Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cavusoglu: Δεν απορρίπτουμε το ενδεχόμενο για κοινή προσφυγή Ελλάδας - Τουρκίας στη Χάγη - Πέτσας: Αναμένουμε αποκλιμάκωση

Cavusoglu: Δεν απορρίπτουμε το ενδεχόμενο για κοινή προσφυγή Ελλάδας - Τουρκίας στη Χάγη - Πέτσας: Αναμένουμε αποκλιμάκωση
Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και σέβεται τον θεμελιώδη κανόνα για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
Η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και συμφωνεί με πολλές από τις προβλέψεις της που αντανακλώνται στο διεθνές εθιμικό δίκαιο" δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Melvut Cavusoglu αφήνοντας "παράθυρο" για κοινή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης από Ελλάδα και Τουρκία.
Σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες στην Μεσόγειο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός στα λεγόμενα του τόσο επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου όσο και επειδή η Αθήνα έχει διατυπώσει συγκεκριμένες επιφυλάξεις σε θέματα θαλασσίων οριοθετήσεων.
"Στην περιοχή μας υπάρχουν περίπλοκα προβλήματα για τα οποία κάθε μέρος έχει τη δική του νομική ερμηνεία" υποστηρίζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ  λέγοντας ότι "από την αρχή η Τουρκία υιοθέτησε μια πολιτική επιδιώκοντας διάλογο για την αντιμετώπισή τους. Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας για διάλογο έχουν πέσεις σε ώτα μη ακουόντων".
Υπογραμμίζει ακόμη ότι "μόνο η Λιβύη άκουσε τις εκκλήσεις μας για διάλογο, γιατί χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει καμία οριστική οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο, και υπογράψαμε το μνημόνιο ώστε να εξαλείψουμε την αβεβαιότητα σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας".
Σε προκλητικό ωστόσο ύφος ο Cavusoglu εκτιμά ότι "το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και σέβεται τον θεμελιώδη κανόνα της ευθυδικίας αναφορικά με τις θαλάσσιες οριοθετήσεις.
Αναφερόμενος  στο δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες υπογραμμίζει πως δεν είναι αυτόματο αλλά υπόκεινται σε περιορισμούς με βάση τις ειδικές περιστάσεις και τη νομολογία.
 Δεν αποκλείει επίσης την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην επίμαχη περιοχή οριοθέτησης Τουρκίας – Λιβύης.
Παράλληλα, ο Cavusoglu τονίζει ότι οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης πρέπει να τηρηθούν επί τη βάσει της αμοιβαιότητας, καθώς η Συνθήκη αυτή συνιστά το θεμέλιο της τουρκικής Δημοκρατίας.
 Τέλος ο τούρκος ΥΠΕΞ υπεραμύνεται της πολιτικής της Άγκυρας στο πλαίσιο της  Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ σε ότι αφορά το Κυπριακό επιρρίπτει την ευθύνη στους Ελληνοκύπριους λόγω της άρνησης τους να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα. 

Πέτσας: Αναμένουμε αποκλιμάκωση και ενέργειες από την Άγκυρα, όχι μόνο δηλώσεις

«Ο κ. Cavusoglu ήταν προσεκτικός, δεν γίναμε σοφότεροι»,  δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ,  Στ. Πέτσας,  σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, στο «Βήμα» της Κυριακής.
Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι ο Τούρκος υπουργός τάσσεται υπέρ του ανοικτού διαύλου επικοινωνίας, σημειώνοντας ότι «μου αρέσει που μιλά για διάλογο».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο διάλογο για τα ΜΟΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα προχωρήσει κανονικά».
Επεσήμανε πως είναι μακριά η προσφυγή στη Χάγη είναι μακριά, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διάλογος και στη συνέχεια να υπογραφεί συνυποσχετικό, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δείχνει ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της.
Μάλιστα, επανέλαβε εμφατικά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «δεν φοβάται θερμό επεισόδιο».
Ακόμη, ο κ. Πέτσας διαμήνυσε ότι η Αθήνα αναμένει από την Άγκυρα έμπρακτη αποκλιμάκωση και ενέργειες, όχι μόνο δηλώσεις, προσθέτοντας πως αποτελούν προϋπόθεση για ενδεχόμενη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη –Erdogan ή και για τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.
Υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί διπλωματικά και από τις ΗΠΑ και από τη Ρωσία, υπενθύμισε την ομόφωνη καταδίκη της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου ικανοποιήθηκαν πλήρως οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, σημειώνοντας ότι η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει αντανακλαστικά και «όλοι οι ευρωπαίοι είναι στοιχισμένοι γύρω μας».
Αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Εastmed, επεσήμανε ότι αναζητείται ημερομηνία στις αρχές Ιανουαρίου  και συμπλήρωσε πως τα κράτη δείχνουν αντανακλαστικά απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Όπως είπε, η Τουρκία είναι «ένα κράτος δεν μπορεί να μπλοκάρει τις ενέργειες άλλων κρατών που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο».
Συμπλήρωσε πως το έργο είναι βιώσιμο και μπορεί να προσφέρει διαφοροποιημένη πηγή ενέργειας από το ρωσικό αέριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης