Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γεωπολιτικό πόκερ στην ανατ. Μεσόγειο με επίκεντρο τον αγωγό EastMed και τη Λιβύη - Νέες απειλές από την Τουρκία έναντι της Ελλάδας

Γεωπολιτικό πόκερ στην ανατ. Μεσόγειο με επίκεντρο τον αγωγό EastMed και τη Λιβύη - Νέες απειλές από την Τουρκία έναντι της Ελλάδας
Η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της έναντι της Ελλάδας
(upd) Ο πόλεμος της Λιβύης έχει εξαπλωθεί στη Μεσόγειο και πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα να εξελιχθεί μια μεγάλη διεθνής σύγκρουση που θα φέρει περιφερειακές δυνάμεις στο επίκεντρο των εξελίξεων, ιδιαίτερα την Τουρκία, την Αίγυπτο και ενδεχομένως τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της έναντι της Ελλάδας, με τον εκπρόσωπο του AKP,  Οmer Celik να προειδοποιεί ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει σκληρές δυνάμεις στη Μεσόγειο, πρόθεση για την οποία ο πρόεδρος Erdogan ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο εθνικός στρατός της Λιβύης (LNA), που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσε αργά το Σάββατο (21/12/2019) ότι κατέλαβε ένα τουρκικό πλοίο και συνέλαβε αρκετούς Τούρκος μέλη του πληρώματος.
Στις 24 Δεκεμβρίου 2019 το πλοίο και το πλήρωμά του απελευθερώθηκαν, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων κατά τη διάρκεια μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, στην οποία εμπλέκονται η Τρίπολη και η Άγκυρα, η οποία δίνει στην Τουρκία δικαιώματα εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ύδατα που διεκδικεί η διοίκηση του Haftar στη Βεγγάζη και επεκτείνει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Erdogan και της κυβέρνησης της Τρίπολης GNA.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το LNA έχει καταλάβει τουρκικά πλοία και το πλήρωμά τους και πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταία, δεδομένου ότι ο Haftar προσπάθησε να επιβάλει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και έχει δεσμευθεί να συλλαμβάνει τα τουρκικά πλοία που πλησιάζουν τις ακτές της Λιβύης, δίνοντας στην Τουρκία, τη δικαιολογία που αναζήτα για να εμπλακεί στρατιωτικά στον πόλεμο της Λιβύης πιο ενεργά.
Οι ηγέτες της Τουρκίας υποδεικνύουν ότι η Άγκυρα ενισχύει αυτή τη στιγμή την υποστήριξή της προς το GNA, αποστέλλοντας αεροπλάνα με στρατεύματα και οπλισμό για να βοηθήσει την GNA να αντικρούσει την επίθεση του Haftar κατά της Τρίπολης.
Αναμφισβήτητα, η Τουρκία αποτελεί τον πιο σημαντικό υποστηρικτή της Τρίπολης, προσφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό και ακόμη και αεροπορική δύναμη, ενώ τα ΗΑΕ παρείχαν τα περισσότερα όπλα για το στρατό του Haftar, με βοήθεια από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και ακόμη και με τη Ρωσία (δηλαδή με μισθοφόρους).
Το Σάββατο (21/12) το Τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε επίσημα τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Τρίπολη.



Σύμφωνα με το Al Jazeera, αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στη Ρωσία, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα σε μια αυξανόμενη μερίδα χωρών που καταδικάζουν την βαθύτερη παρέμβαση της Τουρκίας στη σύγκρουση:
Ο Τούρκος Πρόεδρος T. Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη προς υποστήριξη του GNA, αλλά δεν έχει ακόμη υποβληθεί αίτημα.
Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για τη δυνατότητα της Τουρκίας να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη και ότι η συμφωνία ασφάλειας έθεσε πολλά ερωτήματα για τη Μόσχα.
Ο δήλωσε θα συζητήσει την πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων της Τουρκίας στη Λιβύη με τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2020.
Εν τω μεταξύ, ενώ η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει επισήμως το GNA, η κυβέρνηση Trump έχει για μερικούς μήνες εκφράσει την υποστήριξή της στον Haftar, ο οποίος θεωρείται ως ο «άνθρωπος της CIA στη Λιβύη».
Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Λιβύη, η οποία περιλαμβάνει μια ειδική δύναμη ταχείας αντίδρασης η οποία μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα εάν ζητηθεί από την κυβέρνηση της Λιβύης.
Και για την προοπτική ενός ευρύτερου πολέμου, η Αίγυπτος καταδίκασε τη συμφωνία GNA Τουρκίας-Τρίπολης ως παράνομη και τόνισε ότι είναι πολύ πιθανή η δική της στρατιωτική παρέμβασή.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah el-Sisi προειδοποίησε μετά την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη .. είναι θέμα της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου».
Υπάρχει λοιπόν μια πολυκομματική σύγκρουση αναδύεται καθώς η Βεγγάζη και η Τρίπολη συνεχίζουν τη μακροχρόνια διαμάχη τους στην  μετα- Gaddafi Καντάφι Λιβύης που δήθεν «απελευθερώθηκε» από το ΝΑΤΟ το 2011.
Αυτό φέρνει την Αίγυπτο ενάντια στην Τουρκία και την Τουρκία κατά της Ρωσίας και την Ελλάδα ενάντια στην Τουρκίαr, καθώς η Αθήνα προσπαθεί έχει ανακοινώσει ως παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας –Λιβύης.

Ο αγωγός EastMed

Αναμφίβολα ο αγωγός EastMed – αρχικά θα μεταφέρει 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, μέσω Κύπρου, Κρήτης, Πελοποννήσου, δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και από εκεί στην Ιταλία – έχει τεράστια σημασία, καθώς προβλέπεται να μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την ΕΕ, με την Κομισιόν να συνεισφέρει ήδη στην χρηματοδότηση του έργου.
Και βάσει αυτού του σχεδιασμού, η Τουρκία τίθεται εκτός των όποιων ενεργειακών κινήσεων.
Κάτι που η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό, με τον ίδιο τον Erdogan να υποστηρίζει πως καμία ενεργειακή συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να έχει ισχύ, αν δεν λαμβάνει υπόψη και τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Πάντως, και παρά τις όποιες ενστάσεις και αντιδράσεις της Άγκυρας προχωρά στις επόμενες κινήσεις της.
Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό EastMed θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου του 2020 από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Image result for eastmed pipeline

Τα οφέλη και η στρατηγική σημασία του αγωγού EastMed για την Ελλάδα

Ο αγωγός EastMed περιγράφεται από τους αναλυτές ως μία εκρηκτική γεωπολιτική πρωτοβουλία που περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές ατζέντες.  
Ο αγωγός EastMed θα καλύψει το 10% των αναγκών της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο και θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.
Μία τέτοια κίνηση ενδιαφέρει έντονα και την Ουάσινγκτον, γι’ αυτό κατά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό στο Τελ Αβίβ στις 20 Μαρτίου έδωσε το παρών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, M. Pompeo.  
Ο αγωγός East Mediterranean θα ενώσει τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου μέσω της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ιταλία.
Image

Ο αγωγός θα εκτείνεται σε 1.900 χλμ και υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει ετησίως έως 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα αποθέματα της Θάλασσας του Λεβάντε του Ισραήλ στην Ε.Ε., η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο.  Συνολικά το σχέδιο για τον αγωγό προβλέπεται να στοιχίσει 5,9 δισ. δολάρια.
Στην Ελλάδα θα περάσει από την Κρήτη και την νότια Πελοπόννησο προκειμένου να συνδεθεί με την Ιταλία.
Τα σχέδια προβλέπουν ότι η ολοκλήρωση του θα γίνει το 2025.
Η Ελλάδα με την κατασκευή του αγωγού μπορεί να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο της Ευρώπης και να μπει δυνατά στην ενεργειακή αγορά.
Image

Celik (ΑΚΡ): Εάν χρειαστεί, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει σκληρές δυνάμεις στη Μεσόγειο – Το είπε ο Erdogan στο Μητσοτάκη

Τη θέση ότι η Τουρκία, αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσει και σκληρές δυνάμεις ως συνέχεια της διπλωματίας για να αντιμετωπίσει σε οποιοδήποτε μέρος και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο τυχόν προσπάθεια δημιουργίας οργάνωσης που στρέφεται κατά της Άγκυρας διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, Omer Celik.
Επιπλέον, ο Celik, ο οποίος υπήρξε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, τόνισε ότι ο λόγος που ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας πήγε στη Λιβύη και συνάντησε μόνο τον στρατάρχη Haftar είναι επειδή θέλει να πάρει τη στήριξή του ώστε να παράξουν μια πολιτική ενάντια στην Τουρκία.  
Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Celik τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, αναφέροντας ότι υπήρχε ένας Χάρτης Σεβίλλης που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και που προσπαθούσε να περιορίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας.
«Με βάση αυτό τον χάρτη αναγνωριζόταν περιοχή κυριαρχίας στο Καστελόριζο τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από το ίδιο το Καστελόριζο, μέσω του Καστελόριζου στην Ελλάδα.
Αντί να μετρούν από την ηπειρωτική χώρα, μετρούν από τα νησιά που κατέχουν και θέτουν σύνορα όπως υφαλοκρηπίδα και περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας προσπαθούν σχεδόν να φέρουν την Τουρκία σε μια κατάσταση που να μην μπορεί να ρίξει παραγάδι στην Μεσόγειο» τόνισε ο Celik, ο οποίο επεσήμανε πως η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη έχει κάνει κομμάτια τη Συμφωνία των Σεβρών.
«Αν και κάποιοι σχολίασαν πως "δεν έχει καμιά σχέση αυτό το θέμα με τη συνθήκη των Σεβρών καθώς η συνθήκη των Σεβρών κατακομματιάστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης".
Βλέπουμε καθαρά ότι δεν έχουν αντιληφθεί ασφαλώς τι έχει ειπωθεί.
Παρόμοια με τη συνθήκη των Σεβρών είναι και η συμφωνία μεταξύ την "Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου", του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, ωστόσο με την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αυτή κατακομματιάστηκε, γκρεμίστηκε το τείχος που προσπάθησαν να χτίσουν στην Μεσόγειο απέναντι στην Τουρκία» υποστήριξε ο Celik, αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία με την πλευρά της Λιβύης που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως η νόμιμη πλευρά.
«Οι δηλώσεις του τύπου "εκεί υπάρχουν δύο πλευρές, εμείς κάναμε συμφωνία με τη λάθος πλευρά", τις οποίες κάνουν κάποιοι από την Τουρκία πηγάζουν εντελώς από αγραμματοσύνη.
Η Τουρκία δια της νομικής οδού και της διπλωματικής οδού έχει δώσει για άλλη μια φορά την απάντησή της σε εκείνους που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ντε φάκτο κατάσταση αγνοώντας τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Και οι ναυτικές μας δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν την σημαία εκεί απέναντι σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν από την απάντησή μας δια της νομικής και διπλωματικής οδού.
Όλα αυτά έχουν αναφερθεί και από τον Πρόεδρό μας στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά τη συνάντησή τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Επομένως με την συμφωνία με τη Λιβύη έχει διαλυθεί η νέα συμφωνία των Σεβρών στην Μεσόγειο  που έκαναν κάποιοι υπό την ονομασία συμφωνία Σεβίλλης», είπε ο Celik.
Ερωτηθείς για την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη, ο Celik είπε ότι «για την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων μας, εάν γίνεται προσπάθεια δημιουργίας μια οργάνωσης που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας καθαρά και δημόσια σε οποιοδήποτε μέρος και ιδιαίτερα στην Μεσόγειο, τότε η Τουρκία εάν χρειαστεί χρησιμοποιεί την διπλωματία, εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει τις σκληρές τις δυνάμεις ως συνέχεια της διπλωματίας».
«Αυτό είναι ανάγκη για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας» υπογράμμισε ο Celik.


Σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο ανακοίνωσε ο Δένδιας


Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις προκειμένου να εξετάσουν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών.
«Με την Ιταλία Θα βρούμε μια εγκάρδια συνεννόηση για την ΑΟΖ» είπε συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ και έσπευσε να σημειώσει ότι αμέσως μετά θα γίνουν ανάλογες διπλωματικές κινήσεις και με τους Αιγύπτιους.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αλλαγή στάσης της Ιταλίας απέναντι στη Λιβύη, ο κ. Δένδιας, είπε: «Είχε μια κατανόηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Ο κ. Sarajje όμως δεν ήταν ειλικρινής απέναντι στην Ιταλία.
Ο Sarajjeδεν άκουσε τις συμβουλές της Ιταλίας για τις συμφωνίες με την Τουρκία.
Και η Ιταλία έχει παράδοση δεκαετιών στην παρουσία της στη Λιβύη.
Έχω απόλυτη πεποίθηση ότι με την Ιταλία, στο πλαίσιο του ορισμού των ΑΟΖ θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο εγκάρδιας συνεννόησης.
Η δική μας προτεραιότητα είναι να τελειώσουμε σχετικά γρήγορα».

Για κίνδυνο θερμού επεισοδίου

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Δεν είμαστε μόνοι μας, δεν σημαίνει όμως ότι συμφωνώ με την πρόβλεψη για θερμό επεισόδιο.
Δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος, αλλά δεν θα κάνει κάτι η Τουρκία που θα βλάψει την ίδια.
Γιατί θα επαληθευτεί πως είναι διεθνής ταραξίας» είπε ο Νίκος Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου και συνέχισε:«Αυτός που εγγυάται την ασφάλεια και την ανεξαρτησία είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, ότι εγγυάται την σταθερότητα, οποιαδήποτε φιλική παρουσία στην περιοχή, τη χαιρετίζουμε».

Η προσφυγή στη Χάγη

Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε.
Δεν είμαστε κατά της επίλυσης της διαφοράς μέσω δικαστικής οδού.
Αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για να γίνει αυτό.
Αλλά αυτό δεν υπάρχει τώρα. Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να μπει σε μια διάθεση συνεννόησης.
Αλλά δεν συζητάμε με την Τουρκία τους λεονταρισμούς.
Αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όποια πρόταση οδηγεί στη συνεργασία μεταξύ των λαών μας».
Και συνέχισε: «Ο πολιτικός κόσμος, έχει δείξει θεσμική σοβαρότητα και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων ήταν σοβαρότατες.
Μόνο ευγνωμοσύνη έχω να εκφράσω στον πολιτικό κόσμο.
Δεν είναι τα κόμματα το πρόβλημα, είναι η Τουρκία.
Εάν εξασφαλίσουμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την επίλυση διαφορών μέσω διαιτησίας ή δικαστηρίων, τότε να το συζητήσουμε.
Αλλά με τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάτι τέτοιο».
«Πριν από τις ΗΠΑ έχουμε τετραμερή στο Κάιρο – Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία.
Και μετά θα πάμε στις ΗΠΑ με τον κ. Μητσοτάκη.
Δεν δημιουργούμε συμμαχίες εναντία στην Τουρκία όμως.
Προσκαλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο.
Η Ελληνική Διπλωματία αποκατέστησε βηματισμό και με το πλέγμα των συνεννοήσεων με τα κράτη των περιοχών θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη των σχέσεων μας».

Για τον Eastmed

Για τον Eastmed, ο κ. Δένδιας υποστήριξε: «Εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, γιατί είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ.
Είναι μια καθαρή περίπτωση.
Αυτό που συμβαίνει έχει να κάνει με την αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών πόρων από την ΕΕ.
Ο λόγος που δεν υπογράφει αμέσως η Ιταλία έχει να κάνει με περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα Νότια της χώρας».
Για τις επαφές με τον Haftar επεσήμανε: «Θεωρήσαμε ότι πρέπει να έχουμε σαφή επικοινωνία μαζί του.
Ο Εθνικός Στρατός, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του με τις δύο συμφωνίες με την Τουρκία.
Ήθελα να ακούσω από πρώτο χέρι τις απόψεις του και σε δεύτερη φάση τον συντονισμό των ενεργειών μας».
«Εμείς θεωρούμε πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, είναι ανύπαρκτη.
Ο Eastmed δεν είναι αντίδραση σε αυτό.
Δεν στρέφεται κατά κάποιου.
Αλλά η Τουρκία επειδή έχει εγγενή ανασφάλεια, αντιδρά σε αυτό», είπε ο κ. Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο Eastmed ακυρώνει τις συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης στην πράξη.

Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της κυριαρχίας της

Aυστηρό μήνυμα προς την τουρκική πλευρά απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ διεμήνυσε «δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή».
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει πολλούς συμμάχους στο πλευρό της, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα συνετιστεί και θα πράξει «βάσει λογικής».
«Εκφράζω την βεβαιότητα ή και την ελπίδα αν θέλετε, ότι η Τουρκία στο τέλος της ημέρας, θα ενεργήσει όπως επιβάλλει η κοινή λογική, το διεθνές δίκαιο και το δικό της συμφέρον, γιατί είναι λάθος να αυτααπομονώνεται» τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Open και ξεκαθάρισε πως: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται για να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Μπορούμε και μόνοι, αλλά δεν θα είμαστε και μόνοι.
Εκφράζω όμως την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα τέτοιο και προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης