Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Το ΤΧΣ εφαρμόζει το Project Pinnacle για να μπορέσει να πουλήσει τις συμμετοχές του στις ελληνικές τράπεζες

tags :
Αποκάλυψη: Το ΤΧΣ εφαρμόζει το Project Pinnacle για να μπορέσει να πουλήσει τις συμμετοχές του στις ελληνικές τράπεζες
Στόχος να μετιστοποιηθεί η αξία της συμμετοχής του Ταμείου
Ενα σχέδιο να μεγιστοποιήσει κατά το δυνατόν την αξία των συμμετοχών του στις συστημικές τράπεζες έχει εμπνευστεί και επιχειρεί να  εφαρμόσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που συνεργάζεται στενά για τον σκοπό αυτόν με τα πιστωτικά ιδρύματα.
Στους σχεδιασμούς του Ταμείου είναι οι τράπεζες να αναπτύξουν κατά το δυνατόν κάποιες από τις εργασίες τους αποχτώντας εξειδίκευση.
Το project που φέρει την κωδική ονομασία Pinnacle εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο περί τα μέσα του επόμενου έτους ίσως και λίγο αργότερα και για τη διεκπεραίωσή του το Ταμείο χρησιμοποιεί ως σύμβουλο  την Boston Consulting.
Το εγχείρημα επιχειρεί να δώσει «ταυτότητα εξειδίκευσης» στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας

Εξειδίκευση

Το ΤΧΣ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες και ανταλλάσσει μαζί τους ερωτηματολόγια που στόχο έχουν να εντοπίσει την αποτελεσματικότητά τους σε τομείς ώστε κάποιες τράπεζες να αναπτύξουν χαρακτηριστικά digital και πιθανόν να εξελιχθούν σε τέτοιες, κάποιες άλλες να αναπτύξουν μεγαλύτερες εργασίες στη λιανική άλλες στο εμπόριο και άλλες στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Και μολονότι το κατ’ αρχήν σκεπτικό του Ταμείου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ορθό αφού οι τράπεζες πια πρέπει να αλλάξουν και επομένως να εξελιχθούν και γιατί όχι να εξειδικευθούν, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αλήθεια μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν άμεσα οπότε τούτο παραμένει ένα έργο του μέλλοντος ίσως όχι του μακρυνού αλλά πάντως του μέλλοντος.
Το ΤΧΣ θα πρέπει με βάση όσα προβλέπονται στα μνημόνια να έχει ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του ως τις αρχές του 2022 , ωστόσο δεν φαίνεται τόσο διατεθειμένο να πουλήσει και η παράταση μπορεί να θεωρείται ένα ορατό σενάριο.
Αλλωστε σε κάποιες τράπεζες θα μπορούσε ήδη να έχει ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του δεδομένου πως οι τιμές των μετοχών κινούνται πάνω από τα επίπεδα της τελευταίας αύξησης.
Επομένως ασχέτως του τι επιχειρεί το Ταμείο υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα που σχετίζεται με το αν το Ταμείο θέλει πράγματι να απαλλαγεί από τη συμμετοχές του αυτές άμεσα ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα πιστωτικά ιδρυμάτα αναγνωρίζουν την ανάγκη του μετασχηματισμού τους με δεδομένο πως σε πολύ λίγο χρόνο θα είναι ορατός ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό και πως αυτός ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει στο χαθεί οριστικά ένα σημαντικό τμήμα της πελατείας των συστημικών τραπεζών, ίσως μάλιστα το υγιέστερο.
Εν των μεταξύ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρακολουθήσει πολύ στενά την πορεία των κόκκινων δανείων των συστημικών τραπεζών ιδιαίτερα μετά τις τιτλοποιήσεις και τη λειτουργία του Ηρακλή.
Σε ότι αφορά τέλος τον αναβαλλόμενο φόρο θα πρέπει να σημειωθεί πως όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ήδη εξετάζονται και θα εξεταστούν και άλλες  λύσεις οι οποίες πάντως θα έχουν υπόβαρθρο ιδιωτικοοικονομικό, καθώς οτιδήποτε άλλο θα οδηγούσε το τραπεζικό σύστημα σε στενό εναγκαλισμό με το Δημόσιο κάτι  που  καθόλου δεν επιθυμούν ούτε οι τράπεζες ούτε οι μετοχοί τους ούτε τελικώς το ίδιο το Δημόσιο.
Ωστόσο τα projects αυτά δεν πρόκειται να εξετασθούν πολλώ δε μάλλον να υιοθετηθούν σε βάρος του Ηρακλή που αποτελεί το μέγα project.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης