Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ψύχραιμη η Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, επικοινωνία Μητσοτάκη - al-Sisi - Παραλήρημα Celik, ο Λίβυος Haftar στην Αθήνα

Ψύχραιμη η Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, επικοινωνία Μητσοτάκη - al-Sisi - Παραλήρημα Celik, ο Λίβυος Haftar στην Αθήνα
Με ψυχραιμία και διπλωματικό μαραθώνιο «απαντά» η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις
(upd6) Σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση, με φόντο την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, την ώρα που η Άγκυρα εντείνει τις προκλήσεις και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι ραγδαίες.
Στο παραπάνω πλαίσιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Λιβύης Abdel Fattah al-Sisi.
Στη διάρκειά της έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στη Λιβύη.
Επιβεβαιώθηκε η κοινή θεώρηση μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα θέματα και τονίστηκε η σημασία της στενής μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.
Παράλληλα υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, την ώρα που ο
εκπρόσωπος του AKP, Οmer Celik προειδοποίησε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει σκληρές δυνάμεις στη Μεσόγειο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,  ο πρόεδρος Erdogan ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προθέσεις της Τουρκίας.
Η Αθήνα ωστόσο διατηρεί την ψυχραιμία της και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να ανακοινώνει σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.
Την ίδια ώρα, το γεωπολιτικό πόκερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης τείνει να εξελιχθεί σε μια μεγάλη διεθνή σύγκρουση, που θα φέρει περιφερειακές δυνάμεις στο επίκεντρο των εξελίξεων, ιδιαίτερα την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.
Ο ρόλος της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικός στην πορεία των εξελίξεων, με τα λιβυκά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη, ο στρατάρχης Haftar ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.
Μέχρι στιγμής πάντως, η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία.
Σταθερά σε επιθετικό κλίμα, πάντως, παραμένει η Άγκυρα, όπως αποδεικνύουν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Erdogan, Ib. Kalin, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της τουρκικής κυβέρνησης.

Kalin: Όποιος προσπαθήσει να αποκλείσει την Τουρκία από την Αν. Μεσόγειο θα αποτύχει

Οποιοδήποτε σχέδιο που αποκλείει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αδύνατο και η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω και θα σταθεί αρωγός στην κυβέρνηση της Λιβύης και στα συμφέροντα του λαού της, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Erdogan, Ibrahim Kalin, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.
"Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και δεν θα εγκαταλείψει τον λαό της Λιβύης", δήλωσε ο Ibrahim Kalin σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου
Η Τουρκία υπέγραψε, στις 27 Νοεμβρίου, συμφωνίες για τη θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με την διεθνή αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης (GNA) της Λιβύης, που απορρίπτει κινήσεις άλλων χωρών για την ανέγερση της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Σχετικά με τη στήριξη της Ρωσίας στον στρατάρχη Haftar - ο οποίος οδηγεί δυνάμεις εναντίον του GNA - ο Kalin τόνισε ότι αυτό δεν συμβάλλει στην ειρήνη στη χώρα.

Λιβυκά ΜΜΕ: Επίσκεψη του στρατάρχη Haftar στην Ελλάδα

Λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με το υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο στρατάρχης Haftar της Λιβύης, ο οποίος δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, έρχεται στην Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ της Λιβύης.
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου ο Νίκος Δένδιας είχε συναντηθεί στη Βεγγάζη της Λιβύης με τον Haftar και είχε θέσει το θέμα των – ανυπόστατων κατά την Ελλάδα - συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ για τη Λιβύη και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.
Πάντως διπλωματικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, την έλευση Haftar.
Image
Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Cavusoglu

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μevlut Cavusoglu είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την ώρα που κλιμακώνονται οι προκλήσεις της Άγκυρας.
Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στη σκιά της επικείμενης υπογραφής (2/1/2020) της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου θα παραστεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.

Σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο ανακοίνωσε ο Δένδιας

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις προκειμένου να εξετάσουν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών.
«Με την Ιταλία Θα βρούμε μια εγκάρδια συνεννόηση για την ΑΟΖ» είπε συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ και έσπευσε να σημειώσει ότι αμέσως μετά θα γίνουν ανάλογες διπλωματικές κινήσεις και με τους Αιγύπτιους.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αλλαγή στάσης της Ιταλίας απέναντι στη Λιβύη, ο κ. Δένδιας, είπε: «Είχε μια κατανόηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Ο κ. Sarajje όμως δεν ήταν ειλικρινής απέναντι στην Ιταλία.
Ο Sarajje δεν άκουσε τις συμβουλές της Ιταλίας για τις συμφωνίες με την Τουρκία.
Και η Ιταλία έχει παράδοση δεκαετιών στην παρουσία της στη Λιβύη.
Έχω απόλυτη πεποίθηση ότι με την Ιταλία, στο πλαίσιο του ορισμού των ΑΟΖ θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο εγκάρδιας συνεννόησης.
Η δική μας προτεραιότητα είναι να τελειώσουμε σχετικά γρήγορα».

Παραλήρημα Celik

Τη θέση ότι η Τουρκία, αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσει και σκληρές δυνάμεις ως συνέχεια της διπλωματίας για να αντιμετωπίσει σε οποιοδήποτε μέρος και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο τυχόν προσπάθεια δημιουργίας οργάνωσης που στρέφεται κατά της Άγκυρας διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, Omer Celik.
Επιπλέον, ο Celik, ο οποίος υπήρξε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, τόνισε ότι ο λόγος που ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας πήγε στη Λιβύη και συνάντησε μόνο τον στρατάρχη Haftar είναι επειδή θέλει να πάρει τη στήριξή του ώστε να παράξουν μια πολιτική ενάντια στην Τουρκία.  
Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Celik τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, αναφέροντας ότι υπήρχε ένας Χάρτης Σεβίλλης που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και που προσπαθούσε να περιορίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας.
«Με βάση αυτό τον χάρτη αναγνωριζόταν περιοχή κυριαρχίας στο Καστελόριζο τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από το ίδιο το Καστελόριζο, μέσω του Καστελόριζου στην Ελλάδα.
Αντί να μετρούν από την ηπειρωτική χώρα, μετρούν από τα νησιά που κατέχουν και θέτουν σύνορα όπως υφαλοκρηπίδα και περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας προσπαθούν σχεδόν να φέρουν την Τουρκία σε μια κατάσταση που να μην μπορεί να ρίξει παραγάδι στην Μεσόγειο» τόνισε ο Celik, ο οποίο επεσήμανε πως η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη έχει κάνει κομμάτια τη Συμφωνία των Σεβρών.
«Αν και κάποιοι σχολίασαν πως "δεν έχει καμιά σχέση αυτό το θέμα με τη συνθήκη των Σεβρών καθώς η συνθήκη των Σεβρών κατακομματιάστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης".
Βλέπουμε καθαρά ότι δεν έχουν αντιληφθεί ασφαλώς τι έχει ειπωθεί.
Παρόμοια με τη συνθήκη των Σεβρών είναι και η συμφωνία μεταξύ την "Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου", του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, ωστόσο με την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αυτή κατακομματιάστηκε, γκρεμίστηκε το τείχος που προσπάθησαν να χτίσουν στην Μεσόγειο απέναντι στην Τουρκία» υποστήριξε ο Celik, αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία με την πλευρά της Λιβύης που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως η νόμιμη πλευρά.
«Οι δηλώσεις του τύπου "εκεί υπάρχουν δύο πλευρές, εμείς κάναμε συμφωνία με τη λάθος πλευρά", τις οποίες κάνουν κάποιοι από την Τουρκία πηγάζουν εντελώς από αγραμματοσύνη.
Η Τουρκία δια της νομικής οδού και της διπλωματικής οδού έχει δώσει για άλλη μια φορά την απάντησή της σε εκείνους που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ντε φάκτο κατάσταση αγνοώντας τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Και οι ναυτικές μας δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν την σημαία εκεί απέναντι σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν από την απάντησή μας δια της νομικής και διπλωματικής οδού.
Όλα αυτά έχουν αναφερθεί και από τον Πρόεδρό μας στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά τη συνάντησή τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Επομένως με την συμφωνία με τη Λιβύη έχει διαλυθεί η νέα συμφωνία των Σεβρών στην Μεσόγειο  που έκαναν κάποιοι υπό την ονομασία συμφωνία Σεβίλλης», είπε ο Celik.
Ερωτηθείς για την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη, ο Celik είπε ότι «για την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων μας, εάν γίνεται προσπάθεια δημιουργίας μια οργάνωσης που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας καθαρά και δημόσια σε οποιοδήποτε μέρος και ιδιαίτερα στην Μεσόγειο, τότε η Τουρκία εάν χρειαστεί χρησιμοποιεί την διπλωματία, εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει τις σκληρές τις δυνάμεις ως συνέχεια της διπλωματίας».
«Αυτό είναι ανάγκη για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας» υπογράμμισε ο Celik.

Ισραήλ: Παράνομη η συμφωνία, αλλά δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση με την Τουρκία

Το Ισραήλ αντιτάσσεται σε συμφωνία που υπογράφηκε τον μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλάσσιων ορίων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά η συμφωνία αυτή είναι  απίθανο να οδηγήσει σε σύγκρουση με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα (23/12) ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.
Η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης χαράζει ένα διάδρομο θαλάσσιων ορίων μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας.
Η Ελλάδα, η οποία είναι στενός σύμμαχος του Ισραήλ και έρχεται σε αντίθεση με την Τουρκία για μια σειρά ζητημάτων, χαρακτήρισε τη συμφωνία παράλογη επειδή αγνόησε την παρουσία του ελληνικού νησιού της Κρήτης μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης.
Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε κάνει προηγουμένως δημόσια σχόλια για το μνημόνιο, ενώ ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu θα επισκεφτεί την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να εδραιώσει τα σχέδια με την Ελλάδα και την Κύπρο για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.
Η Λευκωσία ανέφερε ότι ο Netanyahu ανέφερε στον Πρόεδρο της Κύπρου ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης  θα πρέπει να καταδικαστεί ως παράνομη.
Ο  υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Katz δήλωσε πως «αυτή είναι η επίσημη θέση του Ισραήλ.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλουμε το στόλο μας για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία».
Ο Katz, σε τηλεοπτική συνέντευξη με το κανάλι του Ισραήλ 13, δήλωσε ότι ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan είναι αντίπαλος, δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ ούτε η ΝΑΤΟ-Τουρκία αναζητούν μια σύγκρουση.
«Δεν έχουμε καμία επιθυμία, και η Τουρκία δεν έχει καμία επιθυμία για μια αντιπαράθεση με το Ισραήλ», είπε.

Deutsche Welle: Φυσικό αέριο, ευκαιρίες και διενέξεις στη Μεσόγειο

Στις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή την ανακοίνωση της υπογραφής για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, η οποία κάνει λόγο για ευκαιρίες και διενέξεις στη Μεσόγειο.
«Όταν πριν από λίγα χρόνια εντοπίζονταν τα πρώτα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγεια στα ανοιχτά του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου οι αναλυτές έκαναν λόγο για μια ελπίδα και μια προειδοποίηση.
Εξέφραζαν την ελπίδα ότι η ευημερία θα έφερνε την ειρήνη σε μια περιοχή που ταλανίζεται από κρίσεις, αλλά και την προειδοποίηση ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αποτελούσαν ένα ακόμα πεδίο διενέξεων και κρίσεων.
Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι η δεύτερη εκτίμηση είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα» αναφέρει η DW.


Image

«Με την έναρξη εξόρυξης του φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» από το Ισραήλ οι χώρες της περιοχής εισέρχονται σε μια νέα περίοδο.
Ήδη η Αίγυπτος και η Ιορδανία περιμένουν ανυπόμονα να ξεκινήσουν οι εισαγωγές από τα αποθέματα που βρίσκονται σε βάθος 1.700 μέτρων και υπολογίζονται σε 605 δις κυβικά.
Παράλληλα η Αίγυπτος φιλοδοξεί να γίνει μεγάλο κέντρο διακίνησης υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Όπως εκτιμά o Simone Tagliapietra από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες, χάρη στην υποδομή της η Αίγυπτος ενδέχεται να εξελιχθεί σε «ακρογωνιαίο λίθο στο εμπόριο φυσικού αερίου» στην περιοχή.
Από κοινού με εκπροσώπους από τα παλαιστινιακά εδάφη, την Ιορδανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, η Αίγυπτος συμμετέχει στο περιφερειακό φόρουμ φυσικού αερίου EMGF.
Η Τουρκία αποκλείστηκε εξ αρχής από το φόρουμ EMGF και αισθάνεται αδικημένη.
Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι μάταια προσπάθησε να διασφαλίσει ίση μεταχείριση στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και διεκδικεί μερίδιο στη «μοιρασιά».
Ο λόγος για την τουρκική στάση δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι αισθάνεται παραγκωνισμένη, αλλά και επειδή οι ενεργειακές της ανάγκες είναι τεράστιες» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του Necdet Pamir, Τούρκου ειδικού σε ζητήματα ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Pamir, η Τουρκία εισάγει σήμερα το 99% του φυσικού αερίου και το 94% του πετρελαίου που καταναλώνει.
«Η Ρωσία, η οποία ελέγχει πλήρως την αγορά φυσικού αερίου, παρακολουθεί στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με ψυχραιμία.
Οι υπερβολικά χαμηλές τιμές φυσικού αερίου διασφαλίζουν ότι τα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι ανταγωνιστικά» εκτιμά ο αναλυτής Τσαρλς Έλληνας από το Atlantic Council.
Στο μεταξύ η Ρωσία διαθέτει πλέον τον δικό της αγωγό πετρελαίου στην Τουρκία.
Ο Turkish Stream διοχετεύει αέριο μέσω Εύξεινου Πόντου.
Η έναρξη λειτουργίας θα γίνει πανηγυρικά στις 8 Ιανουαρίου από τους προέδρους Erdogan και Putin» τονίζει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης