Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κερδοσκοπικές κινήσεις ωραιοποίησης λόγω τέλους 2019 και αναβάθμιση σε ΒΒ ώθησαν το ΧΑ +2,29% στις 912 μον.

Κερδοσκοπικές κινήσεις ωραιοποίησης λόγω τέλους 2019 και αναβάθμιση σε ΒΒ ώθησαν το ΧΑ +2,29% στις 912 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 912 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και στα υψηλά 58 μηνών με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 26/2/2015 (919,69 μονάδες)
(upd14)Κινήσεις ωραιοποίησης καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω τέλους έτους με επίκεντρο την κερδοσκοπία στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ..ενώ στις τράπεζες ξεχώρισε η Πειραιώς με κέρδη +3,52%.
Ειδικότερα, στις μη τραπεζικές μετοχές, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι  ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,34%, ΟΠΑΠ +3,62%, ΟΤΕ +3,49%, ΕΛΠΕ +3,1%....
Από την άλλη, οι τράπεζες δεν συμμετείχαν ενεργά στη σημερινή  κερδοσκοπική κίνηση, με τον Τραπεζικό Δείκτη όμως να κλείνει στο υψηλό της ημέρας +1,98%.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +3,52% και ακολούθησαν Εθνική +2,13%, Alpha Bank +1,97% και Eurobank +1,31%.
Θετικά επέδρασε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά 2 κλίμακες σε ΒΒ από Β+ προηγουμένως, προχώρησε ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information του Nikkei, με το outlook να είναι σταθερό.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος Rating and Investment Information του Nikkei όπως και ο Γερμανικός Scope βαθμολογούν την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ αλλά - ακόμη - δεν αναγνωρίζονται οι αξιολογήσεις τους από την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ αναγνωρίζει μόνο τους οίκους Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s και DBRs ενώ η πρώτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης αναμένεται από την Fitch στις 24 Απριλίου 2020 – έκπληξη θα είναι 24 Φεβρουαρίου 2020  –
Η χρηματιστηριακή αγορά καταβάλει προσπάθεια για το τέλος του 2019 θα κλείσει πάνω από τις 900 μονάδες ενώ οι προοπτικές για το 2020 δεν είναι και τόσο αισιόδοξες όσο το 2019, οι επιδόσεις και οι αποδόσεις θα είναι χαμηλότερες

Κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι μέτριες συναλλαγές, αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων καθώς μετά την σημερινή συνεδρίαση το χρηματιστήριο θα είναι κλειστό για τρεις μέρες ενώ μετά θα απομείνουν τρεις μόνο συνεδριάσεις έως το τέλος του 2019.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,34% ενώ διακίνησε και μεγάλο πακέτο 2,07 εκατ. μετοχών που αντιστοιχούν στο 2% του συνόλου των μετοχών στην τιμή των 6 ευρώ με την τιμή της μετοχής να κλείνει στα 7,22 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Reggeborgh Invest πούλησε το 2% της ΓΕΚ Τέρνα με στόχο όταν αποκτήσει το 7% της York Capital να διατηρεί ποσοστό κάτω από 33%.
Με κέρδη +1,76% έκλεισε τελικά η Lamda - με υψηλό ημέρας +4,89% και χαμηλό -1,51% - παρά το γεγονός ότι σήμερα εισήχθησαν  οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» σε θετική κατάληξη στο θέμα του καζίνου ενώ έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για άμεση έναρξη των εργασιών.
Στην εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα  (ANFAs, SMPs) προχώρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα  ο ΕSM ,εφαρμόζοντας την απόφαση για την Ελλάδα που έλαβε το  Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2019 ενώ οι τελικές αποφάσεις για την αλλαγή χρήσης των εσόδων από τα ANFA’s θα ληφθούν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου του 2020.
Η δυνατότητα της χρήσης αυτών των εσόδων για αναπτυξιακούς σκοπούς θα έχει, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ευεργετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ, τουλάχιστον κατά 0,5%, οδηγώντας έτσι την ανάπτυξη στο 3,3% το 2020 από 2,8% που είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού.
Οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων  με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,42%, ομοίως και το ιταλικό 10ετές στο 1,42% μηδενίζοντας το μεταξύ τους spread.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στις 113 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις  5064 μονάδες βάσης από 5028 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,38%  και τον Γενικό Δείκτη +0,14%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στο σύνολο σχεδόν όλων των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 όπως και στις τράπεζες και  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας 2,29% και ο Τραπεζικός Δείκτης +1,98% .
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +2,29% στις 912 μονάδες έχοντας υψηλό στις 912,52 μονάδες και χαμηλό στις 892,01 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 14,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,9 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 14,1 χιλ.ευρώ και όγκου 2,60 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η ΓΕΚΤΕΡΝΑ διακίνησε 2,07 εκατ.τεμάχια αξίας 12,42 εκατ.ευρώ, η Aegean 54 χιλ. τεμάχια αξίας 454 χιλ. ευρώ, η Autohellas 46 χιλ. τεμάχια αξίας 321 χιλιάδες ευρώ και η BRIQ PRORERTIES 431 χιλ. τεμάχια αξίας 905 χιλ. ευρώ

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 912 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη αντίσταση των 900-910 μονάδων και ακολουθούν οι 920 και οι 940 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  890- 880 μονάδες και ακολουθούν οι 860 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 870 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 880-890 μονάδων και ακολουθούν οι 910-920 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 830-820 μονάδων και οι 800 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Ενώ το 2019 έγινε το πρώτο βήμα για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών με την ψήφιση του σχεδίου Ηρακλής εντούτοις το βασικό πρόβλημα παραμένει η κεφαλαιακή ανεπάρκεια των ελληνικών τραπεζών.
 Ο Ηρακλής η εμπροσθοβαρής μείωση των NPEs με την παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο θα βοηθήσει ξεκάθαρα τις τράπεζες να εξυγιάνουν 30-33 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα δαπανώντας όμως 5 δισεκ. κεφάλαια ή συνολικά όλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι των τραπεζών.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να φθάσουν στο 5% δηλαδή στα 8 με 9 δισεκ. τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 43% ή 75 δισεκ. ευρώ της τρέχουσας περιόδου θα πρέπει να δαπανηθούν 12-13 δισεκ. ευρώ ή με μια σχετική ελαστικότητα 8-9 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους θα εκδώσουν 2 δισ ομολογιακά tier 2 με επιτόκια μεταξύ 3,5% και 4,5% ενώ θα προετοιμάσουν τους μετόχους τους για τις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογούνται για το 2021.
Από την άλλη, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 25 δισεκ. tangible book και από αυτά τα 16 δισεκ. να είναι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC δηλαδή λογιστικά κεφάλαια.
Για να μειωθεί το DTC ως σχέση ως προς τα ίδια κεφάλαια οι τράπεζες είτε πρέπει να εμφανίζουν μεγάλη κερδοφορία είτε να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου
Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν το stress tests τον Ιούλιο 2020 και έχοντας ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο θα σχεδιάσουν με εξατομικευμένες λύσεις την επόμενη ημέρα.

Το πρόγραμμα δανεισμού για το 2020

Σήμερα εκτός απρόοπτου ο ΟΔΔΗΧ πρόκειται να ανακοινώσει  το πρόγραμμα δανεισμού για το 2020 το οποίο προβλέπει νέες εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους έως 9 δισ. ευρώ.
Στόχος  του Οργανισμού είναι η έκδοση 15ετούς τίτλου, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέψουν, η νέα αποπληρωμή ακριβού χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και η προεξόφληση ομολόγων ύψους 4,041 δισ. ευρώ τα οποία είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του «κουρέματος» του χρέους (PSI).
Σε ότι αφορά το νέο δανεισμό το ελληνικό Δημόσιο πρακτικά δεν έχει καμία ανάγκη να βγει ξανά στις αγορές παρά μόνο εάν θέλει να κρατήσει ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα. Μετά την πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020 είναι μικρότερες από 2,9 δισ. ευρώ (χωρίς τα έντοκα γραμμάτια, που αναχρηματοδοτούνται).
Επίσης υπάρχουν πάνω από 32 δισ. ευρώ στο «μαξιλάρι» διαθεσίμων.
Η δανειακή στρατηγική για το 2020 προβλέπει ακόμη:
1. Την δραστική μείωση του στοκ των εντόκων γραμματίων κατά τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ. στα 8,22 δισ. ευρώ το 2020 από 12,72 δισ. ευρώ φέτος.
2. Στην περαιτέρω μείωση του χρέους, όχι μόνο ως ποσοστού επί του ΑΕΠ αλλά και σε απόλυτους αριθμούς.
3. Στη διατήρηση του «μαξιλαριού» διαθεσίμων στα σημερινά επίπεδα.

Η επικαιρότητα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό πόκερ που «παίζεται» στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα να επιχειρεί να επιφέρει ένα ισχυρό «πλήγμα» στα σχέδια του Erdogan με την ανακοίνωση ότι στις 2 Ιανουαρίου του 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό EastMed.
Η συμφωνία αυτή, η οποία θα γίνει μόλις 5 ημέρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Trump στο Λευκό Οίκο (είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιανουαρίου του 2020), έρχεται ως απόρροια των κινήσεων Erdogan με τη Λιβύη και βάζει στο «περιθώριο» την Τουρκία, μια και προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου μέσω της Ελλάδας προς το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου.
Την ίδια στιγμή ο Erdogan εντείνει τις προκλήσεις του, καθώς μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών που επί της ουσίας εξαφανίζει το Καστελόριζο και καταπατά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης, θέτει για πρώτη φορά ο ίδιος θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.
Σε εκδήλωση στη Φλόριντα, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδο στην εμπορική συμφωνία με την  Κίνα και ότι σύντομα ΗΠΑ και  Κίνα θα «υπογράψουν πολύ σύντομα την προκαταρκτική εμπορική συμφωνία «Φάση Ι»
Βάσει της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα μειώσουν ορισμένους δασμούς σε αντάλλαγμα για μία μεγάλη απορρόφηση αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από τις κινεζικές αγορές, σημειώνει το Reuters.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε ότι η συμφωνία  θα υπογραφεί στις αρχές Ιανουαρίου, λέγοντας ότι η συμφωνία έχει ήδη μεταφραστεί και επεξεργαστεί.
Από την άλλη , το Πεκίνο γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των δασμών εισαγωγής σε μία σειρά προϊόντων, από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με στόχο την προώθηση της ποιοτικής ανάπτυξης του εμπορίου καθώς και η ενίσχυση των εισαγωγών σε μια περίοδο που η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και ενώ μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ.
Τριμερής συνάντηση Ν. Κορέας - Ιαπωνία - Κίνας στο Πεκίνο με σκοπό να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Β. Κορέας
Υπενθυμίζεται πως η Β. Κορέα έχει θέσει προθεσμία έως τα τέλη του έτους στις ΗΠΑ προκειμένου να αλλάξουν την εχθρική τους πολιτική έτσι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και επανέλθει η ειρήνη.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (23/12) οι αγορές της ασίας, μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street,  
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακά κέρδη +0,02%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -1,40% στις 2962,75 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή άνοδο +0,13% στις 27906,41 μονάδες

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον όγκο συναλλαγών να είναι περιορισμένος εν όψει των αργιών των Χριστουγέννων.
Σημειώνεται ότι οι βελτιωμένες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και η αισιοδοξία για ένα πιο ομαλό Brexit οδήγησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ιστορικά υψηλό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα, με τον δείκτη αναφοράς να σημειώνει τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του εδώ και δύο μήνες.
Ωστόσο καθώς η προκαταρκτική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας είναι απίθανο να υπογραφεί φέτος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson φαίνεται διατεθειμένος να υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι μετοχές, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν έχουν πολλούς λόγους για να κινηθούν ιδιαίτερα από τα τρέχοντα επίπεδά τους.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,15%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,50%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +0,40%, ο S&P στο +0,15%, ο Nasdaq στο +0,19% ενώ κέρδη +1,65% καταγράφει το ETF GREC (10,10 δολ.)

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η  Πειραιώς +3,52%  

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9690 ευρώ με άνοδο +2,13% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,9170 ευρώ με άνοδο +1,97% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,96 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,94 ευρώ με άνοδο +3,52% με όγκο 764 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,89 ευρώ, με άνοδο +1,31% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,30 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2440 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 555 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4060 ευρώ, με άνοδο +3,05% και όγκο 416 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 187 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,70 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 292 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, ΕΛΠΕ, Aegean....
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν μόνον Φουρλής και Τέρνα Ενεργειακή.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,18 με άνοδο +2,06% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,25 ευρώ, με άνοδο +3,49% και αποτίμηση 6,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,1440 ευρώ με άνοδο +1,07% και αποτίμηση 961 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,39 ευρώ, με άνοδο +2,80% και κεφαλαιοποίηση 554 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,73 ευρώ με άνοδο +3,62% και αποτίμηση 3,77 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,82 ευρώ, με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,65 ευρώ με άνοδο +3,10% και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,70 ευρώ με άνοδο +2,27% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,81 ευρώ με άνοδο +1,87% και κεφαλαιοποίηση 1,40  δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,72 ευρώ με άνοδο +3,20% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ – η οποία αντικατέστησε σήμερα την CENERGY στον FTSE 25 - έκλεισε στα 7,57 ευρώ, με άνοδο +1,20% και κεφαλαιοποίηση 806 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,78 ευρώ, με πτώση -0,86% και με κεφαλαιοποίηση στα 299 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0935 ευρώ, με άνοδο +2,63% και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ

Οριακή επιδείνωση και στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,42%, με την Ιταλία 1,42% στο μηδέν το spread

Οριακή επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα που παρακολουθούν την τάση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,42% από 1,155% πρόσφατα, ομοίως και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,42%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,42% με το αμερικανικό 10ετές 1,92% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 102 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,85 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,18% με απόδοση αγοράς 0,19% και απόδοση πώλησης 0,17%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,84 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,48% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,94%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,75  μονάδες βάσης και απόδοση 1,29% με απόδοση αγοράς 1,33% και απόδοση πώλησης 1,26%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,40% με απόδοση αγοράς 1,42% και απόδοση πώλησης 1,37%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,83%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,03  μονάδες βάσης και απόδοση 2,16%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,36 μονάδες βάσης και απόδοση 2,30%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης από 160 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.064 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,13% ή 113 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακές πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  

Οριακές πωλήσεις σημειώνεται σήμερα και στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία κυρίως στο πλαίσιο της κατοχύρωσης κερδών   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 23 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,42%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/12/2019 στο -0,25% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,16% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,42% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,51%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης