Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Πρόσθετες μειώσεις φόρων όταν δημιουργηθεί ο αναγκαίος πρόσθετος δημοσιονομικός στόχος

Σταϊκούρας: Πρόσθετες μειώσεις φόρων όταν δημιουργηθεί ο αναγκαίος πρόσθετος δημοσιονομικός στόχος
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διπλασιαστούν σε ποσοστό του ΑΕΠ οι επενδύσεις, τονίζει ο Χρ. Σταϊκούρας
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη «τα δικά της μοντέλα βιωσιμότητας χρέους ώστε εντός του 2020 να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
Μάλιστα, ο υπουργός δηλώνει αισιόδοξος ότι ο στόχος είναι εφικτός, ενώ ξεκαθαρίζει ότι όταν δημιουργηθεί ο αναγκαίος πρόσθετος δημοσιονομικός στόχος, θα υπάρξουν και πρόσθετες φοροελαφρύνσεις,  με προτεραιότητα τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Για επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει όφελος από τις μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη, ο κ. Σταϊκούρας απαντά ότι συνδυαστικά από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αναμένεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα χαμηλότερα εισοδήματα κατά 23%, στα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και στα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.
Ακόμη, για το μειωμένο κοινωνικό μέρισμα, ο υπουργός αναφέρει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε ούτε 1 ευρώ για το σκοπό αυτό διότι «διένειμε το φετινό κοινωνικό μέρισμα για προεκλογικούς λόγους ως δήθεν 13η σύνταξη», ενώ η σημερινή κυβέρνηση «όχι μόνο κάλυψε το δημοσιονομικό κενό, αλλά δημιούργησε και δημοσιονομικό χώρο».
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανείμουμε πλούτο που δεν υπάρχει», τονίζει χαρακτηριστικά.
Για σχέδιο «Ηρακλής», ο κ. Σταϊκούρας εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση άνω των 30 δισ. ευρώ ή πλέον του 40% των «κόκκινων» δανείων.
Ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων εντός του νέου έτους, που θα μειώσουν περισσότερο τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διπλασιαστούν σε ποσοστό του ΑΕΠ οι επενδύσεις και μάλιστα, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί.
Σχετικά με μια νέα αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, αναφέρει ότι είναι  στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης