Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η World Bank προειδοποιεί: Το κύμα χρέους θα προκαλέσει ιστορική κρίση

Η World Bank προειδοποιεί: Το κύμα χρέους θα προκαλέσει ιστορική κρίση
Η επόμενη κρίση μπορεί να είναι η τελευταία για την παγκόσμια οικονομία.
Το κύμα χρέους θα προκαλέσει ιστορική κρίση και θα συνθλίψει την παγκόσμια ανάπτυξη προειδοποιεί η World Bank.
Η συνεχής αύξηση του χρέους παγκοσμίως, τα αρνητικά επιτόκια, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για να συντηρήσουν το δυσθεώρητο χρέος δημιουργούν ένα σκηνικό τρόμου.
Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών IIF, έχει αναφέρει ότι το παγκόσμιο χρέος έχει φτάσει τα 250 τρισεκ. δολάρια και αναμένεται να αγγίζει τα επίπεδα ρεκόρ των 255 τρισεκ. δολαρίων στο τέλος του 2019, αύξηση 12 τρισεκ δολάρια από 243 τρισεκ. δολάρια στο τέλος του 2018.
Ουσιαστικά αντιστοιχούν σε 32.500 δολάρια για καθένα από τα 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/global%20debt%20change_1.png?itok=B7GmF4PD
Η Bank of America Merrill Lynch έχει εκτιμήσει ότι από την κατάρρευση της Lehman, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 30 τρισεκ. δολάρια, το εταιρικό χρέος κατά 25 τρισεκ. δολάρια, το χρέος των νοικοκυριών κατά 9 τρισεκ. δολάρια.
Παγκοσμίως οι κεντρικές τράπεζες στηρίζουν το δημόσιο χρέος, η BofA προειδοποιεί ότι "ο μεγαλύτερος κίνδυνος ύφεσης είναι η άτακτη άνοδος των επιτοκίων και η απομόχλευση των εταιρειών.
Είναι αφελής η παραδοχή ότι παρά την αμείωτη αύξηση του παγκόσμιου χρέους, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν τις οικονομικές συνθήκες με ταυτόχρονα υψηλότερα επιτόκια.


Η αύξηση των επιτοκίων θα καταστήσει μη βιώσιμο το χρέος σε πολλές χώρες παγκοσμίως, η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει χάος καθώς το χρέος παγκοσμίως δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί, δεν θα είναι βιώσιμο.
Εάν δει κανείς τι συμβαίνει παγκοσμίως την στιγμή που το χρέος παγκοσμίως φθάνει τα 255 τρισεκ. δολάρια το μέγιστο δυνατό επιτόκιο συρρικνώνεται σε ιστορικά χαμηλά.
Κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί το διεθνές χρέος.
Φάνηκε όταν το 2018 οι κεντρικές τράπεζες σχεδίαζαν να εγκαταλείψουν την ποσοτική χαλάρωση οι αντιδράσεις ήταν αλυσιδωτές, δεν μπορεί να υπάρξει κόσμος με υψηλότερα επιτόκια και με χρέος 255 τρισεκ. δολάρια.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το μέγιστο επιτόκιο της FED θα είναι 0% μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.

Τα υψηλότερα επιτόκια είναι υγεία αλλά δεν μπορεί να υπάρξει υγεία λόγω χρέους.
Πως απαντούν τα κράτη παγκοσμίως απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, δημιουργούν νέο χρέος για να συντηρήσουν ελλείμματα και κατανάλωση.
Το Bloomberg δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο με τίτλο η διαδρομή για μια παγκόσμια οικονομία που έχει υπέρογκο χρέος είναι περισσότερο χρέος.
Εάν οι κεντρικές τράπεζες στο μέλλον βρεθούν να υιοθετούν λύσεις όπως ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο αυτό θα σημαίνει ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο μηδέν λίγο πριν την μεγάλη κρίση χρέους, που στη συνέχεια θα καταλήξει αναπόφευκτα στην μακρόχρονη κατάρρευση των νομισμάτων.
Η World Bank η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσφατα υιοθέτησε τις θέσεις της BIS της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών ή κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών όπως την αποκαλούν.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι καμία κεντρική τράπεζα δεν ακούει τις συστάσεις της BIS… η οποία προειδοποιεί ότι η μεγαλύτερη και ταχύτερη άνοδος του παγκόσμιου χρέους αναπόφευκτα θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική κρίση.
Σε έκθεση με τίτλο «Παγκόσμια Κύματα Χρέους», η Παγκόσμια Τράπεζα εξέτασε τις τέσσερεις μεγάλες περιόδους αύξησης του χρέους που σημειώθηκαν σε περισσότερες από 100 χώρες από το 1970 την κρίση χρέους της Λατινικής Αμερικής της δεκαετίας του 1980, την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση της δεκαετίας του 1990 και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης από το 2007 έως το 2009.
Με βάση την World Bank κατά το τέταρτο κύμα, από το 2010 έως το 2018, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων χωρών αυξήθηκε στο 168%.
Η αύξηση του χρέους κατά την τελευταία δεκαετία επικεντρώθηκε κυρίως στην Κίνα, η οποία αντιστοιχούσε στο μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, ενώ ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκε σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα σε 255% από το 2010, που τώρα ανέρχονται στην Κίνα σε πάνω από 20 τρισεκ. δολάρια.
Φυσικά, δεν είναι μόνο η Κίνα, καθώς οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες είδαν το χρέος τους να αυξάνεται κατά τα 8 χρόνια και ειδικά τους τελευταίους 12 μήνες.
Η World Bank εκτιμάει ότι το τελευταίο κύμα χρέους ήταν πιο δύσκολο από τα προηγούμενα τρία κύματα λόγω της αύξησης τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου χρέους, των νέων τύπων πιστωτών συμπεριλαμβανομένων των ξένων επενδυτών και της μεγάλης αύξησης του δανεισμού, η οποία ήταν παγκόσμια και δεν περιοριζόταν σε μία ή δύο περιφέρειες.
Οι φτωχότερες χώρες έχουν επίσης δανειστεί περισσότερο.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν τις οικονομικές τους πολιτικές για να κάνουν τις χώρες τους λιγότερο ευάλωτες στις χρηματοπιστωτικές διαταραχές.
Η διαχείριση του χρέους και η διαφάνεια πρέπει να είναι κορυφαίες προτεραιότητες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος συμβάλλει στην επίτευξη καλύτερων αναπτυξιακών αποτελεσμάτων για τον λαό.
Το μέγεθος, η ταχύτητα και το εύρος του χρέους του 4ου κύματος αφορά όχι το παρελθόν αλλά το παρόν.


Κατά την World Bank τα χαμηλά επιτόκια μείωσαν παγκοσμίως τον κίνδυνο κρίσης προς το παρόν, πράγμα που είναι αλήθεια, ωστόσο είναι επίσης ο κύριος παράγοντας που επιτρέπει στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εκδώσουν νέο χρέος – ίσως το πέμπτο κύμα χρέους – που θα ακολουθήσει.
Η ιστορία δείχνει ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις του χρέους συμπίπτουν συχνά με τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, με μεγάλο κόστος για τον πληθυσμό
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας "αποτελεί προειδοποίηση για τις κυβερνήσεις ώστε να λάβουν μέτρα και να αποτρέψουν μια κρίσης χρέους.
Με βάση τα ιστορικά στοιχεία από τις 519 περιπτώσεις υπερβολικών χρεών σε 100 αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες από το 1970 έως και σήμερα περίπου οι μισές κατέληξαν σε χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι ήδη πιο ευάλωτες σε διάφορα μέτωπα από ότι πριν από την τελευταία κρίση.
Το 75% των χωρών αυτών έχουν σήμερα δημοσιονομικά ελλείμματα, το εταιρικό χρέος τους σε ξένο νόμισμα είναι σημαντικά υψηλότερο και τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τους είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερα από αυτά του 2007.
Υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να σημειωθεί ξαφνική αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου και να προκληθεί οικονομική κρίση.
Για το λόγο αυτό, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν ποτέ να επιτρέψουν μια «απότομη αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου δηλαδή των CDS».

Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί ποτέ να επιτραπεί η απότομη άνοδος των επιτοκίων.
Για τον λόγο αυτό οι κεντρικές τράπεζες θα προσπαθούν να συντηρούν την όλη κατάσταση, οπότε το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Η επόμενη κρίση μπορεί να είναι η τελευταία για την παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης