Ήδη, η AllSeas ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στο έργο, το οποίο είναι μια επένδυση αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ και συγχρηματοδοτούν εξ ημισείας από τη μια η Gazprom και από την άλλη 5 ευρωπαϊκές εταιρείες (ÖMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell).
Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη και καταγγελίες για την επέμβαση της Ουάσινγκτον στη χάραξη ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.
Πάντως, τη «σθεναρή εναντίωση» της Ουάσινγκτον στη συνέχιση της κατασκευής του Nord Stream 2 επανέλαβε στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον γερμανό ομόλογό του H. Maas ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Pompeo την Παρασκευή 20/12.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει  και τη δημιουργία της Δύναμης Διαστήματος που προπαγάνδιζε ο Trump τους τελευταίους μήνες, του έκτου σώματος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, που στο μέλλον θα υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία.

Θύελλα αντιδράσεων από ΕΕ, Γερμανία και Ρωσία για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά του Nord Stream 2

Την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, επέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Επί της αρχής η ΕΕ είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που επιδίδονται σε νόμιμες δραστηριότητες», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ένωσης.
"Οι ΗΠΑ εμποδίζουν άλλες χώρες να αναπτύξουν την οικονομία τους επιβάλλοντάς τους κυρώσεις", κατήγγειλε σήμερα, Σάββατο 21/12,  η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, σχολιάζοντας την επικύρωση νόμου από τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump, για την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2.
«Μια χώρα που έχει χρέος 22 τρισ. δολ. εμποδίζει χώρες με υγιές αξιόχρεο να αναπτύξουν τον τομέα της πραγματικής τους οικονομίας!», σχολίασε η Zakharova στη σελίδα της στο Facebook, επικρίνοντας «την αμερικανική ιδεολογία που δεν αντέχει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα».
«Σε λίγο θα ζητήσουν να σταματήσουμε να αναπνέουμε», συμπλήρωσε.
Ακόμη, την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του αγωγού Nord Stream 2 και των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του, επέκρινε η γερμανική κυβέρνηση μιλώντας για «παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις».
«Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κυρώσεις τις οποίες δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει.
Επηρεάζουν τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις», υπογράμμισε η Ulrike Demmer, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης