Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η συμφωνία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου για τον αγωγό East Med θα καταστήσει πιο απειλητική την Τουρκία - Νέο αυστηρό μήνυμα Δένδια

Η συμφωνία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου για τον αγωγό East Med θα καταστήσει πιο απειλητική την Τουρκία - Νέο αυστηρό μήνυμα Δένδια
Είναι πιθανό να υπάρξει κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία το επόμενο διάστημα
(upd5) Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ύστερα και από την επίσημη ανακοίνωση πως η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό EastMed θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου 2020, κίνηση που μεταξύ άλλων αποβλέπει στη δημιουργία ενός ενεργειακού και όχι μόνο «φραγμού» στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και που θα γίνει μόλις 5 ημέρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Trump στο Λευκό Οίκο.
Την ίδια στιγμή ο Erdogan επιμένει στις προκλήσεις του, θέτοντας θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επισκέψεις - αστραπή σε Λιβύη - Αίγυπτο και Κύπρο.
Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από την Άγκυρα, η οποία καθιστά σαφές ότι καμία συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να έχει ισχύ, αν δεν συμπεριλαμβάνει και τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε οτι η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό EastMed θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου 2020.

Συγκεκριμένα, η διακρατική συμφωνία, θα υπογραφεί στην Αθήνα, από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου και με την υπογραφή της από την Ιταλία.



Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της κυριαρχίας της

Aυστηρό μήνυμα προς την τουρκική πλευρά απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ διεμήνυσε «δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή».
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει πολλούς συμμάχους στο πλευρό της, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα συνετιστεί και θα πράξει «βάσει λογικής».
«Εκφράζω την βεβαιότητα ή και την ελπίδα αν θέλετε, ότι η Τουρκία στο τέλος της ημέρας, θα ενεργήσει όπως επιβάλλει η κοινή λογική, το διεθνές δίκαιο και το δικό της συμφέρον, γιατί είναι λάθος να αυτααπομονώνεται» τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Open και ξεκαθάρισε πως: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται για να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Μπορούμε και μόνοι, αλλά δεν θα είμαστε και μόνοι.
Εκφράζω όμως την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα τέτοιο και προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία».

Τι είπαν Δένδιας - Haftar

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τη Βεγγάζη της Λιβύης επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με τον στρατάρχη Khalifa Haftar ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη πολλών χωρών και δυνάμεων όπως η Ρωσία.
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο ειδικός απεσταλμένος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, πρέσβυς Χριστόδουλος Λάζαρης.
Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης, με τον κ. Δένδια να θέτει το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Λιβύη και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.
Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.
Η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύη στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου.

ΥΠΕΞ Λιβύης: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ η συνάντηση Δένδια – Haftar

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης προκάλεσε η συνάντηση που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας με τον στρατάρχη και επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης της Λιβύης, Khalifa Haftar.
Σε ανακοίνωση του ο Mohamed Taha Sala κατήγγειλε τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Λίβυο στρατάρχη.
Συγκεκριμένα, ο Λίβυος ΥΠΕΞ έκανε λόγο «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών (...) οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση" της Λιβύης».

Al Sarraj (Λιβύη): Να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια Ελλάδα - Ιταλία, εάν έχουν ενστάσεις για τη συμφωνία με την Τουρκία


Στα μνημόνια με την Τουρκία και στη στάση της κυβέρνησής του αναφέρεται σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera o πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Fayez Al Sarraj.
«Είμαστε μια κυρίαρχη κυβέρνηση, έχουμε δικαίωμα να αμυνθούμε», δηλώνει σε απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξης που η ιταλική εφημερίδα ανήρτησε στην διαδικτυακή της πύλη το απόγευμα.
«Αν η Ελλάδα ή η Ιταλία έχουν ενστάσεις σχετικά με το μνημόνιό μας με τον Erdogan το οποίο αφορά τα χωρικά ύδατα, μπορούν να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια», συνεχίζει.
«Εσείς οι ιταλοί τι περιμένετε;
Να παραμείνουμε παθητικοί, ενώ αυτοί που μας επιτίθενται καταστρέφουν την πρωτεύουσά μας, δολοφονούν άμαχο πληθυσμό και βομβαρδίζουν τα σπίτια μας;», ρωτά παράλληλα ο Sarraj.
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα «ο Sarraj θεωρεί ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, αλλά εκτιμά ότι δεν διαφαίνονται, ακόμη, ουσιαστικά αποτελέσματα».
Τέλος, «χρησιμοποιεί σκληρά λόγια κατά της Ελλάδας, η οποία έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της να συνομιλήσει με την κυβέρνησης της Βεγγάζης και του Τομπρούκ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα, ενώ ο Haftar διατάσσει την κατάσχεση τουρκικού πλοίου απέναντι από την πόλη Ντέρνα».

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Στη συνάντησή του με τον Λίβυο πρωθυπουργό ο Νίκος Δένδιας έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
«Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη», τόνισε ο Λίβυος πρωθυπουργός, Abdullah al Thani κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
«Το μνημόνιο απειλεί τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή», είπε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όπως γράφει ο ενημερωτικός ιστότοπος almarsad.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα.  Ο Sarraj δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες.
Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
«Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης.Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό», είπε από την πλευρά του ο Λίβυος πρωθυπουργός.
Η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη αλλά και ο διπλωματικός ελιγμός της Ελλάδας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας η οποία εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένη και για την ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ιταλίας και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, στις αρχές του 2020 ενώ η Αθήνα διαμηνύει, πως το έργο θα γίνει ό,τι και να λέει ο Erdogan.
Image
Image

Erdogan: Νόμιμη η συμφωνία με τη Λιβύη - Θα ενισχύσουμε την κυβέρνηση Sarraj μέχρι τέλους 

"Η Τουρκία επ ουδενί δεν θα αλλάξει την πολιτική της σε Συρία και Λιβύη" δήλωσε πριν από λίγο σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι "η συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο δεν αντιτίθεται τους διεθνείς κανόνες δικαίου της θάλασσας ούτε και στους νόμους της Τουρκίας.
Προανήγγειλε μάλιστα την αγορά 6 νέων υποβρυχίων, που θα ενισχύσουν τον Τουρκικό στόλο στο διάστημα  2022 – 2027, ένα κάθε χρόνο.
Αναφερόμενος μάλιστα στην Ελλάδα τόνισε πως "όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο", θέτοντας ζήτημα "γκρίζων ζωνών".
Προηγουμένως, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ανέφερε πως η Άγκυρα θα υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα.
Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Al Sarraj στην Λιβύη, η οποία και είναι πολιτικά και στρατιωτικά διαιρεμένη από το 2011.
Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, αν η κυβέρνηση Σάρατζ προχωρήσει στην διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Netanyahu

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα του Σαββάτου (21/12/2019) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, όπως η επίκείμενη συμφωνία για τον αγωγό αλλά και η τουρκική αντίδραση.

«Οι διεθνείς φωνές σχετικά με την συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την -αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη- κυβέρνηση της Λιβύης δεν θα εμποδίσει την τουρκική κυβέρνηση από το να διεκδικήσει την δική της ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Fahrettin Altun.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας με άρθρο του αναφέρει πως το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, εξασφαλίζει πως η Άγκυρα δεν θα εθελοτυφλεί σε οποιαδήποτε συμφωνία φέρνει προ τετελεσμένου την χώρα του στην περιοχή και πως η Τουρκία είναι ένας παράγοντας που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί.
Τονίζει επίσης κατηγορηματικά πως η γειτονική χώρα δεν θα είναι, πλέον, απλός παρατηρητής στα τεκταινόμενα χωρίς να παρεμβαίνει και πως δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον ο Fahrettin Altun τονίζει πως δεν αποτελεί έκπληξη ότι κάποιες χώρες… ενοχλήθηκαν από της πολιτικές της Τουρκίας , φωτογραφίζοντας Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
Ο ίδιος αναφέρει πως η Αίγυπτος, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν τον Khalifa Haftar στην Λιβύη, την ώρα που η Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο, δραστηριοποιείται με γνώμονα την ειρήνη στην περιοχή.
Πρόσθεσε, τέλος, πως η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη θα πρέπει να λογίζεται ως μέρος των σεισμικών δραστηριοτήτων της γειτονικής χώρας στην ανατολική Μεσόγειο και πως κανείς δεν θα πρέπει να απομονώνει την Τουρκία από την ευρύτερη περιοχή.

Aνησυχία Τσίπρα για την τουρκική προκλητικότητα

Την ανησυχία του για τις προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον Αnt1.
«Είμαι ανήσυχος για την τουρκική προκλητικότητα, γιατί οι Ευρωπαίοι είναι επιφυλακτικοί.
Αν συμβεί κάτι, θα είμαστε μόνοι μας.
Οι αποτρεπτικές κινήσεις πρέπει να εφαρμοστούν τώρα.
Πρέπει να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκές κυρώσεις» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε πως επί της θητείας του φτάσαμε τρεις φορές κοντά σε θερμό επεισόδιο.
«Αν σας πω ότι ως πρωθυπουργός δεν φοβόμουν θερμό επεισόδιο θα σας έλεγα ψέματα.
Και ψέματα στην πολιτική σε τέτοια θέματα δεν είναι καλό να λέμε.
 Όταν έχεις μια τέτοια παραβατική συμπεριφορά ακόμα και από ένα ατύχημα μπορεί να προκληθεί και φτάσαμε τρεις φορές κοντά σε θερμό επεισόδιο» ανέφερε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας πως στα εθνικά θέματα δεν θα κάνει ότι έκανε ο κ.Μητσοτάκης.
«Η δική μου θητεία ήταν μία θητεία που σε 4,5 χρόνια είχε όλα μαζί (τα πράγματα) που μπορεί να ζήσει κανείς σε 20 χρόνια διακυβέρνησης, όχι σε 4,5.
Κάθε πρωθυπουργός έχει μία κρίση.
Εγώ τις είχα όλες μαζί.
Είχα πέραν της πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης και την κρίση στα εθνικά θέματα και την προσφυγική» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του πέτυχε τη «γεωπολιτική αναβάθμιση του ρόλου της χώρας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα».
«Και το βλέπουμε αυτό.
Όταν αποφάσιζα τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάποιοι αναρωτιόντουσαν "μα είναι τρελός αυτός; Γιατί το κάνει; Θα χάσει τις εκλογές", το αποφάσιζα με πλήρη επίγνωση ότι είναι επείγον να αναβαθμίσουμε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.
Νομίζω ναι, ήταν ένας από τους λόγους που χάσαμε τις εκλογές.
Κυρίως η τοξική προπαγάνδα που δημιουργήθηκε γύρω από αυτό.
Ο λαϊκισμός που είδαμε κάποιους που ήταν υπέρμαχοι της λύσης εδώ και 30 χρόνια να επικροτούν όσους διαφωνούσαν έντονα με αυτή» ανέφερε ο κ.Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «ήταν επείγουσα ανάγκη να αναβαθμίσουμε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, επείγουσα ανάγκη να επιλύσουμε προβλήματα και διαφορές για να μην έχουμε και στα Βόρεια σύνορά μας την παρουσία της Τουρκίας».

«Αναβαθμίσαμε γεωπολιτικά τη χώρα»

«Επείγουσα ανάγκη ήταν και η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας με αυτές τις τριμερείς συνεργασίες, Ελλαδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, Ελλάδα-Κύπρος-Ιορδανία.
Και στα Βαλκάνια η πολιτική μας, και με την Αίγυπτο η προσπάθεια να προχωρήσουμε σε μία στρατηγική συνεργασία και η επιλογή για τη σύνοδο των χωρών του νότου, όλοι τώρα πιστεύουν ότι αυτά δεν ήταν σπορά της τύχης αλλά ήταν ένα σχέδιο» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.
«Εγώ στην εξωτερική πολιτική, το έχω δηλώσει και στη Βουλή, δεν θα κάνω αυτά που μου έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός όντας αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Δεν θα βγω να λαϊκίσω προς όφελος κάποιων ψήφων διακινδυνεύοντας το όφελος της χώρας.
Εκεί που χρειάζεται συναίνεση θα την δώσω.
Θα είμαι όμως εκεί για να ασκήσω κριτική στα κακώς κείμενα» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης