Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα οφέλη και η στρατηγική σημασία του αγωγού EastMed για την Ελλάδα

tags :
Τα οφέλη και η στρατηγική σημασία του αγωγού EastMed για την Ελλάδα
Ο αγωγός EastMed περιγράφεται από τους αναλυτές ως μία εκρηκτική γεωπολιτική πρωτοβουλία που περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές ατζέντες
Ο αγωγός EastMed περιγράφεται από τους αναλυτές ως μία εκρηκτική γεωπολιτική πρωτοβουλία που περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές ατζέντες.  
Ο αγωγός EastMed θα καλύψει το 10% των αναγκών της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο και θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.
Μία τέτοια κίνηση ενδιαφέρει έντονα και την Ουάσινγκτον, γι’ αυτό κατά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό στο Τελ Αβίβ στις 20 Μαρτίου έδωσε το παρών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, M. Pompeo.  
Ο αγωγός East Mediterranean θα ενώσει τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου μέσω της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ιταλία.

Image

Ο αγωγός θα εκτείνεται σε 1.900 χλμ και υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει ετησίως έως 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα αποθέματα της Θάλασσας του Λεβάντε του Ισραήλ στην Ε.Ε., η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο.  Συνολικά το σχέδιο για τον αγωγό προβλέπεται να στοιχίσει 5,9 δισ. δολάρια.
Στην Ελλάδα θα περάσει από την Κρήτη και την νότια Πελοπόννησο προκειμένου να συνδεθεί με την Ιταλία.
Τα σχέδια προβλέπουν ότι η ολοκλήρωση του θα γίνει το 2025.
Η Ελλάδα με την κατασκευή του αγωγού μπορεί να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο της Ευρώπης και να μπει δυνατά στην ενεργειακή αγορά.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης