Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας: Το Διεθνές Δίκαιο είναι η απάντηση στις αυθαιρεσίες Erdogan για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Δένδιας: Το Διεθνές Δίκαιο είναι η απάντηση στις αυθαιρεσίες Erdogan για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε και σε αυστηρό ύφος στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος έθεσε γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο
Για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη συνάντησή τους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού νωρίτερα την Κυριακή (22/12/2019) σε Λιβύη και Αίγυπτο.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε και σε αυστηρό ύφος στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος έθεσε γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.
Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση: «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προετοιμασία της υπογραφής του EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι -όπως καλά ξέρετε- μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του Διεθνούς Δικαίου».
«Και όπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς να αποκλείουν κανέναν.
Όλες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον τους, είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.
Ερωτώμενος για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που αμφισβητούν το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ο κ. Δένδιας τόνισε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση ή συμπεριφορά».
Αναφερόμενος στην υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών για τον αγωγό EastMed, ο υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για «αντίδραση σε κάποιον άλλον».
«Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου.
Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο».
Τέλος, σχετικά με την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στις 8 Ιανουαρίου υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών Ελλάδας- Αιγύπτου.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης