Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η υπογραφή για τον EastMed στις 2/1/2020, μπλοκάρει τα σχέδια της Τουρκίας - Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο βλέπει ο Erdogan

Η υπογραφή για τον EastMed στις 2/1/2020, μπλοκάρει τα σχέδια της Τουρκίας - Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο βλέπει ο Erdogan
Η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη αλλά και ο διπλωματικός ελιγμός της Ελλάδας έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας - Προκαλεί εκ νέου ο Erdogan
(upd5) Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ανακοινώθηκε επίσημα, πως η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό EastMed θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου 2020, μία κίνηση που μεταξύ άλλων αποβλέπει στη δημιουργία ενός ενεργειακού και όχι μόνο «φραγμού» στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και ενώ ο Erdogan θέτει θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επισκέψεις - αστραπή σε Λιβύη - Αίγυπτο και Κύπρο.
Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε οτι η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό EastMed θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου 2020.

Συγκεκριμένα, η διακρατική συμφωνία, θα υπογραφεί στην Αθήνα, από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου και με την υπογραφή της από την Ιταλία.




Τι είπαν Δένδιας - Haftar

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τη Βεγγάζη της Λιβύης επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με τον στρατάρχη Khalifa Haftar ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη πολλών χωρών και δυνάμεων όπως η Ρωσία.παρών στη συνάντηση ήταν και ο ειδικός απεσταλμένος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, πρέσβυς Χριστόδουλος Λάζαρης.
Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης, με τον κ. Δένδια να θέτει το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Λιβύη και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.
Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.
Η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύη στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του υπουργού

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Στη συνάντησή του με τον Λίβυο πρωθυπουργό ο Νίκος Δένδιας έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
«Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη», τόνισε ο Λίβυος πρωθυπουργός, Abdullah al Thani κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
«Το μνημόνιο απειλεί τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή», είπε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όπως γράφει ο ενημερωτικός ιστότοπος almarsad.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα.  Ο Sarraj δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες.
Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
«Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης.Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό», είπε από την πλευρά του ο Λίβυος πρωθυπουργός.
Η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη αλλά και ο διπλωματικός ελιγμός της Ελλάδας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας η οποία εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένη και για την ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ιταλίας και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, στις αρχές του 2020 ενώ η Αθήνα διαμηνύει, πως το έργο θα γίνει ό,τι και να λέει ο Erdogan.

Image

Image

Erdogan: Νόμιμη η συμφωνία με τη Λιβύη - Θα ενισχύσουμε την κυβέρνηση Sarraj μέχρι τέλους 

"Η Τουρκία επ ουδενί δεν θα αλλάξει την πολιτική της σε Συρία και Λιβύη" δήλωσε πριν από λίγο σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι "η συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο δεν αντιτίθεται τους διεθνείς κανόνες δικαίου της θάλασσας ούτε και στους νόμους της Τουρκίας.
Προανήγγειλε μάλιστα την αγορά 6 νέων υποβρυχίων, που θα ενισχύσουν τον Τουρκικό στόλο στο διάστημα  2022 – 2027, ένα κάθε χρόνο.
Αναφερόμενος μάλιστα στην Ελλάδα τόνισε πως "όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο", θέτοντας ζήτημα "γκρίζων ζωνών".
Προηγουμένως, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ανέφερε πως η Άγκυρα θα υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα.
Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Al Sarraj στην Λιβύη, η οποία και είναι πολιτικά και στρατιωτικά διαιρεμένη από το 2011.
Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, αν η κυβέρνηση Σάρατζ προχωρήσει στην διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος.
 
Επικοινωνία Μητσοτάκη - Netanyahu

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα του Σαββάτου (21/12/2019) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, όπως η επίκείμενη συμφωνία για τον αγωγό αλλά και η τουρκική αντίδραση.
«Οι διεθνείς φωνές σχετικά με την συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την -αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη- κυβέρνηση της Λιβύης δεν θα εμποδίσει την τουρκική κυβέρνηση από το να διεκδικήσει την δική της ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Fahrettin Altun.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας με άρθρο του αναφέρει πως το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, εξασφαλίζει πως η Άγκυρα δεν θα εθελοτυφλεί σε οποιαδήποτε συμφωνία φέρνει προ τετελεσμένου την χώρα του στην περιοχή και πως η Τουρκία είναι ένας παράγοντας που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί.
Τονίζει επίσης κατηγορηματικά πως η γειτονική χώρα δεν θα είναι, πλέον, απλός παρατηρητής στα τεκταινόμενα χωρίς να παρεμβαίνει και πως δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον ο Fahrettin Altun τονίζει πως δεν αποτελεί έκπληξη ότι κάποιες χώρες… ενοχλήθηκαν από της πολιτικές της Τουρκίας , φωτογραφίζοντας Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
Ο ίδιος αναφέρει πως η Αίγυπτος, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν τον Khalifa Haftar στην Λιβύη, την ώρα που η Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο, δραστηριοποιείται με γνώμονα την ειρήνη στην περιοχή.
Πρόσθεσε, τέλος, πως η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη θα πρέπει να λογίζεται ως μέρος των σεισμικών δραστηριοτήτων της γειτονικής χώρας στην ανατολική Μεσόγειο και πως κανείς δεν θα πρέπει να απομονώνει την Τουρκία από την ευρύτερη περιοχή.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης