Τελευταία Νέα
Speculator

Η Creta Farms, το ραντεβού στα τυφλά, το διάγγελμα Βιτζηλαίου, η Σύλβια και η χαμένη τιμή

Η Creta Farms, το ραντεβού στα τυφλά, το διάγγελμα Βιτζηλαίου, η Σύλβια και η χαμένη τιμή
Το πάζλ εξωθεσμικών πρακτικών που αυξάνει τον κίνδυνο να βάλει λουκέτο η εταιρεία
Σε φαρσοκωμωδία και μνημείο αδιαφάνειας εξελίσσεται η διάσωση(;) της Creta Farms η οποία είναι μια εισηγμένη εταιρεία όπου για σήμερα έχει συγκληθεί μια Γενική Συνέλευση με τη θέμα την έγκριση μια συμφωνίας εξυγίανσης της οποίας δεν έχουν λάβει γνώση οι μέτοχοι.
Και αυτό διότι ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε συμφωνία.Έτσι οι μέτοχοι κλήθηκαν σε ραντεβού στα τυφλά από την προσωρινή διοίκηση η οποία όμως δεν είχε την εξουσιοδότηση από το δικαστήριο να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση με συνέπεια σήμερα να οδηγείται σε αναβολή προκειμένου να αποφευχθούν και άλλα παρατράγουδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρία μετά το δημοσίευμα του bankingnews περί του περιεχομένου  της απόφασης του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου (πατήστε εδώ για το δημοσίευμα https://bankingnews.gr/index.php?id=475125) μπήκε στον κόπο να εκδώσει ανακοίνωση (ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου) για την δικαστική απόφαση η οποία είχε εκδοθεί κάμποσες εβδομάδες πριν και η οποία επιβεβαιώνει ότι δεν είχε εξουσιοδότηση να συγκαλέσει τη Συνέλευση. Δεν ρωτήθηκε όμως αρμοδίως (τουλάχιστον από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής) γιατί προχώρησε σε μια ενέργεια που δεν είναι σύννομη και είναι απορίας άξιον τι είδους κυρώσεις θα υπάρξουν γι αυτό και σε ποιους.
Όμως αυτό ίσως είναι «πταίσμα» καθώς οι εξωθεσμικές διαδικασίες έχουν την τιμητική τους.
Ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής ο κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος εμφανίστηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας και όπως αναφέρει πλήθος δημοσιευμάτων των προηγούμενων ημερών μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε μεταξύ άλλων “ότι επενδύουμε στα στελέχη της εταιρείας και στην αγάπη και την πίστη που έχουν στην εταιρία.
Η παραγωγή άμεσα θα αυξηθεί και θα φτάσει εκεί που της αξίζει.
 Άμεσα θα υπάρξει πληθώρα προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ και θα ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης και επισκευών υπαρχουσών ζημιών για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του εργοστασίου”.
Δηλαδή έχουμε έναν υποψήφιο επενδυτή να εμφανίζεται ως δεδομένος νέος ιδιοκτήτης χωρίς να έχει ανακοινωθεί από την εταιρία προτιμητέος επενδυτής.
Και δεν εμφανίζεται απλά καθώς ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Λακωνικής έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Creta Farms και λειτουργούν ως ιδιοκτήτες δίνοντας χωρίς να έχουν θεσμικό ρόλο εντολές ενώ παράλληλα έχουν γίνει προσλήψεις νέων υπαλληλικών στελεχών επιλογής Βιντζηλαίου.
 Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μη θεσμικής λειτουργίας σε εισηγμένη εταιρεία αποτελεί η Πρόεδρος της Λακωνικής κα Σύλβια (κατά κόσμον Βασιλική) Σπανιά η οποία έχει εγκατασταθεί στα γραφεία διοίκησης όπου στο παρελθόν βρίσκονταν οι Αδελφοί Δομαζάκη.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληροφόρηση που υπάρχει για το σχέδιο εξυγίανσης της Creta Farms είναι μόνο από διαρροές στα μέσα ενημέρωσης και ουσιαστικά μέσω της Γενικής Συνέλευσης την οποία δεν νομιμοποιείτο να καλέσει η προσωρινή διοίκηση οι μέτοχοι της μειοψηφίας κλήθηκαν να συμφωνήσουν σε κατι που δεν γνωρίζουν και μπορεί να αποβεί σε βάρος της περιουσίας τους.
Συγκεκριμένα αν υποτεθεί ότι η εξυγίανση γίνει με το άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα οι μέτοχοι της εισηγμένης θα έχουν συμμετοχή στη νέα εταιρεία ενώ αν γίνει με τα άρθρα 106 β και δ χάνουν το σύνολο της περιουσίας τους. Άραγε τίθεται ή όχι ζήτημα κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας;
Επιπλέον δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι πέραν της Impala προσφορά έχει υποβάλλει και η Lime Capital που ελέγχει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Τόσο η Lime όσο και η Impala έχουν δώσει εγγυητικές επιστολές (500.000 ευρώ).
Τι θα γίνει όμως αν η Impala αποχωρήσει από τη διαδικασία και ουσιαστικά με τις κινήσεις που έχουν γίνει έχουν μεταβληθεί τα δεδομένα με βάση τα οποία υπέβαλε η Lime προσφορά; Θα υπάρξουν ή όχι εμπλοκές;   
Κατά τα λοιπά ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που μπήκε μπροστά αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη διάσωση της εταιρίας φαίνεται να έχει την  εικόνα ότι η υπόθεση προχωρά κανονικά ενώ ο κίνδυνος ξαφνικού θανάτου της Creta Farms από τους χειρισμούς που έγιναν κατά τους τελευταίους μήνες ειδικά από τις τράπεζες, είναι πλέον πολύ μεγάλος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης