Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βραχυκύκλωμα» προκάλεσε η ΡΑΕ στην προμήθεια αερίου από τον ΔΕΣΦΑ για το 2020

tags :
«Βραχυκύκλωμα» προκάλεσε η ΡΑΕ στην προμήθεια αερίου από τον ΔΕΣΦΑ για το 2020
Η Αρχή προχώρησε αρκετά αργά στην απόφαση για διεθνή διαγωνισμό, ενώ με την απόφαση αυτή φαίνεται παράλληλα να αποκλείει τη δυνατότητα παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος προμήθειας
Κυριολεκτικά «στον αέρα» βρίσκεται η προμήθεια αερίου εξισορρόπησης από τον ΔΕΣΦΑ για την επόμενη χρονιά, με ευθύνη σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΑΕ, και ειδικότερα το γεγονός ότι η Αρχή δεν προχώρησε έγκαιρα στην απόφαση για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.
Ακόμη χειρότερα, ο υφιστάμενος προμηθευτής, που είναι η ΔΕΠΑ, αρνείται να συνεχίσει να ανεφοδιάζει τον Διαχειριστή με αέριο για το πρώτο τρίμηνο του 2020, ώστε στο μεταξύ να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, στην απόφαση για τη διενέργεια του διαγωνισμού, η Αρχή αποκλείει ρητά την παράταση της ισχύουσας σύμβασης.

Προμηθευτής για το 2019 η ΔΕΠΑ

Αέριο εξισορρόπησης ονομάζεται η ποσότητα καυσίμου που χρησιμοποιεί ο ΔΕΣΦΑ, με σκοπό να διατηρήσει το σύστημα μεταφοράς σε ασφαλή λειτουργία, αντισταθμίζοντας τις αυξομειώσεις που προκαλούν οι παραλαβές και παραδόσεις φυσικού αερίου.
Η εξισορρόπηση γίνεται μέσω του τέρμιναλ της Ρεβυθούσας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΠΑ ήταν ο νικητής του αμέσως προηγούμενου διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού που διενήργησε ο ΔΕΣΦΑ για αέριο εξισορρόπησης, με συνέπεια η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου να αναλάβει τον ανεφοδιασμό του Διαχειριστή με τις απαραίτητες ποσότητες για όλο το 2019.

Καθυστερημένη η απόφαση για διαγωνισμό

Στη σχετική σύμβαση που υπέγραψαν τα δύο μέρη, κανονικά δίνεται η δυνατότητα επέκτασης της παρεχόμενης υπηρεσίας από τη ΔΕΠΑ για ένα ακόμη έτος, δηλαδή για το 2020.
Ωστόσο, η ΡΑΕ αποφάσισε να διενεργηθεί νέος διεθνής διαγωνισμός για το 2020, ώστε να γίνει εκ νέου επιλογή προμηθευτή.
Το πρόβλημα όμως με τη συγκεκριμένη απόφαση είναι κατ’ αρχάς ότι ελήφθη αρκετά αργά για να «τρέξει» η διαγωνιστική διαδικασία.
Επομένως, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, ήταν ανέφικτο να προκύψει νέος προμηθευτής αερίου εξισορρόπησης για το 2020, πριν από την έναρξη του έτους.

Λύση η ανάκληση της απόφασης

Όταν η Αρχή συνειδητοποίησε πως δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαγωνιστική διαδικασία, προχώρησε σε νέα απόφαση, με την οποία δίνει τρίμηνη παράταση στην ισχύουσα σύμβαση του ΔΕΣΦΑ με τη ΔΕΠΑ.
Εντούτοις, η ΔΕΠΑ υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατόν να παραταθεί επί τρίμηνο η σύμβαση, καθώς η Αρχή αναιρεί τον εαυτό της, και πιο συγκεκριμένα τη δική της απόφαση για τη διενέργεια του διαγωνισμού, όπου αποκλείει ρητά τη δυνατότητα παράτασης της σύμβασης.
Όπως είναι φυσικό, για να ξεμπλεχτεί το κουβάρι που έχει δημιουργηθεί, η πιο δόκιμη λύση είναι να ανακαλέσει η ΡΑΕ την απόφασή της, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράταση.
Μία άλλη εναλλακτική είναι η ΔΕΠΑ να αλλάξει την ερμηνεία της στην απόφαση, ώστε να συναινέσει στο τρίμηνο χρονικό «παράθυρο».

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης