Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επί θύραις η υπουργική απόφαση με το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας του Target Model

tags :
Επί θύραις η υπουργική απόφαση με το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας του Target Model
Μικρές, αλλά αντιμετωπίσιμες, καθυστερήσεις εμφανίζονται στην ανάπτυξη του συστήματος διαχείρισης και εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης
Εντός των επομένων ημερών, και οπωσδήποτε πριν από τις 15 Ιανουαρίου οπότε και αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα κλιμάκια της Κομισιόν για τον έλεγχο των εκκρεμοτήτων στην αγορά ενέργειας, αναμένεται να εκδοθεί από τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας του Target Model.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρή πίεση από την Κομισιόν για τη λήψη διορθωτικών μέτρων σε ό,τι αφορά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ τόσο στην προμήθεια, όσο και στην παραγωγή ενέργειας, ειδικά μετά την κατάργηση των ΝΟΜΕ.
Φαίνεται ότι η Κομισιόν επιμένει στην εφαρμογή της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για τη λιγνιτική παραγωγή, ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο η απολιγνιτοποίηση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ως εναλλακτική πολιτική, μπορεί πράγματι να εφαρμοστεί και πότε.
Εν όψει των διαπραγματεύσεων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προετοιμάζει την υπουργική απόφαση που θα ορίζει τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στους εμπλεκόμενους, εάν υπάρξουν καθυστερήσεις στην προετοιμασία των αγορών του Target Model για το οποίο ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς έχει δεσμευθεί ότι θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι η υιοθέτηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων αλλά και η επιβολή προστίμων στους εμπλεκόμενους σε περίπτωση καθυστερήσεων προβλέπεται από τον νόμο του ΥΠΕΝ, που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τη Βουλή και για την εφαρμογή του επιβάλλεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Το αργότερο αρχές Μαρτίου τα δοκιμαστικά

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά την αγορά εξισορρόπησης  και συγκεκριμένα στο σύστημα διαχείρισης και εκκαθάρισης της αγοράς, το οποίο έχει αναλάβει η General Electric.
Σύμφωνα με πληροφορίες την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ειδική συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ στελεχών της GE και του ΑΔΜΗΕ, στην οποία διαπιστώθηκαν οι καθυστερήσεις που αφορούν τα σημεία επαφής (interfaces) των συστημάτων του ΑΔΜΗΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Οι εκπρόσωποι του αναδόχου δεσμεύτηκαν πάντως ότι θα απορροφηθεί η καθυστέρηση με επιπλέον στελέχωση.
Στόχος είναι έως τα τέλη Φεβρουαρίου ή το πολύ στις αρχές Μαρτίου να έχουν γίνει δοκιμαστικά και με τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Σε ό,τι αφορά το σύστημα του metering επί της ουσίας έχει παραληφθεί ενώ στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να παραληφθεί και το σύστημα λειτουργίας της cross border αγοράς. Τα σχετικά test πρόκειται να γίνουν εντός του Ιανουαρίου.  

Κρίσιμη περίοδος από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου  

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις η πλέον κρίσιμη περίοδος για την προετοιμασία των αγορών του Target Model θα είναι από τα μέσα Ιανουαρίου έως και τα τέλη Μαρτίου.
Η συγκεκριμένη περίοδος θα είναι κρίσιμη όχι μόνο για τους φορείς των αγορών δηλαδή το Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ αλλά και για τους συμμετέχοντες δηλαδή τη ΔΕΗ και τις ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής και προμήθειας ενέργειας, οι οποίοι θα πρέπει να προετοιμαστούν και οι ίδιοι κατάλληλα για να μπορούν να λειτουργήσουν εντός των νέων αγορών.        

Πηγή: www.worlenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης